|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Pętla
ozzi - Nie 05 Lut, 2006 09:51 Temat postu: Pętla Witam , kochani pomóżcie w temacie pętli tzn chce aby połaczone np 3 zdjecie czały czas na okrągło sie przesuwały połaczyłem 3 zdjecie w grupę potem tą grupę połaczyłem w "Grup as Sprite" i na grupe zdjec nałożyłem ruch ale motyw takie jest że prasuwaja sie non stop tylko muszą przejsc do końca czyli jest przerwa do momentu aż cały ruch zostanie zrelizowany , więc jak zrobic abu foto przesuwało sie non stop zeby nie było pzrerwy cały czas foto w kólko ? moje gg 3783111 jęsli ktoś czegoś nie rozumie a był by tak uprzejmy i mi pomógł. Pozdrawiam
dla przykładu http://www.powiat-chrzanowski.pl/ chodzi mi o dokładnbie taki efekt zdjęć
Esc - Nie 05 Lut, 2006 14:45
nie robilbym tego tak jak ty piszesz ze dla calej grupy efekt przesuwania, tylko dla kazdego obrazka osobno na zasadzie idzie jeden potem dopiero puszczasz drugi i trzeci w miedzyczasie ten pierwszy juz gdzies znika za animacja to go niewidocznie przenosisz do punktu startu i znowu go puszczasz do momentu kiedy dojdzie do punktu pierwszego startu - z kolejnym robisz tak samo i z tym trzecim i tyle.
ozzi - Nie 05 Lut, 2006 14:59 Temat postu: pętla nie rozumiem jak przenosze do punktu startu?? jeszcze raz mi wyjaśnije tylko wyraziście z góry dzieki
buber - Nie 05 Lut, 2006 17:34
mozesz to zrobic np tak:
wrzuc fotke nr 1 przy lewej krawedzi filmu (x=0)
wrzuc fotke nr 2 ustaw tak zeby byla zaraz za fotka nr 1 (x= dlugosc fotki nr 1 podana w properties width)
zgrupuj fotki np group as shape
teraz convert to sprite
powstala wczesniej grupe skopiuj i wklej paste in place nastepnie przesun za grupe pierwsza zeby byla ciaglosc
czyli x=dlugosc grupy (width)
teraz dodaj efekt move do grupy usytuowanej w sprajcie najnizej
move (y=0, x= - dlugosc grupy) czyli wyjedzie poza lewa krawedz filmu
do drugiej grupy dodaj efekt move o wartosciach (y=0, x=0)
ewentualnie na koncu sprajta mozesz dodac akcje zeby wrocil do frame 1
mam nadzieje ze chodzilo o to ;p
(ilosc skopiowanych grup fotek zalezy od szerokosci sceny i od szerokosci fotek czyli jak zgrupowane fotki sa dluzsze niz scena to wystarcza 2 kopie jak nie to wiecej)
schamann - Nie 05 Lut, 2006 18:45
No to bardzo dobry sposob na takie cuś:)
|
|