loadMovie |
Autor |
Wiadomość |
hoek
Bywalec

|
Wysłany: Nie 27 Gru, 2009 21:32 loadMovie
|
|
|
kiedyś zrobiłem stronę w której po naciśnięciu przycisku podstrony otwierały się w kontenerze movieclip. strona tytułowa tuz po załadowaniu strony głównej ładowała się przy pierwszej klatce. teraz mi to nie śmiga i nie wiem co z tym zrobić.
Tworzę główną scenę. wstawiam na nią Movie Clip. Nazywam go test. w pierwszej klatce wstawiam:
onFrame (1) {
test.loadMovie("film2.swf");
}
Tworzę film2.swf. Oba pliki zapisuje w tym samym miejscu i kapa. Nie wczytuje się.
Co robię źle? |
|
|
|
 |
Szymciosek
Ekspert

Pomógł: 22 razy Wiek: 33 Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 248 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 10:19
|
|
|
Czemu onFrame ? Może się wczytuje, a nawet nie zauważasz bo w drugiej klatce nic nie ma i sobie tak przeskakuje...
Daj:
Kod: |
onSelfEvent(load) {
test.loadMovie("film2.swf");
}
|
|
|
|
|
 |
hoek
Bywalec

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 15:47
|
|
|
fajnie dzięki
tak śmiga.
Dawno się tym nie bawiłem i nie wiem co mi się wbiło z tym onframe
w sumie chyba tez powinno działać no ale mniejsza z tym.
teraz pytanie numer dwa, być może będziesz w stanie dalej pomóc.
mam preloader pewnie w nim tez coś zwaliłem z tym onframe ale nie jestem pewien.
to jest dalszy ciąg tego problemu. mam już film ładujący się w filmie, tak. ale gdy tylko w obojętnie którym wstawiam preloader całość się sypie i nie działa.
najprawdopodobniej mój preloader coś kaszani. a wygląda on tak:
onFrame (1) {
preloader.loaderbar._xscale = _root.getPercentLoaded();
if (_root.getPercentLoaded() >= 100) {
nextSceneAndPlay();
}
}
onFrame (2) {
prevFrameAndPlay();
}
sam w sobie działa. Mam dużą animację i on mi ją wczytuje. Jeśli jednak w tej animacji mam właśnie movie clip który wczytuje inną animację z tym preloaderem to już nie działa i nie wczytuje mi tego do clipa
jestem po ciężkim dniu pracy także wybaczcie składnie całego tego posta. haha |
|
|
|
 |
Szymciosek
Ekspert

Pomógł: 22 razy Wiek: 33 Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 248 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 15:38
|
|
|
Preloader oczywiście ma być zrobiony na scenach, masz 2 sceny: preloader i scena_glowna, scena główna ładuję się wtedy kiedy załadowane procenty będą większe od 100. Nie wiem jak tam masz porobione, ale każdy dział musisz mieć w osobnym swf, był też gdzieś preloader w movieclipie, która aktywuje się po kliknięciu na coś. |
|
|
|
 |
hoek
Bywalec

|
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 18:16
|
|
|
Może załączniki wyjaśnią sprawę i ukarzą problem.
Załącznik bez preloadera to jedna animacja ładująca w sobie drugą. Wszystko śmiga.
Załącznik z preloaderem to te same animacje tylko mają dodane do siebie preloadery. I jak widać każda z nich się ładuje. (Symulując download widać przesuwający się pasek i wgranie kolejnej sceny.) Jednak włączając główną animację nie wczytuje w sobie tej drugiej.
Może będzie to jakaś podpowiedź.
Z moją docelową animacją dzieje się tak, że pierwsza animacja wczytuje się i nagle mignie wczytuje się druga i z powrotem pierwsza i tak wkoło jakby działały tylko preloadery a sceny się nie uruchamiały. Czasem jest tak jak w podanym przypadku załączników, że nic się nie wczytuje. Może coś pochrzanione jest z opcją stop playing at end.
W załącznikach gotowe swf plus źródła.
[ Dodano: Nie 07 Lut, 2010 20:30 ]
i jak nikt nie jest w stanie pomóc w rozwiązaniu problemu??
[ Dodano: Pon 22 Lut, 2010 15:51 ]
temat również na swish talk z większa ilością materiałów jakby ktoś zreflektował i pomógł http://www.swishtalk.com/showthread.php?t=48453 |
|
|
|
 |
|