SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mini symulator telefonu
Autor Wiadomość
grzegorp 
Początkujący

Wysłany: Sro 26 Sie, 2009 14:37   Mini symulator telefonu

Czy koledzy nie widzieli może tutoriala "symulatora" telefonu lub coś w tym stylu.
Jestem początkującym urzytkownikiem Swish'a a postawiłem sobie za zadanie stworzenie prostego i bardzo ograniczonego minisymulatora działania telefonu cz też PDA.
Chodzi o to że jak klikamy na ikonę na wyświetlaczu to uruchamiany jest inny obrazek z tłem.
Skórka telefonu oczywiście pozostaje stała. Zmieniają się tylko screeny w środku ekranu.

Przyznam się szczerze, że nie najlepiej mi to idzie więc postanowiłem zwrócić się o pomoc. Przejrzałem forum i na nic podobnego nie trafiłem

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Sro 26 Sie, 2009 16:15   

Musisz mieć jakiś tam obrazek telefonu

W zakresie miejsca ekranu tworzysz MovieClip - nazwijmy go ekran
Robisz sobie button, i przypisujesz mu akcje
Kod:

on(press){
    content.loadMovie("menu.swf")
}

Napisz jaką wersję masz swisha, chodzi o build, bo mogę wrzucić przykład ale to nie ma dużego sensu skoro i tak nie otworzysz :P

grzegorp 
Początkujący

Wysłany: Czw 27 Sie, 2009 09:57   

Witam,

Obecnie pracuje na miniMax2.W razie czego mogę pobrać wersje Max. Z tego co patrzyłem można z niej korzystać przez 15 dni. Do nauki w zupełności mi wystarczy.

Powiem od razu, że na początek robię to prosta łopatologiczna metodą bez specjalnego wykorzystania skryptów.

Moja koncepcja wygląda tak (jeżeli chcecie możecie wyprowadzić mnie z ewentualnego błędu):
Grafiki w w png przygotowałem sobie w Gimpie. Wyciąłem tło i ekran telefonu, w ten sposób powstała skórka. Na początek mam zrzuty pięciu ekranów. I teraz tak: Wstawiam obrazek skórki będzie to nasze tło ora zpierwszy ekran. Wiadomo grafiki w png więc przezroczystości dobrze działają. Wybieram pierwszą dowolną ikonę na pulpicie zaznaczam ją np elipsą i konwertuje to na przycisk bez żadnego wypełnienia. Wstawiam kolejny obrazek tła (wiadomo odpowiadający na telefonie kliknięciu w ten właśnie przycisk) na klatkę np. 10. I teraz pod przycisk daje przeniesienie do tej klatki ( "on (release)"). Miedzy poszczególne klatki wstawiam Stop żeby cały film od razu nie poleciał do przodu.

Moja koncepcja nawet działa. Uruchamiam pliczek widzę telefon i pierwszy ekran klikam na ikonę i przenosi mnie do drugiego ekranu. Niestety skórka znika i widzę tylko drugi ekran.

Wydaje mi się, że jeszcze na tyle słabo znam Swisha, że przyjąłem złą koncepcje. Jeżeli chcialibyście mi pomóc będę wdzięczny.
Nie liczę na gotowca bo nie o to tu chodzi, raczej na koncepcje zrobienia tego w Swishu.

Odpowiedz do tematu