SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zaimportować film do SwisxMax
Autor Wiadomość
Tomi2412
Doradca

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 10:34   Jak zaimportować film do SwisxMax

Tak jak w temacie, nie znalazłem tej tematyki w wyszukiwarce. A muszę koniecznie zaimportować film o wadze 13 MB do programu. Ponieważ muszę wprowadzić kilka poprawek. To bardzo ważne, z góry będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Chodzi tylko o to aby film przerobić, tak aby pracował w tle. Dokładnie mówiąc jest to animacja w formacie avi. Z góry będę wdzięczny za pomoc, w tym jak to zrobić

Ewentualnie, czy zna ktoś program w którym będę mógł otworzyć filmik avi, i wprowadzić kilka zmian ?

bamboclat 
Praktyk

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 13:14   
   Moje WWW: http://bamboclath.com

Film to nie tekst, jakie zmiany chcesz wprowadzić ? Do edycji filmów ja używam Adobe Premiere 7, a co do ładowania avi do swisha to ja robie tak: odpalam TotalVideoConverter, eksportuje avi do swf, pozniej wczytuje tego swf w swishu do spite'a (a to jest na forum napewno). Siema.

Tomi2412
Doradca

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 13:40   

Dzięki, wpadłem na taki sam pomysł. Lecz mam teraz inny problem, po przerobieniu pliku z avi na swf zajmuje on 53 MB. Robię tak, odpalam SwishMaxa daje plik >> otwórz (wybieram plik swf) ładuje go ale na 305 frames wyskakuje mi brak pamięci. I ładowanie się wyłącza. Wiesz jak to rozwiązać. Próbowałem innym sposobem, zrobiłem Kwadracik, przekształciłem go na duszka, ale w nim nie można umieścić filmu. Może napiszesz mi krok po kroku jak wpakować ten filmik ?? Jeśli chodzi o film, to chodzi bardzo ładnie odpaliłem go w przeglądarce. Ale nie wiem jak go umieścić w swishmaxu :( . Ładowanie przerywa się w 1/3

bamboclat 
Praktyk

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 18:16   
   Moje WWW: http://bamboclath.com

Skompresuj ten film bardziej, bo 50mb to o jakies 40 za dużo :) A co do ładowania to zrób inaczej. Utwórz pustego sprajta i nazwij go jakoś, nie rozciągaj go ani nie zmniejszaj tylko ustaw anchor point w lewym górnym rogu. Pozniej w głownej scenie dodaj skrypt który załaduje plik swf do sprajta: Add script > Movie control > load/unload sprite, no i tam wpisz żeby ładował plik swf do twojego sprajta. Chyba proste :)

Tomi2412
Doradca

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 19:16   

Nie mogę zrezygnować z jakości, ponieważ robię film na prezentacje. Chce się starać dostać na reżyserię, dlatego jakość jest dla mnie ważna. W SwishMax mogę dodać efekty na których mi zależy. Ale problem jest z załadowaniem plików. Nie wiem, czy da się taki plik załadować. Ale jeśli nie to może ktoś mi polecić program którym mógłbym to zrobić ? A wracając do SwishaMaxa, dawno nie korzystałem z tego programu a mam go spolszczonego w części. Więc jeśli możesz to jakoś inaczej przedstawić, to będę wdzięczny. Albo jeśli możesz to sprawdź czy taki plik można załadować do programu. Bo jeśli nie to będę miał poważny problem. Tak czy inaczej dzięki za dobre rady.

Powinno się dać załadować ten plik, z tego co zauważyłem to przyładowaniu zapychają mi się Ramy w kompie i program się wiesza. Nawet gdy anulowałem importowanie Ramy dalej mi się zapychały aż doszło do 100 % i program się zawiesił. Więc to może wina importowania. Jeśli możesz, to przedstaw mi to krok po kroku jak to zaimportować twoją metodą. Bo może w tym tkwi problem, od roku nie korzystałem z tego programu i sporo rzeczy wyleciało mi z głowy. Więc sorki, że tak zawracam ci głowę, ale zależy mi na krok po kroku jak zimportować mam ten film. Bo resztę umiem zrobić, muszę tylko załadować ten plik. Z góry będę wdzięczny za pomoc.

Jeśli chodzi o twoją radę, to ustawiłem kotwicę tak jak mówiłeś w lewym górnym rogu. Tylko co teraz, jak ten skrypt zrobić ?

[ Dodano: Czw 07 Lut, 2008 10:25 ]
Mam plik w formacie avi o wadze 3,9 MB. Czy mogę go załadować w tym formacie ?? Problem pojawia się przy przerabianiu pliku avi. Bo gdy go przerabiam z avi na swf, to z 3,9 MB po przerbce waży 61 MB. Jak rozwiązać ten problem ??

Odpowiedz do tematu