SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozdobna czcionka w banerze...problem
Autor Wiadomość
Supek
Początkujący

Wysłany: Sro 10 Maj, 2006 20:09   Ozdobna czcionka w banerze...problem

Jestem początkujacy..robiłem prosty baner z efektem tekstowym i sciagnalem sobie ozdobna czcionke ktora ten tekst napisalem...sadziłem ze po zapisaniu calosci jako plik swf jest on traktowany jako plik graficzny..a okazalo sie, ze na innym komputerze ktory nie posiada tej czcionki tekst zostal wyswietlony czcionka domyslna, co calkowicie zepsulo efekt.

Czy cos zrobilem zle ? Czy tez powinienem w jakis sposob dolaczyc plik czcionki zeby mogla byc wyswietlana na kazdym komputerze...
Z gory dzieki za pomoc

nugatt 

Wysłany: Sro 10 Maj, 2006 20:32   

coś zrobiłeś źle. nie trzeba dołączać pliku czcionki. może ustawiłeś device font zamiast vector lub pixel. ale nie wiem czy to jest to.

^romekrtk 

Wysłany: Sro 10 Maj, 2006 21:47   

napewno na innym kompie sprawdzałeś plik swf a nie swi? moze taka mala pomylka takie przeoczenie.. najlepiej wrzuc ten swf na serwa jakiegoś i zobacz czy ztwojego kompa dziala dobrze i jakiegos innego.

Supek
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 21:34   

No właśnieo to chodzi, że wrzuciłem na serwer i zadowolony że u mnie wszystko śmiga chcialem to samo zobaczyć u kumla i doznałem szoku....u mnie wszystkośmiga tą czcionka która chcialem a u niego domyślnymi....
Może wy mi powiecie jakie wdzicie czcionki ...to jest tylko próbne intro do stronki bez działających odnośników...wogóle jestem dopiero poczatkujący w te klocki i naprawdę proszę o porade...dzięki
To jest link do tego intro

^romekrtk 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 21:55   

u mnie to wyglada przyzwoicie :) nie wiem czy mam te czcionki ktorych uzyles ale naprawde ładnie:)

Supek
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 22:07   

Dziękuje za uznanie.. :D naprawde dopiero sie ucze...głównie chodzi mi o tekst... witamy na stronie itd i tekst czerwono-czarni w koncowce animacji......pierwszy jest napisany czcionka "Beware" charakteryzuje sie tym ze wszystkie literki sa bardzo szerokie jakby napisane flamastrem i rowne co do wysokosci, czy sa to duze czy male litery...drugi tekst jest napisany czcionka "Angel" ta znowu charakteryzuje sie tym ze litery wygladaja jakby byly niedokonczone napisane czyms cienkim np. rysikiem. U kumpla pierwszy tekst i drugi byl napisany ta sama czcionka ..najprawdopodobniej Times New Roman
Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie i prosze o pomoc...
wracajac do pierwszej odpowiedzi to rzeczywiscie teks byl napisany jako device font...wlasnie przegladalem plik swi i sprawdzalem czconki i typ tekstu :roll:

MBabelek 
Profesjonalista

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 22:31   

po 1 kumpel może nie mieć takich czcionek w swoim kompie jakie masz na swoim
a po 2 przekształć tekst na SHAPE :) lub każdą literkę z osobna

Supek
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 22:40   

MBabelek napisał/a:
po 1 kumpel może nie mieć takich czcionek w swoim kompie jakie masz na swoim
a po 2 przekształć tekst na SHAPE :) lub każdą literkę z osobna

No tego tez po czesci dotyczylo moje pytanie czy tekst w pliku swf jest dalej traktowany jako tekst i to ze ktos nie ma czcionki ktora go napisalem ma wplyw na jego wyswietlanie..czy caly plik swf jest traktowany jako grafika i po zapisaniu nie ma juz wplywu czy ktos ma takowa czcionke czy nie...bo tego nie wiem.
I mam rozumiec, ze przeksztalcenie tekstu na Shape rozwiaze moj problem? To znaczy wyswietlanie tekstu w rozny sposob na roznych komputerach ?

MBabelek 
Profesjonalista

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 22:43   

Spróbuj a efekt będzie piorunujący 8:DD
a tak na poważnie to grupujesz na SHAPE wiec animacja nie wyświetli tekstu jako literek tylko jako obraz

nugatt 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 23:06   

na mojej stronie używam czcionki, której większość ludzi nie ma i nie zmieniałem na shape.
wydaje mi się że nie o to chodzi (choć można to zrobić). to musi być coś innego.
pierwsze słysze, że jeśli użyjemy vector albo pixel font to musi być ona zainstalowana, na komputerze na którym oglądamy plik swf

zrób może taki test: wyrzuć z folderu windows\fonts\ te czcionki jakich używałeś i zobacz co się stanie w wyeksportowanym wcześniej z swishmaxa *.swf

u mnie wyświetla się coś takiego

MBabelek 
Profesjonalista

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006 08:36   

nugatt napisał/a:
na mojej stronie używam czcionki, której większość ludzi nie ma i nie zmieniałem na shape.

a nie wrzuciłeś tej czcionki na serwer? i nie podciągnełeś AS ?

Supek
Początkujący

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006 21:28   

No ta czcionka która przedstawiles na obrazku jest jak najbardziej ok...wiec sam juz nie wiem o co chodzi..zrobie jeszcze motyw z wyrzuceniem czcionek z systemu i sprobuje...dzieki za popdowiedzi

nugatt 

Wysłany: Nie 14 Maj, 2006 16:33   

MBabelek napisał/a:
a nie wrzuciłeś tej czcionki na serwer? i nie podciągnełeś AS ?
nigdy. to ma działać bez tego. i działa. zawsze.
daj lepiej czcionki i plik swi. to popatrze. nie ukradnę ci projektu :D

Odpowiedz do tematu