Wlaściwości fizyczne |
Autor |
Wiadomość |
ekumi
Bywalec

|
Wysłany: Sob 21 Cze, 2008 11:55 Wlaściwości fizyczne
|
|
|
Witam. Proszę o podpowiedź, w jaki sposób można skorzystać z właściwości fizycznych obiektów (np. _arotation, _vX, _fyscale). Próbowałem narysowanemu kształtowi o nazwie "p", oznaczonemu jako cel przyposać kod skryptu w postaci:
on (rollOver) {
p._vrotation +=120;
}
Chodziło o to, by po najechaniu na niego myszą, prędkość obracania się została zwiększona o 20 stopni/sek. Oczywiście ten kształt miał na linii czasowej nadany efekt obracania się. Nie udało mi sie jednak. Jeżeli ktoś wie, jak to zrobić, to proszę o radę. |
|
|
|
 |
roland
Site Admin Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Pomógł: 31 razy Wiek: 58 Dołączył: 21 Sty 2005 Posty: 424 Skąd: Opole
|
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008 08:51
|
|
|
Użycie właściwości fizycznych wymaga pewnych przygotowań i odpowiednich ustawień. Same z siebie nie działają.
Pokażę, jak zrobić aby obiekt zaczął się obracać wokół punktu zakotwiczenia z coraz większym przyspieszeniem obrotu (_vrotation):
1. Rysujemy dowolny obiekt (byleby nie kółko bo wtedy obrót będzie słabo widoczny ),
2. Przekształcamy go w duszka. Nadajemy mu nazwę. Target jest domyślnie włączony.
3. Wybieramy zakładkę Export (to ta z prawej strony ekranu). Z listy rozwijanej Export options for wybieramy Script i zaznaczamy Support physics properties.
4. Wskazujemy duszka i ponownie przechodzimy do zakładki Export.
5. Z rozwijanej listy Export options for wybieramy Selected Object.
6. Zaznaczamy Uses physics properties.
7. Dalej mając zaznaczonego duszka wchodzimy do skryptu i wpisujemy na przykład:
Kod: | onEnterFrame(includingFirstFrame) {
this._vrotation += 0.5;
}
|
Gotowe. W załączniku przykład. |
|
|
|
 |
ekumi
Bywalec

|
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008 11:41
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Bardzo mi pomogła.
Rozumiem, że w przypadku pozostałych właściwości fizycznych postępowanie jest podobne, tzn. ustawienia eksportu ze wsparciem dla właściwości fizycznych oraz włączenie użycia tych właściwości w zakladce eksport.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
smok3n
Praktyk

Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 23 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 13 Sie, 2009 18:10 ???
|
|
|
Mam SwishMax'a 2 i nie mogę tego obczaić dokładnie. Opcja istnieje ale odnosi się do całego Movie i nie mogę znaleźć opcji z rozwijanym menu :/ Ale przykład mi działa i sprite w przykładzie ma takie właściwości, poradziłem sobie kopiując duszka do swojego Movie'sa i działa. Proszę o odpowiedź. |
_________________ Smok3n |
|
|
|
 |
Jaszczompek
Początkujący

|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 13:43
|
|
|