SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
loadMovie
Autor Wiadomość
hoek 
Bywalec

Wysłany: Nie 27 Gru, 2009 21:32   loadMovie

kiedyś zrobiłem stronę w której po naciśnięciu przycisku podstrony otwierały się w kontenerze movieclip. strona tytułowa tuz po załadowaniu strony głównej ładowała się przy pierwszej klatce. teraz mi to nie śmiga i nie wiem co z tym zrobić.

Tworzę główną scenę. wstawiam na nią Movie Clip. Nazywam go test. w pierwszej klatce wstawiam:

onFrame (1) {
test.loadMovie("film2.swf");
}

Tworzę film2.swf. Oba pliki zapisuje w tym samym miejscu i kapa. Nie wczytuje się.
Co robię źle?

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 10:19   

Czemu onFrame ? Może się wczytuje, a nawet nie zauważasz bo w drugiej klatce nic nie ma i sobie tak przeskakuje...

Daj:
Kod:

onSelfEvent(load) {
    test.loadMovie("film2.swf");
}

hoek 
Bywalec

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 15:47   

fajnie dzięki :)
tak śmiga.
Dawno się tym nie bawiłem i nie wiem co mi się wbiło z tym onframe
w sumie chyba tez powinno działać no ale mniejsza z tym.

teraz pytanie numer dwa, być może będziesz w stanie dalej pomóc.
mam preloader pewnie w nim tez coś zwaliłem z tym onframe ale nie jestem pewien.

to jest dalszy ciąg tego problemu. mam już film ładujący się w filmie, tak. ale gdy tylko w obojętnie którym wstawiam preloader całość się sypie i nie działa.

najprawdopodobniej mój preloader coś kaszani. a wygląda on tak:

onFrame (1) {
preloader.loaderbar._xscale = _root.getPercentLoaded();
if (_root.getPercentLoaded() >= 100) {
nextSceneAndPlay();
}
}
onFrame (2) {
prevFrameAndPlay();
}

sam w sobie działa. Mam dużą animację i on mi ją wczytuje. Jeśli jednak w tej animacji mam właśnie movie clip który wczytuje inną animację z tym preloaderem to już nie działa i nie wczytuje mi tego do clipa :)

jestem po ciężkim dniu pracy także wybaczcie składnie całego tego posta. haha :roll:

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 15:38   

Preloader oczywiście ma być zrobiony na scenach, masz 2 sceny: preloader i scena_glowna, scena główna ładuję się wtedy kiedy załadowane procenty będą większe od 100. Nie wiem jak tam masz porobione, ale każdy dział musisz mieć w osobnym swf, był też gdzieś preloader w movieclipie, która aktywuje się po kliknięciu na coś.

hoek 
Bywalec

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 18:16   

Może załączniki wyjaśnią sprawę i ukarzą problem.

Załącznik bez preloadera to jedna animacja ładująca w sobie drugą. Wszystko śmiga.

Załącznik z preloaderem to te same animacje tylko mają dodane do siebie preloadery. I jak widać każda z nich się ładuje. (Symulując download widać przesuwający się pasek i wgranie kolejnej sceny.) Jednak włączając główną animację nie wczytuje w sobie tej drugiej.

Może będzie to jakaś podpowiedź.
Z moją docelową animacją dzieje się tak, że pierwsza animacja wczytuje się i nagle mignie wczytuje się druga i z powrotem pierwsza i tak wkoło jakby działały tylko preloadery a sceny się nie uruchamiały. Czasem jest tak jak w podanym przypadku załączników, że nic się nie wczytuje. Może coś pochrzanione jest z opcją stop playing at end.

W załącznikach gotowe swf plus źródła.

[ Dodano: Nie 07 Lut, 2010 20:30 ]
i jak nikt nie jest w stanie pomóc w rozwiązaniu problemu?? :(

[ Dodano: Pon 22 Lut, 2010 15:51 ]
temat również na swish talk z większa ilością materiałów jakby ktoś zreflektował i pomógł http://www.swishtalk.com/showthread.php?t=48453

Odpowiedz do tematu