SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Baner Rotowany...
Autor Wiadomość
Jaceqpro
Bywalec

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009 20:58   Baner Rotowany...

Witam !
Mam zrobić do pracy baner rotowany tzn taki który miałby ok 3-5 scen płynnie przehodzących między sobą oraz przyciski 1,2,3,4,5 do których przypisane byłyby poszczególne sceny. Coś takiego jak na tej stronie: http://www.takethewalk.net/ Może ma ktoś taki gotowy szablon ? byłbym bardzo wdzięczny za wstawienie bo zrobienie tego od podstaw zajmie mi wieki :) Jezeli pytanie w złym dziale to przepraszam, jestem tu nowy :) Dołączam w/w animacje swf moze ktos umie ją skompilowac do swi...

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 13:38   

Wbrew pozorom jest to bardzo proste.

Wstawiasz x zdjęć. Na osi czasu wstawiasz Fade In oraz Fade Out co wybraną ilość klatek. Przyciski 1, 2 i 3 to tekst do którego przypisujesz skrypt:
Kod:
on (press) {
    gotoAndPlay(110);
}

gdzie liczba w nawiasie jest pierwszą klatką wyświetlania tego obrazka. I po zaznaczeniu wszystkich obiektów wybierasz Modyfikuj > Grupuj > Grupuj jako duszek.

Jaceqpro
Bywalec

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 18:05   

Wielkie Dzięki :) za odpowiedz. A czy mógłbyś podać skryp odwołujący się do scen i linii czasu ? bo łatwiej mi pracowac na kilku scenach niż na jednej :) a i jeszcze jedno pytanie jak stworzyc obrazek np zdjęcie motocykla i wykasowac z niego tło np jakieś drzewa żeby przy animacji poruszała sie sama bryła motocykla na nowo przygotowanym tle ?? ? próbowałem w photoshopie zaznaczyc samą bryłę skopiowałem i wkleiłem ale niestety program dorabiał czarny kwadrat tła. Pozdrawiam ! Jacek

^shastaan 

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 18:29   

Kod:

on (press) {
   gotoSceneAndPlay("NAZWA_SCENY", 110);
   }

W photoshopie zapisz plik jako png (to jeden z formatów, który może zapisać kanał alpha - uczynić część przezroczystą)

Jaceqpro
Bywalec

Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009 13:14   

Dziękuje za wskazówki :) bardzo się przydały. Zamieszczam animację którą dzięki wam stworzyłem :) nie zrobiłem jeszcze tego na plikach .png ale popracuję na nich przy następnym banerze. Proszę też o wskazówki co powinienem jeszcze zmienić. Pozdrawiam !

Odpowiedz do tematu