Zamknięty przez: maribt Pią 14 Lip, 2006 10:46 |
Efekt przesuwającego się błysku po logo (Maska) |
Autor |
Wiadomość |
Thori
Początkujący

|
Wysłany: Nie 02 Lip, 2006 19:50 Efekt przesuwającego się błysku po logo (Maska)
|
|
|
Witam użytkowników Swisha,
Pracowałem dotąd tylko we Flashu ale widzę, że Swish oszczędza 80% roboty jaką trzeba wykonać w produkcie Macromedi. Napotkałem dzisiaj jednak barierę:
Taki efekt jak np. tu jest prosty do zrobienia we flashu. W Swishu mam problem z uzyskaniem półprzeźroczystości po obu stronach rozbłysku. Cały biały błysk można łatwo zrobić z tą półprzeźroczystością ugrzęzłem. Proszę o pomoc i pozdrawiam, |
|
|
|
 |
songokuu
Znawca

Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Maj 2006 Posty: 84 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Pon 03 Lip, 2006 15:15
Moje WWW: www.neodent.one.pl |
|
|
Przy ustalaniu koloru dla "błysku" - czyli tego czegoś co leci sobie np. na skos to zamiast SOLID wybierz LINEAR - a tu ustawisz sobie przezroczystość na bokach a w środku bez i będzie git. Aha no i jeszcze ustaw sobie jakiś kąt. Chyba sobie poradzisz...jak nie to pisz. |
_________________ Osobowość to jest to czym jesteśmy po ciemku |
|
|
|
 |
Thori
Początkujący

|
Wysłany: Pon 03 Lip, 2006 19:52
|
|
|
No i właśnie tu jest problem. W Swishu maska - obojętnie czy z wypełnieniem linear czy solid zawsze odkrywa obiekt na całości wypełnienia (zresztą we Flashu także). Z tym że we fleshu tak jak w linku który podałem wyżej skośny półprzeźroczysty prostokąt jest movie clipem i znajduje się nad napisami. Warstwa movie clipu jest ustawiona na mask.
W swishu znalazłem tylko use bootom as a mask wewnątrz sprita a to nie wystarcza.
Chyba żeby zamieścić sprite w sprite'cie?
Jeżeli ktoś potrafi zrobić efekt flashowy taki jak w linku w górnym topiku to proszę o przykład.
Z góry dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
songokuu
Znawca

|
Wysłany: Wto 04 Lip, 2006 22:06
|
|
Maską w przypadku napisu z "błyskiem" jest sam napis (litery) i tylko w ich obrębie jest widoczny prostokąt z gradientem, który symuluje błysk. (lub kontur napisu jeśli błusk ma byc tylko na brzegu liter)
Czyli robisz sprite a w nim napis (ustawiasz sobie kolor i inne takie), kopie tego napisu (kolor solid) - on będzie maską (zaznacz "use bottom object as a mask" i ustaw go na sam dół spritea). potem tworzysz sobie prostokąt i dajesz mu gradient (przezroczystość-pełny kolor-przezroczystość) ustawiasz kąt gradientu na np. 35 stopni, zamień prostokąt na sprite i daj mu animację tak aby przesuwał się z lewej na prawą stronę wzdłuż całęgo napisu i gotowe. Powinieneś mieć więc Sprite a wnim napis,sprite z animacją prostokąta i kopie napisu-maskę. |
_________________ Osobowość to jest to czym jesteśmy po ciemku |
|
|
|
 |
Thori
Początkujący

|
Wysłany: Czw 06 Lip, 2006 17:37
|
|
|
Dziękuję za pomoc, to co mówisz jest logiczne i trochę mi wstyd że sam nie ruszyłem głową. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
songokuu
Znawca

|
Wysłany: Pią 07 Lip, 2006 14:19
|
|