SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[PYTANIE] SwishMax i button Get URL
Autor Wiadomość
rosciak
Początkujący

Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 13:31   [PYTANIE] SwishMax i button Get URL

Sprawa wygląda tak. Dostałem do zrobienia bannery na temat pewnego wydarzenia na stronki. Stronki dosyć popularne, ale to nie o to w tym chodzi. Wykonałem te bannery w SwishMaxie. Ot takie tam ruchome obrazki literki itd itp. Każdy banner to 1 scena zawierająca akcję On Click Go To Link (URL) i wpisany adresik do którego ma przenosic. Wysłałem i niby 2 tygodnie spokój. Dziś dostaję info (na tydzień przed wydarzeniem) że jest źle i że trzeba poprawić. Już piszę co...

Pierwsza stronka napisała tak:

Cytat:
Button z akcją getURL:
! brak buttona z akcją getURL lub akcja błędnie zdefiniowana !

Druga zaś tak:

niestety kreacja nie jest zgodna z nasza specyfikacja - ma zaszyty url
do strony Klienta. Proszę ją jak najszybciej poprawić i odesłać, wtedy
kampania ruszy.

wg specyfikacji chodzi dokładnie o to samo
Cytat:
W celu poprawnego zliczania kliknięć
w reklamę, materiał musi posiadać na najwyzszej warstwie button z przypisaną akcją:

on (release) {
getURL(clickTag, "_blank");
}
UWAGA na wielkość liter w zmiennej clickTag.

Z góry wyjaśniam że zarejestrowałem się dziś i że b. zależy mi na czasie, w związku z czym ani nie czytałem regulaminu ani nie przeszukiwałem forum. Za co przepraszam ale powinienem to poprawić i odesłać najlepiej na wczoraj a najwyżej do jutra rana.

Z związku z powyższym chciałbym dodać, że nie jestem jeszcze biegły we Flasham itd itp i tu moje pierwsze pytania.

1) Czy wystarczy utworzyć w SwishMaxie jeden przezroczysty button na całą wielkość i timeline filmiku (przypominam ma on jedną scenę) i dodać do niego skrypt

on (release) {
}

2). gdzie mam wpisać adres strony (wywoływany url), czy gdzieś w tej komendzie czy gdzie indziej, czy też adres strony wpisują administratorzy serwisu na którym będzie umieszczony ten button.

Nie bardzo to rozumiem i chyba nie mam czasu żeby to sprawdzić, więc dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do fachowców...

Mam jeszcze trzecie pytanie, ale to za moment, muszę to jakoś przetrawić i sformułować.

EDIT

Dobra przetrawiłem

Tu jest obrazek z ich specyfikacją...

KLIK

Pytanie nr 3: Co to jest ten Action Script (nie nie - co to jest to wyczytałem na wikipedii) a raczej jak to się ma do Swisha, i jak to zrobić w Swishu żeby te moje bannerki odpowiadały tym ich specyfikacjom...
Ostatnio zmieniony przez rosciak Wto 17 Mar, 2009 13:52, w całości zmieniany 1 raz  

mielu 

Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 13:48   

http://www.flashzone.pl/i...-jest-clickTAG/ może to ci pomoże

rosciak
Początkujący

Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 14:08   

mielu napisał/a:
http://www.flashzone.pl/item/622/Co-to-jest-clickTAG/ może to ci pomoże

Właśnie tu jest problem że wolałbym nie ryzykowac robienia poprawionych bannerów na zasadzie, tak mi się wydaje, więc niech sprawdzą czy jest OK - najwyżej odeslą. Zarzuciłem obrazkiem wyciętym ze specyfikacji - może to komuś ze specjalistów od Swisha, któremu będzie się chciało mnie oświecić - pomoże w zrozumieniu mojego problemu.

Oto obrazek

OBRAZEK

Ja na razie jestem na etapie takim, że wykasowałem akcję On Click Go To Link (URL) dla całej sceny, tworzę przezroczysty prostokącik o rozmiarach bannera jako najwyższą warstwę, przekształcam go w button i dodaję do niego skrypt

on (release) {
}

nadal nie wiem czy dobrze robię i czy to jest właściwa droga, a już kompletnie nie wiem gdzie wpisac adres strony która ma się otwierać.

mielu 

Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 17:18   

adres jest przesyłany jako parametr do pliku swf, przynajmniej tak mi się wydaje, dlatego zmienna clickTag musi być w "scenie"

^shastaan 

Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 17:59   

^mielu prawdę Ci powie

Adres podajesz im w pliku txt obok swfa albo w mailu albo gdzieś.

Swf ma mieć zmienną clickTag a oni w kodzie strony przyporządkują temu 2 funkcje (odnosnik do strony której adres im podasz oraz licznik kliknięć). Gdybyś umieścił link bezpośrednio w obiekcie flash to nie dałoby się uruchomić licznika.

Poza tym mam dla Ciebie radę.
Spieszysz się pewnie bardzo bo chcesz wyjść na profesjonalistę, który dokładnie wie co robi a nie znasz wszystkich odpowiedzi. Nie spiesz się. Bądź twardy :D . Skontaktuj się jutro z kimś z technicznego wsparcia tej witryny, a jeśli Ci się nie uda to dzwoń do klienta i powiedz, że potrzebujesz kontaktu do kogoś (klient powinien mieć) bo coś modzą.

Każdy portal ma inne specyfikacje techniczne do banerów. Czasem dziwne. Trudno byś znał wszystko na pamięć lub przewidywał czego potrzebują.

Nastaw klienta na to żeby nie miał do Ciebie pretensji jeśli onet (przykładowo ;] ) odpowiada Ci z 2tygodniowym opóźnieniem i nie można się z nimi skontaktować.

A jak już się z nimi skontaktujesz, pewnie jutro rano, to dowiesz się wszystkiego bo Ci to klarownie wytłumaczą i podmienisz skrypt i o 8:30 będą mieli bannerek gotowy.

Powodzenia.

Odpowiedz do tematu