SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrysowywanie skomplikowanych elementów
Autor Wiadomość
PrzeMass 
Praktyk

Wysłany: Wto 15 Lip, 2008 23:30   Obrysowywanie skomplikowanych elementów

Dobry wieczór,
przeglądam od wczoraj forum w poszukiwaniu rozwiązania, lecz jak na razie nie udało mi się natrafić na temat (choć przyznam, że przy okazji dowiedziałem się dużo innych ciekawych rzeczy- chwała Wam za to!).
Interesuje mnie jak można obrysować w Swish elementy o różnych kształtach czasami bardzo skomplikowanych, tj postać ludzka, przeróżne kształty ramek itd.? Przykładem może być choćby ta stronka Widać na niej zarówno postać jak i fajnie skomponowaną szatę graficzną, o lustrzanym odbiciu nie wspominając :)
Przejrzałem i przeczytałem tematy traktujące o rysowaniu w książce pana Rolanda i owszem proste rzeczy do narysowania nie są dla mnie żadnym problemem, natomiast skomplikowane obramowania, postaci itd. już tak.
Czy ktoś może mi pokrótce przybliżyć jak (ewentualnie jeśli nie w Swish'u to w jakim programie) osiągać na stronie tak skomplikowane elementy?
Pozdrawiam

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Sro 16 Lip, 2008 07:58   

Ja kopiuję z CorelDRAW i nie ma z tym kłopotu.

PrzeMass 
Praktyk

Wysłany: Sro 16 Lip, 2008 19:29   

Dziękuję za odpowiedź.
Wnioskuję po Pana wypowiedzi, że CorelDraw posiada funkcję eksportu pliku bez tła po obrysowaniu. Czeka mnie zatem kolejna lektura :)
Pozdrawiam

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Czw 17 Lip, 2008 10:24   

Jeżeli kopiuje się rysunek wektorowy bezpośrednio z CorelDRAW, poprzez kopiuj/wklej to oczywiście nie ma on tła. Można także w CorelDRAW wyeksportować rysunek do formatu rastrowego, ale wtedy zalecam użycie formatu GIF lub PNG bo one posiadają mozliwość użycia przezroczystego tła.

eden
Ekspert

Wysłany: Sob 19 Lip, 2008 18:53   

Niewiem czy kogos to zainteresuje, ale na to jest całkiem dobry sposób bez uzywania CorelDraw ktory za tani to nie jest, mozna to zrobic zapomoca samego swish'a
przykład:
http://4eden.net/2008-07-19_194640.jpg tak powstawał ten zawijas na stronie: http://www.radio.bialystok.pl/

sprawa jest prosta, bierzesz jakis upragniony kształt w formacie bitmapy, lokujesz go na scenie, kładziesz na niego kształt jakis (np kwadracik) dajesz mu alpha 30% zebyc zobze widział co obrysowujesz, i za pomocą tool'a reshape dodajesz kolejne punkty i zakrzywienia. Proste tylko trzeba troszkę podłubać.

Odpowiedz do tematu