|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Pojawianie się i znikanie tekstu... |
Autor |
Wiadomość |
marex1011
Bywalec

|
Wysłany: Pon 19 Mar, 2007 12:48 Pojawianie się i znikanie tekstu...
|
|
|
Witam,
mam mały problemik z tekstem - najpierw wyjaśnię może o co chodzi. Zrobiłem mapkę Polski, na której są wyszczególnione interesujące mnie województwa i chciałbym uzyskać taki efekt, iż po najechaniu kursorem na jakiś fragment mapy ten fragment się podświetli i poniżej mapy wyświetli się informacja odnośnie osoby działającej aktualnie na tym terenie, chciałem też zrobić tak, że gdy przesunę kursor poza ten obszar, albo wogóle poza mapkę to informacja o tej osobie znika i w sumie dotąd wszystko mi ładnie śmiga, problem polega natomiast na tym, że jak drugi raz najadę kursorem nad ten sam obszar to za drugim razem tekst, czyli ta informacja o osobie juz się nie pokazuje się (wczytanie informacji następuje tylko za pierwszym razem, potem po przesunięciu kursora poza ten obszar tekst znika i gdy zaś przesunę kursorem na ten obszar to tekstu już nie ma...). Co zrobić, aby ta informacja pojawiała się za każdym razem gdy najadę kursorem nad ten obszar mapy i za każdym razem znikała, gdy zjadę kursorem poza ten obszar ?
Dodam, że próbowałem to zrobić za pomocą takiego skryptu umieszczonego w buttonie w ten sposób:
Kod: |
on (rollOver) {
tekst_slask.loadVariables("tekst1.txt");
}
on (rollOut) {
tekst_slask.unloadMovie();
}
|
[ Dodano: Pon 19 Mar, 2007 13:09 ]
sorry, że piszę dwa posty za koleją, ale już rozwiązałem swój problem, a chciałbym napisać jak, bo może ktoś inny będzie miał podobny problem, więc aby działało tak jak należy (jak - czytaj posta wyżej...) wystarczyło dodać do kodu dodatkowe dwie linijki no i jedną usunąć.
Kod: |
on (rollOver) {
tekst_slask.loadVariables("tekst1.txt");
tekst_slask._visible = true;
}
on (rollOut) {
tekst_slask._visible = false;
}
|
Mam nadzieję, że jeszcze komuś się to przyda
Mam jeszcze jedną sprawę - w jaki sposób można opóźnić ładowanie się tekstu (obojętnie czy liczone w klatkach czy w sekundach), ponieważ mam krótką animację, która trwa dokładnie 40 klatek i chodzi o to, żeby opóźnić ładowanie się tego tekstu właśnie o te 40 klatek, bo jak narazie pojawia się dużo wczesniej od animacji, a powinno być na odwrót... |
|
|
|
 |
ukash
Początkujący

|
Wysłany: Pon 19 Mar, 2007 15:24
|
|
|
witam! jak wykonac taki efekt z podswietleniem i pojawieniem sie tekstu? czy moglbys podeslac mi swoj projekt, gdyz chce wykonac podswietlenie pieter w budynku po najechaniu na niego kursorem.
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
marex1011
Bywalec

|
Wysłany: Pon 19 Mar, 2007 16:44
|
|
|
proszę bardzo
słowem wyjaśnienia - w tej wersji co zamieściłem działa w pełni jedynie obszar województwa śląskiego tzn. podświetlenie + krótka animacja + załadowanie tekstu, natomiast działa jeszcze obszar 3 innych (połączonych) województw, ale tylko podświetlenie. Mam nadzieję, że ten plik pomoże ci w zrozumieniu twojego problemu.
Pozdrawiam.
P.S.
Chciałem jeszcze napomknąć, iż drugie moje pytanie z pierwszego postu odnośnie sposobu opóźnienia ładowania tekstu jest jak najbardziej aktualne, bo jeszcze sobie z tym nie poradziłem, a przy tym doszedł jeszcze jeden problem - mianowicie obrysowałem w SwishMax'ie kontury województw z mapki *.png i myślałem, że będzie ok, ale jak obrysowałem dwa województwa to jedno - to większe rozmiarami w połowie zachodzi mi na to mniejsze co w efekcie powoduje, iż te mniejsze województwo ma tylko połowę aktywnego swojego obszaru i też się męczę z tym teraz - jakieś Wasze sugestie, podpowiedzi, wskazówki ... |
|
|
|
 |
ukash
Początkujący

|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2007 10:19
|
|
|
dzieki za .swi, w razie problemów będę pisał. pozdrawiam!
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2007 14:56 ]
przepraszam za dubla.
Jak tworzy się efekt gdzie można wyświetlić w okresłonym miejscu tekst załadowany z pliku txt? Chciałbym również stworzyć efekt przeglądania planu który rozmiarami jest większy od pola w którym jest wyświetlany, czyli w zależności od kierunku ruchu myszką w tą stronę będzie się poruszał plan.
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
marex1011
Bywalec

|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2007 21:37
|
|
|
Cytat: | Jak tworzy się efekt gdzie można wyświetlić w okresłonym miejscu tekst załadowany z pliku txt? |
Jeśli chodzi o samo ładowanie tekstu z pliku *.txt to jest to dosyć fajnie opisane tutaj, natomiast jeśli miałeś na myśli tą króciutką animację z mojego *.swi to jest to zwykły sprite, do którego "wsadziłem" prostokąt i drugi obiekt będący maską tego prostokątu nadając im efekt odpowiednio: Fade In i Move. Sprite'a umieściłem w butonie przy akcji Over State.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Pią 23 Mar, 2007 19:00 ]
odświeżam nieco temat, ponieważ nurtuje mnie cały czas poruszona przeze mnie powyżej kwestia opóźnienia ładowania tekstu z pliku *.txt lub *.html. Z wszystkim sobie poradziłem sam oprócz właśnie tego opóźnienia. Czy ktoś z Was próbował wcześniej we własnych projektach opóźnić wczytywanie się tekstu od określonej klatki albo po iluś sekundach ?
Mam nadzieję, że można to zrobić w SwishMax'ie... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|