SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wstawianie obrazka
Autor Wiadomość
elektryk
Bywalec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007 08:14   Wstawianie obrazka

Witam

Jak to jest z tym wstawieniem obrazka. Powiedzmy mam animacje 450 szeroką i 60 wysoką.Wstawaim obrazek który zajmuje 298x200pikseli czyli wystaje poza kontury animacji. Jak teraz zrobić żeby go zmniejszyć ??

A. Gdy chwytam za białe końce kształtu to zmniejszam jego wymiary ale wymiary tego obrazka sie nie zmniejszają.
(załacznik zmiana.jpg)

B. Tak samo się dzieje gdy daję na właściwości obrazka i tam zmieniam wymiary.

Jak zrobić by razem z kształtem zmieniała się wielkość obrazka ??
Ostatnio zmieniony przez nugatt Pią 18 Maj, 2007 09:56, w całości zmieniany 1 raz  

mielu 

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007 08:39   

elektryk napisał/a:
zmniejszam jego wymiary ale wymiary tego obrazka sie nie zmniejszają.

chodzi Ci o rozmiar i wagę ??

nugatt 

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007 10:03   

off:
witam. edytowałem post, żeby usunąć miniaturę obrazka. dlaczego zmieniają sie kolory?

elektryk
Bywalec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007 16:25   

Witam

Właśnie, nie wiem czemu miniaturka była taka dziwna , ale widz eże już wszysko ok.

Nie tak bardzo o wage jak o sam rozmiar mi chodzi. Po prostu myślałem, że to jest tak jak w Photoshopie czy Wordzie, gdy wklejam obrazek do animacji a potem przesuwam jego krawędż do środka to będzie się zmniejszał, a w Swishu to nie działa.

W jaki więc sposób to zorbić żeby zmniejszyć zmniejszyć te kleszcze do rozmiarów bannera ?

P.S. Nie myśle tu o rozwiązaniu takim, że zdjecie przed wklejeniem zmniejszam w Photoshopie a potem ładuje do Swisha.

mielu 

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007 17:14   

trochę Ci się guziczki pomieszały zaznacz w opcjach tą ikonkę co na obrazku i wtedy zmieniasz rozmiar

erbe 

Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 03:59   

Do zmniejszania obrazów rastrowych używaj programów typu Photoshop, zmniejszysz w ten sposób rozmiar jak i wagę obrazka a co za tym idzie zwiększysz płynność animacji jeśli masz kilka lub kilkanaście rastrów.

mielu 

Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 07:53   

erbe a czytałeś post
elektryk napisał/a:
P.S. Nie myśle tu o rozwiązaniu takim, że zdjecie przed wklejeniem zmniejszam w Photoshopie a potem ładuje do Swisha.

elektryk
Bywalec

Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 09:05   

Ehhh....jakież to proste :oops:

Dzięki mielu

Seb 
Ekspert

Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 21:48   

hejo Panowie Moderatorzy, aby unikać takich jak wstawiał Mielu znaczków i często się ich używa, może damy nowe emot-ikony właśnie z tymi pierdułkami jak narzędzia
podstawowe SwishMaxa i PS'a ?
hmm?

widziałem na forum helPS.pl własnie ten myk, moim zdaniem super trafny i warto to tu dodać

co Wy na to?
:)

erbe 

Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 22:50   

mielu napisał/a:
erbe a czytałeś post
elektryk napisał/a:
eehhh przyznaje, że przeczytałem pierwszy post tylko :oops:

Seb napisał/a:
...może damy nowe emot-ikony właśnie z tymi pierdułkami jak narzędzia
podstawowe SwishMaxa i PS'a ?
Podstawowe narzędzia SWiSHa są opisane tutaj, a robienie ikonek PSa? Po co? Przecież to nie jest forum PSa.
A tak na marginesie to post powinien raczej wyjechać z forum bo w przypadku takich problemów to zaczyna się od wciśnięcia F1 a jesli to nie pomoże to przechodzi się na stronę Pana Rolanda, której adres podałem wyżej, i która powinna być znana każdemu użytkownikowi tego forum.

Seb 
Ekspert

Wysłany: Pon 21 Maj, 2007 17:44   

mogę zrobić zrzuty ikonek z SwishMaxa ale dostępu do ikon nie mam aby je umieścić, stąd pytanie, mimo ze poboczne, myślę ze albo zostanie przesadzone do innej ławki lub.. zachęci do działania ;-)

[ Dodano: Pon 21 Maj, 2007 17:50 ]
Kod:
Podstawowe narzędzia SWiSHa są opisane

fakt, ale. . . o tym dalej
Kod:
 a robienie ikonek PSa? Po co? Przecież to nie jest forum PSa
jednak ten program zaraz po swishmaxie i pokrewnych najczęściej się pojawia, no i corel też w sumie

Kod:
A tak na marginesie to post powinien raczej wyjechać z forum bo w przypadku takich problemów to zaczyna się od wciśnięcia F1 a jesli to nie pomoże to przechodzi się na stronę Pana Rolanda
,
szukaj, szukajem, jednak to najczęściej osoba odpowaidająca poświęca czas jakiś tam na zrobienie zrzutu tylko po to aby pokazać przycisk
Kod:
 której adres podałem wyżej, i która powinna być znana każdemu użytkownikowi tego forum.
świeżak is świeżak czasem trzeba łopatologicznie zadając sobie pytanie jeśli ja się czegoś uczę to mimo ze sam szybko łapię jak wytłumaczyć jemu tak zeby trafiło i dało mu wolną rękę sprawnego działania aby robił też takie wodotryski jak najlepszy swishmaker na świecie i tworca książki czy programu. ;-)

jestm raz jeszcze za :)

erbe 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2007 23:22   

Seb napisał/a:
szukaj, szukajem, jednak to najczęściej osoba odpowaidająca poświęca czas jakiś tam na zrobienie zrzutu tylko po to aby pokazać przycisk
Nie chodzi tutaj o poświęcony czas a o porządek na forum. 5 takich samych pytań i odpowiedzi to po pierwsze bezsensowinie wykorzystane miejsce w bazie danych a po drugie rozrzucenie tematu po kilku postach co znacznie utrudnia znalezienie rozwiązania osobom, które chcą i potrafią szukać.
Seb napisał/a:
świeżak is świeżak czasem trzeba łopatologicznie zadając sobie pytanie jeśli ja się czegoś uczę to mimo ze sam szybko łapię jak wytłumaczyć jemu tak zeby trafiło i dało mu wolną rękę sprawnego działania aby robił też takie wodotryski jak najlepszy swishmaker na świecie i tworca książki czy programu. ;-)
Jeśli ktoś nie potrafi posługiwać się ani pomocą załączoną do programu ani przeszukiwać forum to jedyne wodotryski, które będzie robił to te ustami po nabraniu w nie wody. :|-D

Seb 
Ekspert

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007 08:55   

Kolego Erbe, pobudka!!
zajmujemy miejsce gadaniem, zamiast nakłanianiem moderatorów do działania

kiwnij choć palcem do rozwoju świeżaków
bo więcej zajmuje printscreen czasu i miejsca niż w ramach buziek na forum obok w opcji więcej ikon

no chyba ze nie mam racji to
wykadruj mi obraz
i nalej do ust wiaderko z wodą :)

przykładowa ikonka = różdżka ;) z forum ps'a
i czarodziejskie amen

erbe 

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007 11:11   

Seb napisał/a:
Kolego Erbe, pobudka!!
zajmujemy miejsce gadaniem, zamiast nakłanianiem moderatorów do działania
Do jakiego działania chcesz nas nakłonić? Twierdzisz, że jesteśmy za mało surowi w stosunku do osób, które łamią regulamin?
Seb napisał/a:
kiwnij choć palcem do rozwoju świeżaków
bo więcej zajmuje printscreen czasu i miejsca niż w ramach buziek na forum obok w opcji więcej ikon
Jeśli chodzi o ikonki SWiSHmaxa to jedyny argument 'za', jaki mi przychodzi do głowy to użycie ich na forum Tutoriale. Podstawowe funkcje SWiSHmaxa są opisane na stronie Pana Rolanda i każdy początkujący użytkownik powinien najpierw zapoznać się z ową stroną lub z helpem programu a dopiero później fatygować się z podstawowymi pytaniami na forum.
Co do ikonek PSa. Ja mówię stanowcze NIE. Podkreślam jeszcze raz: To nie jest forum PSa.

mielu 

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007 11:22   

erbe napisał/a:
Co do ikonek PSa. Ja mówię stanowcze NIE. Podkreślam jeszcze raz: To nie jest forum PSa.

wydaje mi się że seb chciał by ikonki :swishmax a

a co do pomysłu wydaje mi się ok, ja sam robiłem kilka prt sc trzeba sie troszkę z tym bawić (paint przyszedł z pomocą - najszybciej sie uruchamia) albo olać taki temat

nugatt 

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007 12:43   

bla bla bla. piszę sobie piszę. bo nie mam co robić. o ikonki to prośby do Administracji.

Odpowiedz do tematu