|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - scroll tekstu i obrazkow
romekrtk - Nie 16 Paź, 2005 14:10 Temat postu: scroll tekstu i obrazkow chodzi mi o pasek do przesowania tekstu i i obrazkow naraz tzn jak w tekscie bedą wstawione tez jakies jpg i zeby byl pasek taki i zwiekszal sie jego zakres jesli zwieksze ilosc tekstu
galechus - Wto 18 Paź, 2005 08:46
romekrtk polecam sobie polatać po stronce www.swish-tutorials.com , tam jest bardzo duzo przykladow i na pewno znajdziesz cos...
?-)
romekrtk - Wto 18 Paź, 2005 09:24
tak tak wiem juz znalazlem:) tylko poprostu neiwiedzialem jak anulowac ten temat;) ale dzieki:)
erbe - Wto 18 Paź, 2005 13:02
trzeba bylo sie pochwalic gdzie znalazles rozwiazanie a nie kombinowac jak anulowac posta
songokuu - Wto 30 Maj, 2006 10:51
To ja dokończę za kolege "romekrtk"
http://archives.swish-tut...p?act=tut&id=48
Tu jeden a tu drugi tutorialik...
http://archives.swish-tut...p?act=tut&id=49
erbe - Wto 30 Maj, 2006 12:02
hmmm no niby ok, ale gdzie tam są obrazki, o których pisal romekrtk w pierszym poscie?
stefcio - Wto 30 Maj, 2006 12:04 Temat postu: odp te obrzki to można dodać ju po przez html:))
W pliku tźt daje sie tagi html , a w swishu zanznacza sie w opcjach textu zeby czytał te tagi i chyba tyle
songokuu - Wto 30 Maj, 2006 12:22
Wystarczy, że zamiast przesuwać w sprajcie (w tutorialu "textSprie") pole tekstowe (w tutorialu "myText") jakis sprite zawierający i tekst i obrazki.
Np. ja mam tak:
Kod: | onLoad () {
up = "false";
down = "false";
}
onEnterFrame() {
if ((up eq "true") && (_root.maska.calosc._y < 3)) {
_root.maska.calosc._y += 6;
}
if ((down eq "true") && (_root.maska.calosc._y > -100)) {
_root.maska.calosc._y -= 6;
}
}
|
Gdzie maska to sprite, który jest maską dla sprite calosc (on zawiera i tekst i obrazki)
Mam nadzieje, że to jest zrozumiałe....
Aha i jeszcze jedno jeśli to ma działać wtedy kiedy jest wczytywane jako zewnętrzny SWF to trzeba zmienic wszystkie "_root" na "_parent".
Może dla niektórych to jest oczywiste ale mi to mnóstwo nerwów zabrało zanim do tego doszedłem
|
|