|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Mini symulator telefonu |
Autor |
Wiadomość |
grzegorp
Początkujący

|
Wysłany: Sro 26 Sie, 2009 14:37 Mini symulator telefonu
|
|
|
Czy koledzy nie widzieli może tutoriala "symulatora" telefonu lub coś w tym stylu.
Jestem początkującym urzytkownikiem Swish'a a postawiłem sobie za zadanie stworzenie prostego i bardzo ograniczonego minisymulatora działania telefonu cz też PDA.
Chodzi o to że jak klikamy na ikonę na wyświetlaczu to uruchamiany jest inny obrazek z tłem.
Skórka telefonu oczywiście pozostaje stała. Zmieniają się tylko screeny w środku ekranu.
Przyznam się szczerze, że nie najlepiej mi to idzie więc postanowiłem zwrócić się o pomoc. Przejrzałem forum i na nic podobnego nie trafiłem |
|
|
|
 |
Szymciosek
Ekspert

Pomógł: 22 razy Wiek: 33 Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 248 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: Sro 26 Sie, 2009 16:15
|
|
|
Musisz mieć jakiś tam obrazek telefonu
W zakresie miejsca ekranu tworzysz MovieClip - nazwijmy go ekran
Robisz sobie button, i przypisujesz mu akcje
Kod: |
on(press){
content.loadMovie("menu.swf")
}
|
Napisz jaką wersję masz swisha, chodzi o build, bo mogę wrzucić przykład ale to nie ma dużego sensu skoro i tak nie otworzysz |
|
|
|
 |
grzegorp
Początkujący

|
Wysłany: Czw 27 Sie, 2009 09:57
|
|
|
Witam,
Obecnie pracuje na miniMax2.W razie czego mogę pobrać wersje Max. Z tego co patrzyłem można z niej korzystać przez 15 dni. Do nauki w zupełności mi wystarczy.
Powiem od razu, że na początek robię to prosta łopatologiczna metodą bez specjalnego wykorzystania skryptów.
Moja koncepcja wygląda tak (jeżeli chcecie możecie wyprowadzić mnie z ewentualnego błędu):
Grafiki w w png przygotowałem sobie w Gimpie. Wyciąłem tło i ekran telefonu, w ten sposób powstała skórka. Na początek mam zrzuty pięciu ekranów. I teraz tak: Wstawiam obrazek skórki będzie to nasze tło ora zpierwszy ekran. Wiadomo grafiki w png więc przezroczystości dobrze działają. Wybieram pierwszą dowolną ikonę na pulpicie zaznaczam ją np elipsą i konwertuje to na przycisk bez żadnego wypełnienia. Wstawiam kolejny obrazek tła (wiadomo odpowiadający na telefonie kliknięciu w ten właśnie przycisk) na klatkę np. 10. I teraz pod przycisk daje przeniesienie do tej klatki ( "on (release)"). Miedzy poszczególne klatki wstawiam Stop żeby cały film od razu nie poleciał do przodu.
Moja koncepcja nawet działa. Uruchamiam pliczek widzę telefon i pierwszy ekran klikam na ikonę i przenosi mnie do drugiego ekranu. Niestety skórka znika i widzę tylko drugi ekran.
Wydaje mi się, że jeszcze na tyle słabo znam Swisha, że przyjąłem złą koncepcje. Jeżeli chcialibyście mi pomóc będę wdzięczny.
Nie liczę na gotowca bo nie o to tu chodzi, raczej na koncepcje zrobienia tego w Swishu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|