|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Efekt pod¶wietlania
jagon - Sro 01 Lut, 2006 21:42 Temat postu: Efekt pod¶wietlania witam Was panowie mam Swishmax, mam pewien problem. Niestety nie znam sie na tyle na swishu, żeby samemu to zrobić:( czy możecie mi powiedzieć jak zrobić, żeby po najechaniu myszk± na obrazek, na tym obrazku pojawiał się inny (chcę zrobić co¶ w stylu efektu pod¶wietlania) prosze o pomoc...
SPIDER - Sro 01 Lut, 2006 22:23
nałóż na siebie dwa osobne Sprajty kazdy z innym obrazkiem,ten "podswietlony" daj pod spod.
Na timeline sprajta ,ktory jest na wierzchu 3 akcje :
onFrame(1){
stop();
}
onFrame(2){
stop();
}
on(rollover){
gotoAndStop(2);
}
obrazek:
klatka 1-sza: Place
klatka 2-ga: Remove
sprajt pod spodem bez zadnych akcji i kodu
jak to działa :
po najechaniu na obrazek ktory masz w Sprite 1 przechodzi on dzieki on(rollover) do klatki 2 ...a w klatce drugiej obrazek ma wlasciwosc remove - czyli znika - czyli odslania nam sie Sprite ktory byl podspodem - czyli to jest to co chcielismy uzyskac.
to chyba najprostrzy sposob.
schamann - Pi± 03 Lut, 2006 10:29
Albo jeszcze prosciej zaminic obrazek na button i podlozyc drugi obrazek na over state zamiast tego pierwszego.
erbe - Pi± 03 Lut, 2006 11:02
schamann napisał/a: | Albo jeszcze prosciej zaminic obrazek na button i podlozyc drugi obrazek na over state zamiast tego pierwszego. |
hmmm ja jednak twierdzę, że pomysł ze sprite'ami jest najbardziej skuteczny. Buttony czasem co¶ psuj±.
SPIDER - Pi± 03 Lut, 2006 20:15
z Buttonem oczywiscie pro¶ciej i łatwiej ,tylko ze prosil o podmienianie obrazka jako takie a nie przycisk dlatego zaczalem o sprite'ach .
Z tego co ja zauwazylem buttony psuja np czcionki pixelowe, wspolrzedne przy grupowaniu "jako button" sie zmieniaja i robi sie syf,potem trzeba poprawiac.
|
|