SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gif jako maska ?
Autor Wiadomość
Benek 
Praktyk

Wysłany: Sob 22 Lip, 2006 18:36   Gif jako maska ?

Witam

W photoshopie wyciolem sobie postac ze zdjecia i zapisalem jako gif tak ze jest sama postac a tlo jest transparent/przezroczyste. Zaimpotowalem tego gifa to swisha i chcialem zrobic z niego maske w spricie, w taki sposob ze tego gifa bez tla nalozylem na cale zdjecie i ustawiajac gifa jako maske a wyzej dajac bialy prostakat chcialem uzyskac efekt migania bialej poswiaty na postaci. Jednak ten gif nie chce stac sie maska mimo zaznaczenia

Use bottom object as a mask

Jak sobie z tym poradzic ?

Pozdrawiam

Gawron 
Bywalec

Wysłany: Sro 02 Sie, 2006 14:24   

Nie wiem dokładnie o co ci chodzi ale mam nadzieję że załącznik ci coś pomoże. najlepiej jakbyś przesłał pliczek to można coś z tym zrobić. Musisz pamiętać że jeśli dasz w sprajcie use bottom object as mask to musi to być tylko jeden obiekt. W moim pliczku jest prostokąt a pod nim cztery mniejsze z efektem move. Są one wszystkie w jednym sprajcie ponieważ gdyby były osobno to nic by to nie dało. Myślę że twój problem jest taki że masz więcej niż dwie rzeczy w sprajcie i dlateko ci nie działa.

cammil 
Praktyk

Wysłany: Sro 16 Sie, 2006 20:40   

Witam. Mam taki sam problem jak autor tematu Benek.
Postaram się jaśniej.
Wycinam np. postać ze zdjęcia w programie photoshop. Eksportuje samą postać bez tła jako plik .gif lub .png. Teraz importuje tego png (lub gifa) bez tła w programie swish.
Problem mam taki że gdy teraz ustawie ten png (gif) jako maskę i chcę żeby maską była tylko ta wycieta postać to nie moge tak zrobić ponieważ maską staje się cały png (tak jak gdyby postać miała tło). Chodzi o to że chce maskowac tylko postać a maskuje mi cały png.

WTF ? Proszę o pomoc!

Odpowiedz do tematu