Jak zrobić przewijany tekst po najechaniu myszką na suwaki? |
Autor |
Wiadomość |
milka3
Początkujący

|
Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 16:25 Jak zrobić przewijany tekst po najechaniu myszką na suwaki?
|
|
|
Jak w temacie. Nie potrafię tego zrobić, bo jestem zielona
Używam SwishMaxa. W załączniku zwykłe suwaki. Co trzeba zrobić, żeby tekst się przewijał po najechaniu myszką na suwaki jak TUTAJ
HELP Czy mógłby ktoś zmienić ten załącznik? Baaaardzo proszę |
|
|
|
 |
Delvin
Praktyk

|
Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 18:32
|
|
|
Proszę bardzo, myślę że powinno Ci się to przydać
Liczę na przycisk - pomógł pozdro |
|
|
|
 |
milka3
Początkujący

|
Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 18:47
|
|
|
Ściągnęłam, rozpakowałam i sprawdziłam Ale ten tekst się nie przewija po najechaniu myszką na suwak, tylko dopiero wtedy, kiedy się na suwaki klika
Może gdzieś jest błąd?
|
|
|
|
 |
Delvin
Praktyk

|
Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 18:48
|
|
|
no cóż..... chyba nie do końca przeczytałem Twoją prośbę sorka, musisz zmienić w skrypcie buttonów on press na on rollover i wszytsko będzie grało |
_________________ Jeżeli udało mi się rozwiązać Twój problem nie zapomnij o przycisku pomógł (tuż pod moim postem, pierwszy button od lewj ) hie hie to dla ułatwienia sprawy
Pozdrowionka
www.delvin.prv.pl |
|
|
|
 |
milka3
Początkujący

|
Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 19:21
|
|
|
Zmieniłam on press na on rollover i tekst się przesuwa po najechaniu myszką, ale nie ma płynności Trzeba co chwile najeżdżać myszką na suwak, żeby tekst sie przesunął kilka mm. Nie ma tego efektu, jak na stronce do której link podałam
Tak czy inaczej, w pewien sposób pomogłeś, a więc wielkie dzięki za chęci. Juz klikam POMÓGŁ
A może jeszcze jakaś rada, albo przykład? HELP |
|
|
|
 |
krzyked
Przyjaciel

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 45 Skąd: Sulisławice
|
Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 22:31
|
|
|
Zmieniłem kody dla buttonów w twoim pliku z na Teraz powinno działać prawidlowo. |
|
|
|
 |
milka3
Początkujący

|
Wysłany: Sro 26 Lip, 2006 23:02
|
|
|
Wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelkie dzięki
Teraz działa!!!!!!!!!!!!!!
Super
Klikam POMÓGŁ
To taka prawie sąsiedzka pomoc Co tam słychać w Trzebnicy? Własnie jutro się wybieram |
|
|
|
 |
wormie
Praktyk

|
Wysłany: Czw 27 Lip, 2006 11:34
|
|
|
pelen podziw za ten ostatni kod:) gldlugo myslalem nad tym jak zrobic zeby tekst se poruszal powoli.... jak uzwywalem _X = _X + "jakas wartos" to animacja w zapetleniu do(while) robila to natychmiast i sie wieszala...no wiecie:/ w sumie nie rozumiem jak to u Ciebie jest ze sie to zapetla bez uzycia petli:P
ale jeszcze jeden problem z tym... jak zatrzymac ruch na pewnym poziomie w dół i na pewnym poziomie w górę, czyli po przewinieciu calego tekstu...:? hmmm? pozdrawiam Trzebnice:D
[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 11:55 ]
no dobra to ja jeszcze to pomoecze:P
staram sie zrobic z tym cos takiego zeby tekst lecial stopniowo np. co 40 pixeli, lekko zwalnial ruch i znowu przeskakiwal o 40 pixelim, za kazdym razem raz przyspieszajac i przy koncu ruchu zwlaniajac... zeby o byly takie plynne skoki linijek tekstu:D
ktos podola? ja juz to mecze poltorej godziny i narazie nic:/
jak wymysle to zamieszcze ten plik tutaj:)
ale pomoc mile widziana.... programuje w Swishu dopiero od 2 godzin:P hehe a w ogole to w niczym innym oprocz HTML nie programowalem:P wiec szanse mam marne:P
pozdro:D
[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 13:35 ]
Jedna rzecz zrobiona:)))
czyli zatrzymywanie tekstu po osiagnieciu okreslnej pozycji:P)
to bylo latwe:P
w sprite'ach "dol" i "gora" trzeba w kodzie zmienic zby wygladalo tak:
onEnterFrame() {
if (isPressed && _parent.tekstmaska.teskt._y= "wartosc max")...blebleble
gdzie "wartosc max" to bedzie liczbowo wpisana pozycja Y dziala?:)
a nad tym "przechodzeniem" to dalej siedze:P |
|
|
|
 |
milka3
Początkujący

|
Wysłany: Sob 29 Lip, 2006 23:24
|
|
|
Hmm, z zatrzymywaniem tekstu tez sobie poradziłam
Natomiast nie mam bladego pojęcia co zrobić, żeby tekst się przewijał stopniowo, ale jutrzejszy/dzisiejszy dzień zaplanowalam na SwishMax, więc może coś się wymyśli
A w ogóle zajrzyj na www.swish.pl - przejrzyj stronkę i ciekawe linki
W razie ciekawych odkryć pisz na maila, ja również nie omieszkam, warto się dzielić i wzajemnie uczyć
Pozdrowionka |
|
|
|
 |
wormie
Praktyk

|
Wysłany: Czw 03 Sie, 2006 21:49
|
|
|
))) no wiec ten stopniowy ruch mozesz juz w pierwszej wersji zobaczyc na frum:) w innym temacie:) moim:) ale co do tekstu to jeszcze jedno zagadnienie.... jak zrobic petle???? tzn ze jak dojdzie do ostatniej linijki na dole to pierwsza linijka juz sie pokaze u gory... czyli zeby lecialo w kolo.... przydaloby sie to np. w menu.......... pracuje nad tym... narazie sam:P moze ktos sie przylaczy? milka? uczymy sie no nie?;) |
|
|
|
 |
|