SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[Pytanie- SwishMax] Ładowanie słupka z procentami!?
Autor Wiadomość
darko115 
Bywalec

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 07:42   [Pytanie- SwishMax] Ładowanie słupka z procentami!?

Witam serdecznie! Proszę o pomoc wszystkich, którzy są już zaawansowani w SwishMaxie:) Chciałbym zrobić mianowicie słupek, który "rośnie" do góry a wraz z nim biegną sobie do góry procenty. Aby było łatwiej zrozumieć o co mi chodzi powiem, że przykładem takiego słupeczka - są np. prezentowane wyniki wyborów:

Słupek ma sobie rosnąć do góry (to akurat można prosto zrobic "move"), ale wraz z nim procenciki mają sobie "lecieć" stopniowo, aż dojdą i zatrzymają sięna 50,81%.

Próbowałem cos kombinować - przerabiać "preload", ale nie dałem rady, ponieważ w preloaderze procenty biegną w zależności od ładowania animacji, a mnie chodzi o biegnięcie procentów w zależności od rośnięcia słupka do góry.
Prosze o pomoc i z góry dzieki za odpowiedź!

mielu 

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 10:04   

wszystko co potrzebne w załączniku

darko115 
Bywalec

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 10:18   

mielu napisał/a:
wszystko co potrzebne w załączniku

Już wcześniej Ci podziękowałem, ale jednak mam pewien problem! Otóż - słupeczek ślicznie działa i jedzie do góry wraz z procentami, ale - wszystko gra tylko wówczas, gdy słupek ma wysokość = 100 pixeli. Natomiast w momencie, kiedy zmodyfikuję wielkośc słupka (chcę, by był dużo wyższy) - wówczas on sam ładnie śmiga w górę, ale wyprzedza procenty, które idą znacznie wolniej i zatrzymują się na wysokości, która jest odniesieniem 100 px=100%. Jak zmodyfikować, aby działało dobrze przy dowolnie zdefiniowanej wysokości słupka? Dzk.

mielu 

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 19:08   

masz tam taką linijkę
Kod:
ile._Y -=  speed ;

ona odpowiada za przesuwanie napisu teraz trzeba by ją proporcjonalnie zwiększać do wysokości twego słupka np jeśli masz 200 px przy 100% to
Kod:
ile._Y -=  speed *2 ;

darko115 
Bywalec

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 19:48   

Wielkie dzieki - wszystko działa! ;)
Ostatnio zmieniony przez darko115 Sro 24 Paź, 2007 11:23, w całości zmieniany 1 raz  

mielu 

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 10:00   

załączam jeszcze jedną wersje wykresów słupkowych dane pobierane są z tablicy ilość elementów też trzeba zdefiniować

darko115 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 11:20   

Twoja wiedza jest duuża! Respekt dla Ciebie!
Jest już niemal idealnie. Jeszcze jeden awansik:). Jak zmodyfikować skrypcik, aby każdy słupek był innego koloru??
Acha - i te procenty w kolejnych słupkach leżą tak troche nierówno na nich - czy położenie procentów też da się wyskalować na równo nad słupkami?
Dziękuję.

mielu 

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 12:43   

da sie ale to może wieczorkiem bo teraz mam mały za...

darko115 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 13:34   

mielu napisał/a:
da sie ale to może wieczorkiem bo teraz mam mały za...

Nie ma sprawy - będę czekał ;)

mielu 

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 17:33   

Kod:

wyniki = new Array ( 0.09, 22.00 ,26.20 ,54.41 ); //elementy tablicy
    kolor = new Array (0xFF6600, 0xCAEA0B ,0xFF33FF ,0x6666FF ); //kolory słupków
    slupki=4;// ile słupków

darko115 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 18:53   

ERROR: Unknown class 'Color' in statement:
Scene_1::onFrame (1):: 4: myColor = new Color(slupek)
Referenced from: "_root"

Tak pojawia mi się w SwishMaxie, kiedy uruchomię.
Jeżeli wyexportuję do swf'a wówczas w przeglądarce każdy słupek rzeczywiście jest innego koloru. Również procenty są tego samego koloru co słupki, a to już nie jest "konieczne" - procenty mogłyby byc w jednym kolorze (tak jak np. w poniższym przykładzie, który daję Ci w linku).

Co natomiast zrobić, kiedy słupki są obiektami 3D - i to w różnych kolorach?
Przesyłam Ci link do strony z wynikami wyborów, które robiłem prowizorycznie (idą do góry poprzez zwykły 'move' - ale właśnie o możliwości takich słupków mi chodzi (3D)...
Link: Link do słupków

mielu 

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 19:34   

darko115 napisał/a:
ERROR: Unknown class 'Color' in statement:
Scene_1::onFrame (1):: 4: myColor = new Color(slupek)
Referenced from: "_root"

to standard ponieważ ta funkcja nie działa w programie
a co do koloru literek to zmień kod na
Kod:

onLoad () {
    slupki=4;// ile słupków
}
onFrame (1){
   odstep = _root.slupek._X;
    slupek.procent=wyniki[0];
    myColor = new Color(slupek.slupek);
     myColor. setRGB (kolor[0]);
    _root.slupek.i = 1;

for (i=1; i< slupki; i++) {
        slupek.duplicateSprite("slupek"+i,i);
        ("slupek"+i).procent = wyniki[i];
        _root.("slupek"+i).i = i;
        odstep += 50;  //odstęp pomiędzy słupkami
        _root.("slupek"+i)._X = odstep;
        myColor = new Color(("slupek"+i).slupek);
       myColor. setRGB (kolor[i]);
    }

}
onFrame (2) {
   stop();
}

co do 3d to rzeb aby przerobić wszystko na statyczne czyli zrezygnować z duplicateSprite i zrobić 4 słupki

darko115 
Bywalec

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 09:23   

Wielkie dzieki! Teraz już rozpracowałeś mi ten temat w 100%.:)
Oto wynik o który mi chodziło (w którym mi pomogłeś) --> Link do słupków

Mam jeszcze dwa pytania - i wątpliwości mielu - jakodo experta w tym temacie :) .

Czy w SwishMaxie jest ograniczona ilość funkcji "pracująca"w jednej animacji?
Już wyjaśniam moje pytania. -

1. Ostatni słupek, który widzisz (podpisany PPP) zrobiłem zwykłym "movem" i polem tekstowym.
Po zrobieniu 6 słupków z funkcją (tak jak widzisz) - wszystko działa idealnie. Natomiast kiedy stworzyłem ostatni - PPP - nastąpił "myk" polegający na tym, że w którymś z poprzednich słupków (np. PO, czy PiS) zatrzymała się wartość na 1,23 (prędkość przyrostu) i koniec.
Czy ma to związek z ilością zagnieżdzonych funkcji, ilością spritów, itp.??
Co w przypadku, gdy takich słupków (3D) chciałbym mieć w animacji np. 30 (np. chciałbym przedstawić jakieś tam kursy walut, notowania na giełdach - nieważne co)

2. Czy przy dużej ilości słupków - 3D (np. 20 - 30) da się "zautomatyzować" wartości - np. zrobić gotowe "silniki" (30 gotowych słupków) - a wartosci zmieniać tylko w tablicach. Np. Ideałem byłoby - wczytywać dane do słupków z zewnętrznego pliku - txt - tak jak z textem dynamicznym..?? Jeśli tak, to będe wdzięczny za wskazówki, przykład, opis. :)

To są już chyba ostatnie pytania związane z tematem wykresów i procentów - myśle, że komuś to też się przyda! Dzieki jeszcze raz.

czestmir
Doradca

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 10:37   

Poucz sie flasha i swisha jako ,że zarabiasz za to co robisz. Wstyd byc webasterem i nie miec pojecia o takich rzeczach.

darko115 
Bywalec

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 11:22   

Czestmir - dziekuję Ci za podpowiedź co mam robić. Nie lubię ludzi, którzy nie znając sytuacji wypowiadają się na jakiś temat i to tonem cwaniackim, ale generalnie szanuję ludzi,wiec i Twoje zdanie uszanuję.

Nie jestem jednak webmasterem i nie zarabiam pieniędzy na Swishu, bo nie mam na to czasu! - jeśli o to Ci chodzi.
Nadzoruję jeden z serwisów, ale jako "dodatek" do zakresu czynności . Nabyłem ten program bardzo niedawno i dopiero sie uczę - a to, co tworzę to raczej dla swoich umiejętności i hobby, bo nie trudnię się tym tematem zarobkowo.

Poza tym - z tego, co zdążyłem sie zorientować, to w nagłówku tego forum jest napisane: "FORUM użytkowników programów Swish", a nie forum zarabiających na Swishu, wiec nie rozumiem Twojego komentarza. Jeżeli potrzebuję "szybko" czegoś skomplikowanego (a tworzenie wykresów dynamicznych, procentowych z pewnością do tego należy), to chyba po to istnieje też to forum - i jego działy (pytania jak zrobić...), aby jeden drugiego czegoś nauczył. Przeglądając posty i różne problemy - sam się uczysz - i już drugi raz o cos nie zapytasz - bo już wiesz jak daną rzecz zrobić.

Dla mnie bardziej skomplikowane (z uwagi na składnię funkcji) było stworzenie właśnie dynamicznych słupków z procentami - więc dałem taki temat. :?

Jeżeli nie wolno na tym forum pytać i wymieniać sie problemami, to oczywiście przepraszam Cię czestmir - może nie doczytałem regulaminu <lol2>
Ale jeżeli Cie to tylko denerwuje, to wyluzuj człowieku...

eGloball 
Bywalec

Wysłany: Sob 22 Gru, 2007 13:14   

mielu napisał/a:
Kod:

slupki=4;// ile słupków

Witam,
Mam do was takie pytanie czy do elementów tablicy w przykładzie powyżej można pobrać dane ze zmiennej zadeklarowanej w pliku.php? Jeśli tak to prosze was o jakiś przykład!

mielu 

Wysłany: Nie 23 Gru, 2007 18:15   

tak

Odpowiedz do tematu