Kilka ważnych rzeczy do zrobienia |
Autor |
Wiadomość |
Szymciosek
Ekspert

Pomógł: 22 razy Wiek: 33 Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 248 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: Sro 03 Lut, 2010 13:53 Kilka ważnych rzeczy do zrobienia
|
|
|
Więc tak jak w temacie, szukamy ze znajomym czegoś konkretnego:
1) Wypis zawartości folderu, dokładniej chodzi o zrobienie powielania pola tekstowego na takiej zasadzie:
Mamy folder, a w folderze 2 plik jpg, Flash to odczytuje i tworzy 2 pola tekstowe z napisem: 1.jpg i 2.jpg.
2) Poruszanie się po folderach na serwerze:
Załóżmy, że mam skrypt osadzony w głównym katalogu na serwerze i chce wejść do katalogu sitewww i zobaczyć co w nim jest (to się chyba będzie tyczyło skryptu nr. 1)
3) Upload plików na serwer:
Mam plik index.swf z zawartością uploadera, klikam, wybieram plik z dysku twardego mojego komputera, po czym chciałbym też móc wybrać folder na ftp do którego ma się zapisać plik.
4) Kurs łączenia PHP + FLASH (porady z waszej strony).
Dodam, że nie potrafię łączyć PHP + FLASH dlatego prosiłbym o konkrety. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 10:20
|
|
|
Flash to raczej jest do animacji, prezentacji, grafik wektorowych, spotów reklamowych... do zastosowań, o których piszesz lepiej i łatwiej użyć PHP. |
|
|
|
 |
Szymciosek
Ekspert

|
Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 11:45
|
|
|
To wiem Flash + PHP, tylko chce jakiś konkretów, chce wiedzieć za co mam się zabrać bo na necie nie mogę nic znaleźć
Flash to nie tylko to co wypisałeś i trochę się mylisz:
Animacje - owszem, ale też nie do końca.
Grafika wektorowa - tu się mylisz, owszem Flash obsługuje grafikę wektorową, ale nie służy do jej tworzenia, tutaj lepiej wykorzystać Adobe Illustratora.
Spoty reklamowe - sądzę, że tak ze względów na grafikę wektorową.
Dobrze sprawdza się w tworzeniu stron internetowych w technologii Flash.
Ładne, dynamiczne, w pełni do edycji. |
|
|
|
 |
hubaiitv
Doradca

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Cze 2009 Posty: 74 Skąd: Puławy/Warszawa
|
|
|
|
 |
Szymciosek
Ekspert

|
Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 14:29
|
|
|
Czyli wystarczy mieć odpowiedni plik php i odpowiednio wyprowadzić zmienne ? |
|
|
|
 |
eden
Ekspert

Pomógł: 35 razy Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 265 Skąd: warsaw
|
Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 18:13
|
|
|
1. flash wysyła zapytanie typu loadVars.load lub xml.load do twojego flashHandler.php. Ten w biegu robi scanDir czy jakies podobne polecenie do wpakowanie plików do tablicy. Z tablicy tej układasz sobie odpowiedni output dla flasha (czy to xml style czy tradycyjne zmienne &) Gdy flash dostanie i wczyta dane tworzysz jakies pola czy coto tam chcesz.
2. Tak to samo co jeden. Pamiętaj tylko zeby wysłac flashowi typ obiektu czy to plik czy to katalog i juz. Co chwila bedziesz wysyłał phpowi co ma zwrocić.
3. Taki uploader wiąze sie z pierwszymi dwoma punktami.
- Najpierw pokazdujesz strukture katalogów w jakims polu.
- User wybiera.
- Zapisujesz sobie gdzie wybrał.
- Pokazdujesz monit o wybor pliku z dysku
- przesyłasz razem z wybranym (lub wybranymi) plikami zmianną ktorą zapamiętałeś (postData obiektu FileReference)
- Wszystkie uploadowane pliki trafiaja najpierw do katalogów tymczasowych na serwerze, pod koniec uploadu php je poprostu przeniesie do katalogu gdzie wysłałeś jako |
|
|
|
 |
|