|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
SWiSH Max - Potrzebna pomoc - rozwijane menu
Jaceqpro - Pon 03 Cze, 2013 16:02 Temat postu: Potrzebna pomoc - rozwijane menu Witam serdecznie... Panowie potrzebuje pomocy chciałbym zrobić wysuwane menu, tak jak na przykładzie (chciałbym aby menu wysuwało się dopiero po kliknięciu przycisku "przycisk" czy możliwe jest stworzenie niewidzialnych buttonów na przyciskach menu1 menu2 i menu3 aby dało się je podlinkować ? po wysunięciu ? Podrawiam
Januszr - Pon 03 Cze, 2013 17:13
Tak, możliwe jest stworzenie obiektów przezroczystych, do których można dodać akcję buttona (rollover, rollout, onrelease, onpress). Wystarczy, że zrobisz kształt i ustawisz ALPHA na 0.
Jaceqpro - Pon 03 Cze, 2013 17:44
Dziękuję ^Januszr jak zwykle można na ciebie liczyć czy mógłbyś mi przypomnieć jeszcze jak stworzyć efekt wysuwania (move) po naciśnieciu myszy (on press) bo chyba w tą stronę trzeba iść ? aby otrzymać zamierzony efekt. I co zrobić aby nie zapętlać filmu na osi czasu tylko zmusić do wykonania skryptu i stop Dziękuję
Januszr - Pon 03 Cze, 2013 19:44
Cytat: | jak stworzyć efekt wysuwania (move) po naciśnieciu myszy (on press) |
Trzeba użyć GoToAndPlay odpowiednia klatka filmu, gdzie zaczyna się efekt move.
Cytat: | I co zrobić aby nie zapętlać filmu na osi czasu tylko zmusić do wykonania skryptu i stop |
i stop po efekcie i stop przed efektem i stop na końcu i stop na początku. A potem GoToAndPlay odpowiednia klatka po za stopem, w celu uruchomienia animacji.
SWISH robi FILM. Film, który zatrzymuje się w danej klatce, przeskakuje się dany zespół klatek, wykonuje się akcję w klatce, lub od klatki do najbliższego STOP.
Jaceqpro - Wto 04 Cze, 2013 10:10
Januszr czy moglbys mi pomoc na przykladzie z zalacznika ? mecze sie z tym pol dnia ? nie mogę zmusić obiektu do zatrzymania się...
Januszr - Wto 04 Cze, 2013 11:08
Daj STOP w linii czasu na klatce, na której chcesz zatrzymać film. Już pisałem o tym...
Jaceqpro - Wto 04 Cze, 2013 21:36
Dzięki Januszr okazało się że Swish mi się pochrzanił i dlatego nie mogłem na nim nic zrobić... Na innej stacji roboczej zrobiłem wszystko według twoich wskazówek i działa jak trzeba... teraz jeszcze mam pytanie czy mogę umieścić dodatkowy slider "kontakt" który wysuwałby się z prawej strony ekranu po kliknięciu na ikonę "kontakt" (zasada ta sama lecz wysuwany od prawego boku) i który byłby niezależny od górnego menu ?
Januszr - Sro 05 Cze, 2013 07:24
Cytat: | umieścić dodatkowy slider "kontakt" który wysuwałby się z prawej strony ekranu po kliknięciu na ikonę "kontakt" |
Oczywiście. Należy zrobić kostrukcję podobną do tej co już zrobiłeś (np w nowym pliku SM i zgrupować wszystko do MovieClip. MovieClip to coś na wzór SCENY z własną linią czasu, czyli taki "film w filmie".
Jaceqpro - Wto 01 Paź, 2013 19:05
Witam ponownie
Mam pytanie ponieważ kombinuje jak koń pod górę, chcę zrobić obiekt który po najechaniu myszą wysunie się a po zabraniu myszy schowa się niby proste efekt move, rollover i rollout.. jednak problem tkwi w szczegółach jak poprawnie skonstruować scene aby przy wysuwaniu nie uruchamiało przycisku do chowania i animacja zapetlała się ? Przykład w załączniku... Pozdrawiam
Januszr - Sro 02 Paź, 2013 07:57
pozmamienialem dużo, ale pewnie się połapiesz...
|
|