Gif jako maska ? |
Autor |
Wiadomość |
Benek
Praktyk

|
Wysłany: Sob 22 Lip, 2006 18:36 Gif jako maska ?
|
|
|
Witam
W photoshopie wyciolem sobie postac ze zdjecia i zapisalem jako gif tak ze jest sama postac a tlo jest transparent/przezroczyste. Zaimpotowalem tego gifa to swisha i chcialem zrobic z niego maske w spricie, w taki sposob ze tego gifa bez tla nalozylem na cale zdjecie i ustawiajac gifa jako maske a wyzej dajac bialy prostakat chcialem uzyskac efekt migania bialej poswiaty na postaci. Jednak ten gif nie chce stac sie maska mimo zaznaczenia
Use bottom object as a mask
Jak sobie z tym poradzic ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gawron
Bywalec

Wiek: 40 Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 13 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Sro 02 Sie, 2006 14:24
|
|
|
Nie wiem dokładnie o co ci chodzi ale mam nadzieję że załącznik ci coś pomoże. najlepiej jakbyś przesłał pliczek to można coś z tym zrobić. Musisz pamiętać że jeśli dasz w sprajcie use bottom object as mask to musi to być tylko jeden obiekt. W moim pliczku jest prostokąt a pod nim cztery mniejsze z efektem move. Są one wszystkie w jednym sprajcie ponieważ gdyby były osobno to nic by to nie dało. Myślę że twój problem jest taki że masz więcej niż dwie rzeczy w sprajcie i dlateko ci nie działa. |
|
|
|
 |
cammil
Praktyk

|
Wysłany: Sro 16 Sie, 2006 20:40
|
|
|
Witam. Mam taki sam problem jak autor tematu Benek.
Postaram się jaśniej.
Wycinam np. postać ze zdjęcia w programie photoshop. Eksportuje samą postać bez tła jako plik .gif lub .png. Teraz importuje tego png (lub gifa) bez tła w programie swish.
Problem mam taki że gdy teraz ustawie ten png (gif) jako maskę i chcę żeby maską była tylko ta wycieta postać to nie moge tak zrobić ponieważ maską staje się cały png (tak jak gdyby postać miała tło). Chodzi o to że chce maskowac tylko postać a maskuje mi cały png.
WTF ? Proszę o pomoc! |
|
|
|
 |
|