|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
Moja strona w SWiSH-u - pierwsza strona jaka zrobilem w swishu
lechu - Czw 26 Maj, 2005 10:05 Temat postu: pierwsza strona jaka zrobilem w swishu przedstawiam pierwsza stronke wykonana w swishu od ktorej zaczolem swoja przygode z projektowaniem layoutow i animacja strona ma kilka widocznych i slyszalnych bledow o ktorych wiem, wiec nie prosze tutaj o krytyke tylko o ogulna ocene strony jak wam sie podoba.
http://www.debianka.com.pl/
pozdr................
Bitmag - Pią 27 Maj, 2005 12:02
no stronka ładna podoba mi się
przycisz trochę dzięki
i jakieś efekty po najechaniu na button
lechu - Pią 27 Maj, 2005 13:31
do tej strony juz nie wracam, przedstawilem ja tylko dlatego zeby dowiedziec sie co o niej sadzicie.
pozdr.........
Chopin - Czw 09 Cze, 2005 22:22
jak dla mnie - gruby materiał :0 może dojde do takich efektów kiedyś - jesli zrobiłeś to w swishu to się nan iego przesiadam :]. PEACE
Mariusz - Czw 09 Cze, 2005 23:04
Stronka prosta,ładnie wykonana - ma duszę
lechu - Pią 10 Cze, 2005 08:12
Cytat: | jak dla mnie - gruby materiał :0 może dojde do takich efektów kiedyś - jesli zrobiłeś to w swishu to się nan iego przesiadam :]. |
animacja jest zrobiona w swishMax, layout to retusz w photoshopie calosc powstala z tego
koncowy efekt
pozdr..........
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 09:15
bez komentarza - wycisnąłeś co się da z tego zdjęcia - dobry materiał a w sumie jak bys mógł opisac kilka efektów ze swojej stronki jak co zrobiłeś to byłoby super
lechu - Pią 10 Cze, 2005 09:19
konkretnie chodzi ci o retusz czy o animacje?
pozdr...........
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 09:31
obojętnie - napisz coś co się może komuś przydać - coś co Tobie się przydało podczas tworzenia tego sajta
lechu - Pią 10 Cze, 2005 09:38
jak bede mial troszke wolnego czasu to w dziale tutoriale zamieszcze obszerny making off tej strony.
pozdr.........
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 09:50
oo to byłoby świetnie - bo chcę zrobić z tego obrazka sajta
i chciałbym by na tej kuli otwierała się też taka ramka, do której wczytałbnym galerię oraz opis itp
lechu - Pią 10 Cze, 2005 09:56
sama ramka to nie problem rysujesz kwadrat w swishu i przypisujesz efekt 3d Spin.
pozdr...
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 10:01
hehe- ale jak zrobić by np tło w ramce było przeźroczyste lekko
lechu - Pią 10 Cze, 2005 10:10
w miejscu gdzie zmieniasz kolor narysowanego kwadratu
wpisujesz w zakladce alpha poziom przezroczystosci np.50%
pozdr...........
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 10:18
w oknie shape uzyskałem przeźroczystość namalowanego prostokąta :] - teraz musze nanieśc na niego text albo jakieś obrazki do galerii hehe- działamy ostro :]
lechu - Pią 10 Cze, 2005 10:23
jak naniesiesz tekst czy obrazek to przedstaw wynik w razie problemu pisz.
pozdr.........
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 10:39
fajnie by bylo gdyby po kliknięciu w obrazek otwierał go w nowym oknie z dopasowaną ramką do rozdzielczości obrazka oraz by czytał go z dysku np po lkinieciu w obbrazek w swf otwierał się np plik w onwym oknie np /www/projekt/dgdigital.jpg
hehe- mam jeszczep roblem z buttonami - ale zaraz to rozkminie - hihi - zamówiłem sobie ksiązkę wiec na dniach przestanę spamowac forum - chciałbym uzyskać taki efekt jak ty - czyli po kliknięciu w button pokazuje isę animacja ramki a w niej tekst - to chcę rozkminić
lechu - Pią 10 Cze, 2005 10:52
na poczatek proponuje zebys zmienil dzial na SWISH 2 i SWISHmax bo zaraz wpadnie tAboon i przeniesie watek.
Cytat: | fajnie by bylo gdyby po kliknięciu w obrazek otwierał go w nowym oknie z dopasowaną ramką do rozdzielczości obrazka oraz by czytał go z dysku np po lkinieciu w obbrazek w swf otwierał się np plik w onwym oknie np /www/projekt/dgdigital.jpg |
musisz wstawic kod java script i okreslic w nim szerokosc oraz wysokosc obrazka i podac nazwe pliku html Kod: | window.open('1.html','st','width=530,height=370,resizable=yes,scrollbars=yes,toolbar=no,top='+((screen.availHeight/2)-(300/2))+',left='+((screen.availWidth/2)-(500/2))+''); |
gdzie plik dgdigital.jpg wstawiasz do pliku html i nazywasz np.1.html
na drugie odpisze ci zaraz bo chwilowo zkonczyl mi sie wolny czas i trzeba zajac sie praca.
pozdr.......
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 11:04
ok czekam
lechu - Pią 10 Cze, 2005 12:01
sprawa wyglada prosto robisz sobie przycisk przypisujesz mu komende
Kod: | on (press) {
gotoSceneAndPlay("<current scene>",4);
}
|
tworzysz kwadrat przypisujesz mu efekt 3d spin i wstawiasz do 4 klatki, nastepnie wpisujesz tekst dajesz mu efekt fade in i wstawiasz do 23 klatki.
efekty ustaw tak
jest to najprostrzy sposob wykonania czegos takiego co innego to tworzenie strony w ktorej wszystko sie zaczyna i konczy ale to juz glebsza woda poczekaj na tutoriala, opisze w nim moj sposob sterowania animacja i moze cos o retuszu fotek.
zalaczam jeszcze zrodelko to sobie zerkniesz co i jak.
pozdr..............
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 13:44
elegencko :* thx normalnie - teraz będe się bawił hihi - możesz jeszcze napisac jak tego ptaka zrobiłeś - to się przyda
lechu - Pią 10 Cze, 2005 13:59
animowany gif znaleziony gdzies na sieci i puszczony po sciezce zeby sobie po layoucie latal
pozdr.........
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 14:36
hehe- dobry motyw damy rade oby nie przedobrzyć - widzisz ten obiektyw na mojej propozycji zdjecia - musze się nauczyć motywu by po wciśnięciu w menu buttonu przeszedł po nim ten błysk taki :] - gdziś na forum było :] trzeba poszukać
Pa. jakby ktoś dysponował dzwiękiem aparatu fotograficznego - jak robi zdjęcie to poproszę
lechu - Pią 10 Cze, 2005 14:45
cos podobnego do aparatu moze ci sie przyda.
obiektyw ladnie jest nalozony tylko po prawej troche przyciety. pracuj tak dalej a osiagniesz dobre efekty.
pozdr...........
Chopin - Pią 10 Cze, 2005 15:15
dzwięk dobry - ale szukam czegoś innego dzwieku jaki wydaje aparat podczas robienia zdjecia - taki charakterystyczny sound heh może ktoś coś ma :]
hehe- ten dizał powinien być tuortialem o robieniu stronki - może skrypcik pozwalający odtworzyć plik mp3 np po wciśnięciu butotnu
lechu - Pią 10 Cze, 2005 23:04
to znaczy konkretnie co................... chcesz taki scrypt?
pozdr...........
Chopin - Sob 11 Cze, 2005 07:52
no hej - dzwięk już mam ale teraz taka opcja - po najechaniu myszą na button mi się odtwarza, a chciałbym by się odtwarzał po jego wciśnięciu ? co mam zrobić ?
acha i jak byś mógł opisac efekt ptaka (czyli co trzeba zrobić:) to byłoby gites Pozdrawiam
Tu masz LINK do tej stronki . Może jakieś propozycje - z miłą chęcią wysłucham rad specjalisty
lechu - Sob 11 Cze, 2005 08:16
Cytat: | odtwarza, a chciałbym by się odtwarzał po jego wciśnięciu |
przypisz w scrypcie on press a nie on relase
Cytat: | jak byś mógł opisac efekt ptaka |
wstawiasz efekt move zaznaczasz preview frame przeciagasz obiekt w jakies polozenie, znowu wstawiasz move i powtarzasz tak jak wyzej.
zoptimalizuj jpg-a zeby mniej jeszcze warzyl
???????
pozdr...........
Chopin - Sob 11 Cze, 2005 08:21
No wiesz - od ciebie się ucze więc dla mnie jesteś specjalista - jak zoptymalizowac tego jpga a z ptakiem jeszcze poćwiczę
A śłuchaj skrypty typu
dodaj strone do ulubionych
ustaw strone jako startową - a jeszcze rewelacyjniejszy byłby skrytp - który automatycznie by taką storne ustawiał jako startową bez wciskania
lechu - Sob 11 Cze, 2005 08:35
Cytat: | dodaj strone do ulubionych ustaw strone jako startową |
tego nie wiem jak zrobic ale poszukaj na forum moze cos znajdziesz.
Cytat: | jak zoptymalizowac tego |
tu masz link do optymalizacji w xat image optimizer tylko zamiast batch uzyj optimize http://swish.wodip.opole....topic.php?t=297
a jak kozystasz z photoshopa to w zakladce /file/ masz /save fo web/ tam ustawisz sobie parametry dla jpg quality najlepiej w granicy 80-90, zreszta bedziesz widzial jak obraz traci na jakosci ustaw tak zeby bylo dobrze mozesz tez uzyc gif tam masz palete od 2 do 256 kolrow tez bedziesz widzial jak obraz traci na jakosci, reszty juz nie musze tlumaczyc.
pozdr.........
Chopin - Sob 11 Cze, 2005 09:36
a masz jakieś pomysły co do tej stronki ?
lechu - Sob 11 Cze, 2005 09:47
ja mam ale to ty powinienes cos wymyslic jak ja urozmaicic co wkomponowac co rozdzielic co dodac wszystko zalezy od ciebie, tylko tak osiagniesz efekty.
pozdr.......
Chopin - Sob 11 Cze, 2005 09:58
hehe - wiem - ale zauważ, że ja w swishu siedze dopiero od 2 dni
więc nie za dużo umiem :]. Acha podałeś mi skrypt na otwieranie no obrrazka w nowym oknie ale jak zrobić by ramka była dopasowana do obrazka - by nie było widać twgo białego obramowania wogół obrazka ?. No ja bym jeszcze dodał takii bajer, ze jak po kliknięciu w menu słychać jakby aparat zrobił zdjęcie to w oku, by przesłona mignęła szybko :] co ty na to - da to efekt zdjecia i nabierzetkaiego reala
rainbow - Nie 12 Cze, 2005 17:19
lechu mógłbyś zapodać tym preloaderem?? (scene w której był preloader a nie sam skrypt)
lechu - Pon 13 Cze, 2005 07:19
Cytat: | ale jak zrobić by ramka była dopasowana do obrazka - by nie było widać twgo białego obramowania wogół obrazka |
w pliku html gdzie wstawiasz obrazek wpisz w body cos takiegio.
Kod: | <body topmargin="0" leftmargin="0"> |
Cytat: | lechu mógłbyś zapodać tym preloaderem |
posze bardzo
pozdr........................
Chopin - Pon 13 Cze, 2005 08:35
a czy możesz napisać mniej więcej ile wziąłeś za zrobienie tej stronki Pozdrawiam - jak nie chcesz tu to na priw bo chciałbym wiedizec ile isę bierze mniej więcej za zrobienie sajta :]
|
|