Problem z suwakiem |
Autor |
Wiadomość |
kret85
Bywalec

|
Wysłany: Pon 19 Lis, 2007 11:02 Problem z suwakiem
|
|
|
Witam.
Mam taki problem. Mam suwak który zwęża i rozszeża kwadrat, ale potrzebne mi jest jeszcze do tego okienko gdzie bedzie pokazywane procentowo o ile się rozszeżył przyjmując ze 0 procent jest przy lewym położeniu suwaka.
Nie wiem jak to powiązac z suwakeim.
Prosze o pomoc. |
|
|
|
 |
Grzesiek82
Fachowiec

Pomógł: 19 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Maj 2007 Posty: 101 Skąd: Kolbuszowa
|
Wysłany: Pią 23 Lis, 2007 21:33
|
|
|
Jeśli chodzi o twój przykład najlepiej wyliczyć wartość poszerzenia lub zwężenia prostokąta, na podstawie suwaka, gdyż po załadowaniu ciężko określić jaką wartość ma twój prostokąt(ładuje się już w pewnym procencie poszerzenia, "nie staruje od zerowej szerokości")natomiast końcowe granice suwaka określiłeś w wartościach nam znanych tj. położenie po lewej stronie x=50, oraz położenie po prawej x=150, a wiec sytuacja jest klarowana. Dobra tyle teorii i teraz będzie tak: Kod: | onEnterFrame() {
wartosc= getProperty(suwak.przycisk, _x);
polozenie=math.round(wartosc-50)+"%";
}
|
pobieramy wartości "x" z suwaka, zaokrąglamy i wyświetlamy w dynamicznym polu tekstowym gdzie wartości "Variable" nadajemy nazwę "polozenie". I to by było na tyle w załączniku przykład. |
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona. - Albert Einstein |
|
|
|
 |
kret85
Bywalec

|
Wysłany: Nie 25 Lis, 2007 11:49
|
|
|
Wielkie dzięki!!!
[ Dodano: Nie 25 Lis, 2007 12:09 ]
Mam jeszcze jedno pytanie, czy da się zrobic tak aby jeden suwak zweżał i rozszezał dwa elementy jednoczesnie ale w przeciwnych kierunkach czyli jak jeden sie zweża to drugi się rozszeża w tym samych czasie.
Pomoże ktos?? |
|
|
|
 |
Grzesiek82
Fachowiec

Pomógł: 19 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Maj 2007 Posty: 101 Skąd: Kolbuszowa
|
Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 12:12
|
|
|
kret85 napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie, czy da się zrobic tak aby jeden suwak zweżał i rozszezał dwa elementy jednoczesnie ale w przeciwnych kierunkach | Jasne że sie da, pokombinuj trochę, do twojego przykładu wystarczy wstawić drugi obiekt, oraz jedną linijkę kodu Kod: | _parent._parent.kwadrat2._xscale = _x-200; |
|
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona. - Albert Einstein |
|
|
|
 |
kret85
Bywalec

|
Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 14:08
|
|
|
Wielkie dzięki, już wszystko mi działa. |
|
|
|
 |
Seb
Ekspert

Pomógł: 28 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 591 Skąd: takie pytanie?
|
Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 15:27
|
|
|
Grzesiek82 napisał/a: | Kliknij na przycisk "Pomógł" jeśli oczywiście ci pomogłem. | |
|
|
|
 |
|