SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TŁO
Autor Wiadomość
KILO 
Początkujący

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009 10:31   TŁO

Witam - jak zrobić animowane menu, które będzie stanowiło tło dla kolejnych scen. Wykonałem już takie menu na zasadzie kilku button-ów na które najeżdzając kursorem pojawia się tekst. Niestety jak ustawiam tą scenę ( z menu ) jako tło, menu w kolejnych scenach zaczyna wariować. Po najechaniu na kolejne elementy menu, kolejne sceny automatycznie się pojawiają w nieokreślonych klatkach. Dodam że zmiana scen została zrobiona przy kliknięciu myszką a nie roll over.

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009 11:59   

Chłooopie trochę porządku, nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś...

KILO 
Początkujący

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009 13:18   

Może brak porządku jest tym problemem :) . Będe pewnie czasem pisał niezrozumiale i nieprofesjonalnie ale to dlatego że dopiero zaczynam przygodę z tym programem. Generalnie jest tak :

1. Zrobiłem sobie menu w postaci powiedzmy sobie szeregu kolorowych prostokątów jeden obok drugiego. Po najechaniu kursorem myszki na prostokąt pojawia się tekst ad. zagadnienia czego ten prostokąt dotyczy. Po kliknięci na ten prostokąt dostajemy się do sceny w której opisane jest to zagadnienie. Czyli np. po najechaniu na pierwszy prostokąt pojawia się napis np. rzut parteru, po najechaniu na drugi prostokąt - rzut piętra itd... Po kliknięciu w dany prostokąt przechodzimy do sceny w której jest rysunek parteru, piętra itp oraz jego opis.
Chodzi o to jak zrobić żeby wyżej wymienione menu było w każdej ze scen : parter, piętro itd. Próbowałem zrobić scenę z samym menu i użyć tego jako backgroundu dla wszystkich poniższych scen - niestety nie udało mi się to.

Nie chcem kopiować tego menu dla każdej kolejnej sceny bo to pożera klatki a ta prezentacja jest rozbudowana. Domyślam się że rowiązanie może być tak proste że aż głupie no ale niestety utknąłem ...

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009 20:35   

Nie rób stron w jednym pliku, jak już robisz to rób za pomocą loadMovie, albo bardziej złożonego MovieClipLoader, wtedy nie jesteś uzależniony od jednego pliku, tylko np strona główna to jest menu + miejsce na podstrony.

I wtedy masz menu wszędzie, logo, stopkę, a w miejsce ładowania wstawiasz ładujesz z zewnątrz ten plik swf z samą podstroną.

KILO 
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Gru, 2009 08:32   

Chyba zmierza to w dobrym kierunku.
powiem najpierw jak zrobiłem. Podzieliłem całą prezentację tak że zapisałem w odzdzielnym pliku każdą scenę którą chcę ładować z zewnątrz. Czyli np plik (1) -> scena (1). Układ scen przy głównym menu oczywiście pozostał taki jaki był tylko wtedy należało wczyścićwszystkie sceny ładując do nich odpowiednio pliki ?

Niestety po najechaniu kursorem myszki na wybrany prostokąt menu nie pojawia się napis ;/ Zabawne jest to że kiedy ładuję plik z zewnątrz ( jako animacja swi ) w okienku podglądu działa on prawidłowo natomiast po wstawieniu coś się dzieje nie tak. Może to kwestia ustawień przy importowaniu animacji, a możę coś się zmienia w strukturze tej animacji tak że nie działa ona prawidłowo ?
Ponadto mam pytanie - czy jeżeli plik jest ładowany z zewnątrz jako (swi - animacja) to główny trzon prezentacji (menu) ma odpowiednio mniej klatek pomniejszone o te które zawiera scena (1) ?
I czy ten typ fragmentowania prezentacji nie uniemożliwi później zrobienia z niej strony www albo prezentacji wyeksportowanej do flasha ?

pozdrawiam

[ Dodano: Pią 18 Gru, 2009 08:39 ]
ZDJĘCIE

[ Dodano: Pią 18 Gru, 2009 08:47 ]
mogę podesłać printscreeny ale nie wie czy da się to zrobićna forum czy też są jakieś limity

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Pią 18 Gru, 2009 10:38   

Screena wrzuć na fotosika np, i umieść link tutaj.

KILO 
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Gru, 2009 10:56   

http://www.fotosik.pl/pok...5a091d482b.html

Odpowiedz do tematu