SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z umieszczeniem swisha w html'u (przesunięcie)
Autor Wiadomość
algecik 
Początkujący

Wysłany: Sro 09 Maj, 2007 12:40   problem z umieszczeniem swisha w html'u (przesunięcie)

Witam jestem nowym forumowiczem więc w pierwszej kolejności witam wszystkich.
Mam problem w chwili kiedy wstawię w kod htmla pliki swf wtedy one sie rozjeżdżają tzn, są przesunięte o 1 px w bok oraz w dół. Nic nie daje zmniejszenie rozmiaru jak i w swishu tak i w htmlu. Dla zoobrazowania sytuacje podaję link do strony. www.ekosrodowisko.pl.
Acha w chwili kiedy zamiast swf wrzucę grafikę w jpg wtedy jest wszystko ok.

PROSZĘ O POMOC

Algecik

webmes 
Znawca

Wysłany: Sro 09 Maj, 2007 13:32   
   Moje WWW: www.webmes-portfolio.za.pl

Witam,
byłem na Stronie jaką podajesz ale nie zauważyłem żadnego przesunięcia...Może ja nie rozumiem tego co piszesz ale nie widzę tam nic nieprawidłowego?
Rozumiem że swf. eksportujesz do html poprzez swish?
Postaraj się wytłumaczyć to jakoś inaczej to może będę w stanie pomóc.
Pozdrawiam,
Marek.

algecik 
Początkujący

Wysłany: Sro 09 Maj, 2007 14:00   

Problem jest następujący nie wiem czy to tylko dzieje sie w IE bo takiej używam ale większość ludzi jej używa więc jeżeli problem występuje tylko w IE musze go usunąć.
Opis przesunięcia:
1 miejsce - po prawej stronie loga (w prawo od ciężarówki) na samym końcu grafiki nie wiem jak to nazwać powiedzmy loga www jest taka ramka i ciemniejszym kolorze niebieskim niż w tle i na lini tej ramki występuje przesunięcie w dół o 1 px
2 miejsce zaraz pod ciężarówką na dolnej części loga jest przesunięcie o 1 px w dół
3 miejsce w lewo od tekstu eko jest kolejne przesunięcie grafiki.
Wszystkie te przesunięcia występują jedynie jeżeli zamiast grafiki jpg jest swf.

Swf exportowałem do html'a poprzez program swishmax po czym wrzucałem odpowiednie linie kodu do swojego index.php w odpowiednie miejsca. grafika jest podzielona dobrze i nie ma żadnych błędów w chwili wrzucania swf pojawiają sie przesunięcia.

Algecik

webmes 
Znawca

Wysłany: Sro 09 Maj, 2007 14:15   
   Moje WWW: www.webmes-portfolio.za.pl

Rzeczywiście widzę te drobne przesunięcia, nie zwróciłem uwagi na to. Występuje to nie tylko w IE. Szczerze mówiąc nie wiem co poradzić na to, a moim jedynym pomysłem jest ustawienie w html górnego marginesu jako "0", wyglądało by to tak:
Kod:
<body bgcolor="#TWÓJ KOLOR" topmargin="0">

Występuje to prawdopodobnie z tego powodu że, jak sądzę background jest rozciągnięty za pomocą html co sprawia że właśnie takie różnice występuję, jednak może się mylę...Mimo to spróbuj tego co napisałem.

algecik 
Początkujący

Wysłany: Sro 09 Maj, 2007 15:05   

Nie jest to wina marginesów (są tak ustawione) ponieważ podczas ładowania się zwykłej grafiki w formie jpg zamiast swisha (swf) jest wszystko ok. i nie ma przesunięć. Nie wiem jak naprawić ten błąd. Bynajmniej dzięki za dobre chęci :)

Algecik

peronik 
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Maj, 2007 17:20   

Witam
Miałem podobne przypadki na tabelach, od kiedy piszę strony w xhtml/css problemy znikneły i tobie też radzę przejść na divy (wygoda i czysty kod).
A animacje do strony wklepuję tak:
Kod:

<div id="naglowek">
  <object type="application/x-shockwave-flash" data="banner.swf" width="765" height="252">
    <param name="movie" value="banner.swf" />
    <param name="wmode" value="transparent" />
  </object> 
</div>

Pozdrawiam

mezon 
Praktyk

Wysłany: Pią 08 Cze, 2007 17:49   

A ja "przyklejam" do siebie nawiasy <tag><tag> to się dzieje również jak <tr><td><td> itd... sa podzielone "enterem" mimo, że niby olewany w htmlu. Trzeba pokombinować. :-)

Odpowiedz do tematu