SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
mapa Polski
Autor Wiadomość
loograk
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 09:59   mapa Polski

Witam,
mam mapkę w corelu jak w załączniku. Chciałbym zrobić tak, aby:
na stronce była mniejsza mapa z zarysami województw (bez napisów i bez powiatów), po najechaniu na dany region (regiony zaznaczone różnymi kolorami w corelu) następowała stopniowa zmiana koloru na inny (po zdjęciu myszki fade out - zrobilem to na podlasiu, ale nie wiem czy poprawnie) natomiast po kliknięciu na dany region następowało jego zbliżenie, jednocześnie zanikała reszta mapy, a na powiększającym się regionie pojawiały się powiaty z nazwami. Widziałem coś podobnego na forum już, ale jak zrobić, żeby po kliknięciu pojawiały się te nazwy i powiaty podczas przybliżania?

http://rapidshare.com/fil...polska.swi.html

^Januszr 

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 11:48   

np tak

loograk
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 12:26   

dzięki za odpowiedź, a mógłbyś to zapisać tak aby poszlo na SwishMax 3 (2009.09.04)? bo przy otwieraniu wyskakuje mi

---------------------------
SWiSH Max
File "C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit\clik_fadein_z_zoom\clik_fadein_z_zoom.swi"

was saved with SWiSH Max3 (2009.11.30)

You are trying to read it with SWiSH Max3 (2009.09.04)

Please download and install the latest build of this program from

http://www.swishzone.com
OK

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 12:49   

Masz starszą wersję Swisha niż ta w której był robiony skrypt.

loograk
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 12:59   

ja to rozumiem:) ok, poradzę sobie. dzięki za pomoc!

^Januszr 

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 19:31   

Panie szanowny... Ja wiem, że różnie bywa, ale zapewniam, że ja zawsze korzystam z ostatniej oficjalnej wersji SWISHMAX3. Ściągaj z https://my.swishzone.com - update jest za free.
Powodzenia.

loograk
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 22:52   

a jeszcze mam pytanko. Jeżeli chcę zastosować jakieś polecenie dla wszystkich obiektów znajdujących się, np. w pojemniku głównym _root, to jakie powinno być polecenie w skrypcie dla _root?

powiedzmy, że chcę powiększyć, po najechaniu myszką, każdy obiekt (dziecko) znajdujący się w rodzicu _root. Co powinno znajdować się zamiast "?" ?

on (rollOver) {
_root.?._xscale = 300;
_root.?._yscale = 300;
}
on (rollOut) {
_root.?._xscale = 100;
_root.?._yscale = 100;
}

^Januszr 

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010 10:04   

Myślę, że nazwa obiektu/grupy/MovieClipa z wyłączeniem nazw zastrzeżonych, np:

root.MovieClipJanuszR.graphics.lineTo(111,123)

Przykład, który załaczyłem, jest zrobiony na najprotszych efektach swish (bez skryptu) - tak abyś mógł to łatwo skopiowac do własnego zastosowania.
Rozważ też _parent.NAZWA :) Root odnosi się do globalnych trzeczy, np _root.stop(); zatrzyma wszystko co dzieje się w swf w poziomie 0 - mam na mysli, że nie zadziała do movieclipów.

loograk
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 12:42   

mam pytanko. załączam mapę, na razie zrobiony jest teren w woj. warmińsko-mazurskim i na rollover ładnie działa fade in oraz fade out, natomiast nie wiem czemu onPress nie działa Move - chciałbym aby po nacisnięciu dany region przybliżał się i wyłaniały nazwy województw (klatka 21 w klipie jk1)? ma ktoś jakiś pomysł?

http://rapidshare.com/fil...6/nowy.swi.html

^Januszr 

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 14:54   

loograk linki do rapidshare są tak samo mile widziane jak linki do alegro. Nie dawaj takich ponieważ:
- Unfortunately right now our servers are overloaded and we have no more download slots left for non-members. Of course you can also try again later;
- to kiedyś zniknie i nikt z podobnym problemem nie skorzysta z porad na tym Forum;
- zawsze możesz wywalić z SWI niepotrzebne wektory czy bitmapy tak aby plik był mniejszy i zamieścić go tutaj.

Niestety nie pomogę z powodu pierwszego.

loograk
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 20:02   

ok. Będę się stosował. Z tamtym problemem sobie jakoś poradziłem, ale mam nowy:) Pozostawiłem dwa działające obszary, w górnej części mapki, dla przykładu. Działa w miarę ok, ale nie wiem jak zrobić, żeby po zbliżeniu jednego obszaru, drugi był nieaktywny (to znaczy, żeby na zbliżeniu jednego obszaru nie można było wykonać zbliżeniu drugiego). w prosty sposób mógłbym to obejść robiąc pojawiające się tło pod powiększającym się obszarem, ale nie działa to tak do końca jakbym chciał. Jakieś pomysły, Panie Januszu?

pozdrawiam!

^Januszr 

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 20:58   

Apropos tego Pan to trochę przesadziłeś :) - fakt, ja trochę za bardzo być może się uniosłem, bo uwierz mi, że wku...a jak klikasz na Rapida a tu Ci pisze, że może później. Anyway, Ja bym zrobił tak, że jak klikniesz na jakiś obiekt to inne visible=false jak obiekt klikniesz tak aby powrócił na mapę to visible = true. Można to także zrobić poprzez remove, ale Ty, jak widzę, wolisz skrypty.

Pozdrawiam,
Januszr

loograk
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 21:38   

nie wolę, bo się na tym w ogóle nie znam:) po prostu wzorowałem się na pracy kolegi 7pepo7 z tego tematu:

http://swish.wodip.opole....ght=mapa+polski

ale nie umiem właśnie zrobić, żeby na powiększeniu jednego obszaru nie było możliwości powiększenia drugiego, bo teraz można kliknąć inny obszar i są powiększone dwa na raz. Obiekty w klipie polskazoom maja włączone visible: false, i pojawiają się dopiero po kliknięciu.

^Januszr 

Wysłany: Pią 12 Lut, 2010 08:13   

Trochę to dla mnie za bardzo skomplikowane. Może łatwiej było by, gdybyś najzwyczajniej podmienił obrazki z mapy 7pepo7?

Odpowiedz do tematu