|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Sprite's |
Autor |
Wiadomość |
vers44
Praktyk

|
Wysłany: Pon 14 Maj, 2007 11:24 Sprite's
|
|
|
Witam ponownie wszystkich forumowiczow.
Niedawno juz pytalem o podobne rzeczy, ale za wczesnie powiedzialem w odpowiedziach, ze "zalapalem"...
Gdyby ktos mogl mi pomoc w zrozumieniu tematu - bylbym bardzo wdzieczny.
Chodzi o rzecz nastepujaca:
- w swojej aplikacji stworzylem menu z 4 przyciskow (tu bez problemu).
- do kazdego przycisku zaprojektowalem uruchomienie 2 duszkow (juz je mam) jednoczesnie - na takiej jakby podstronie (wszystko odbywa sie jednak w jednej scenie).
- zeby nastepne (pozniejsze) duszki sie nie uruchamialy - na timeline wstawilem dla nich "remove". Dwa pierwsze duszki - uruchamiaja sie od razu ze scena i beda przyporzadkowane do pierwszego przycisku Menu.
Na razie jest OK.
- teraz chce, aby po kliknieciu na drugi button menu - te uruchomione 2 sprite'y zniknely a uruchomily sie przewidziane dla tego buttona - inne dwa duszki.
Polecenie Nazwaduszka.visible=false - nie dziala.
RemoveSprites("Nazwaduszka") - tez nie.
Poza tym kolejny sprite nie reaguje na polecenie w skrypcie (dla buttona) Nazwaduszka.play().
Wiem, ze jeszcze wielu rzeczy nie wiem - ale nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi.
Sciagnalem Helpa do SwishMaxa - ale tam nic nie ma.
Szukalem w ksiazce - p. Zimka - ale tam rowniez nie znalazlem nic o czyms takim.....
Czy wiec da sie wytlumaczyc zasady ukrywania i uruchamiania spritow - tak na szybko?
Czy moze powinienem utworzyc 4 oddzielne sceny - i uruchamiac je poprzez przyciski Menu?
Prosze o pomoc. |
_________________ kNOWleDGe aBoVE All |
|
|
|
 |
mielu

Pomógł: 131 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 14 Maj, 2007 11:57
|
|
|
nie wiem czy oto Ci chodziło ale zobacz a jak chcesz to można to też zrobić na
[ Dodano: Pon 14 Maj, 2007 12:59 ]
myślę, że ten przykład Ci to wyjaśnia jak nie to pisz |
|
|
|
 |
nugatt

Pomógł: 75 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 14 Maj, 2007 18:10
|
|
|
można tez użyć silnika almost template v 4 ze strony www.swishmaxxx.prv.pl i powsadzać to co chcesz do sprite'ów c1, c2, c3, c4 i dać sobie efekty jakie chcesz (fade, slide) |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
 |
vers44
Praktyk

|
Wysłany: Wto 15 Maj, 2007 07:57 Jednak podzial na kilka scen.....
|
|
|
Witam wszystkich.
Dzieki wielkie za pomoc - jednakze ostatecznie (na moje potrzeby) najbardziej przydatny okazal sie podzial na cztery sceny - a dopiero w nich odpowiednie ustawianie spritow i innych elementow.
Pewnie to samo osiagnalbym innymi sposobami - ale na moje obecna znajomosc Swish-a i czas na dokonczenie projektu - to wyjscie okazalo sie najskuteczniejsze.
Ps.
Moze za bardzo przyzwyczailem sie do kompilatorow typu RAD - (Delphi, MS VBasic) - ale juz widze, ze w Swishu niewiele brakowalo by, zeby przebudowac ten program tak, aby poszczegolne komponenty posiadaly wiecej swoich wlasciwosci (np. wiecej wlasciwosci elementow typu: button, sprite, label.....) dostepnych z poziomu zakladek. Chociaz Swish i tak wydaje sie bardzo przyjazny (przynajmniej dla osob, ktore cokolwiek mialy do czynienia z programowaniem) - to z niego mozna by pewnie jeszcze sporo "wydusic".
Wydziwiam...? Moze faktycznie za mocno puszczam wodze fantazji.
Pozdrawiam goraco i jeszcze raz dziekuje za okazywana pomoc. |
_________________ kNOWleDGe aBoVE All |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 5.55 sekund. Zapytań do SQL: 15 |
|
|