SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - plynne przejscia miedzy ...

Krownz - Sro 23 Maj, 2012 20:23
Temat postu: plynne przejscia miedzy ...
Wersja quick (dla leniwych):
Witam,
Szukam sposobu, poradnika albo kompleksowej instrukcji (szczytem marzen bylby plik swi) z efektem przejscia jak na tej stronie:
http://www.swishzone.com/...te23/index.html

Wersja rozszerzona (dla zainteresowanych):
Witam,
Od dluzszego czasu poszukuje metody na zrobienie plynnego przejscia miedzy podstronami.. niestety wszystkie moje proby koncza sie na 'urywaniu' sceny w przypadku, gdy ktos wcisnie inny przycisk przed czasem; albo na dlugim czekaniu na zakonczenie animacji, dodajac mozliwosc wcisniecia przyciskow w koncowym frame.

Mowiac scislej chodzi mi o mozliwosc wcisniecia innej strony (np z news do designs) zanim pierwsza strona zakonczy swoja animacje; Jednoczesnie nie przerywajac animacji tej pierwszej... maslo maslane? :P

Jak latwo mozecie sie domyslic obydwie te metody sa bardzo banalne.. ale potrzebuje czegos ekstra, czegos co niestety wybiega poza moje mozliwosci, dlatego zdecydowalem sie prosic o pomoc tutaj, Was, bardziej doswiadczonych.

Wszystkie sugestie mile widziane.. nawet jesli nie wiecie jak to zrobic, to moze wpadniecie na cos, czego ja nie widze ;)

Z gory dzieki!

Januszr - Czw 24 Maj, 2012 05:44

Może warto rozważyć zakrycie przycisków i ich odkrycie po zakończeniu animacji? Albo może warto je aktywować dopiero po zakończeniu animacji?
Bez plików SWI mało można powiedzieć, ponieważ nie za bardzo wiadomo jak to jest zrobione..

shastaan - Wto 29 Maj, 2012 21:56

Myślę, Januszr, że nie obchodzisz problemu czekania na zakończenie animacji z kliknięciem na następny guzik.
Krownz, po pierwsze, myślę, że musisz zapomnieć o konstrukcjach typu button. To muszą być wszystko movie clipy ze skryptami buttonów. To da Ci możliwość odtworzenia animacji do końca niezależnie od wszystkiego innego.
Musisz sprecyzować bardziej o co Ci chodzi bo rozwiązań na ten moment jest nieskończenie wiele ale do każdego pewnie będzie potrzebny inny koncept i skrypt. http://szablony.freeware.info.pl/skrypty.html
Pokaż szkic tego co chcesz zrobić w formie swi. Nawet jeśli będzie się przerywać przy przedwczesnym wciśnięciu innego guzika, będziemy wiedzieli o co chodzi.

bboyy0 - Wto 26 Lut, 2013 22:38

Chciałbym odświeżyć temat. Czy istnieje może jakiś tutorial bądź poradnik ew. gotowy przykład menu i nawigacji, gdzie w jakikolwiek sposób można uzyskać efekt wizualny płynnego przechodzenia opisywanego przez kolege wyżej? :?:
Januszr - Sro 27 Lut, 2013 08:37

Sądzę, że tak. Poczekamy jednak aż zastosujesz się do tej, jakże banalnej i podstawowej na forum - prośby:
Cytat:
Pokaż szkic tego co chcesz zrobić w formie swi.

bboyy0 - Czw 28 Lut, 2013 13:34

Jak pokaże mój szkic to będę musiał dodać notatkę na pół strony.
Lepiej będzie jak podam przykłady stron:

Przykład Demo 1

lub

Przykład Demo 2

Nie chodzi mi o grafikę ani efekty na tej stronie. Lecz nawigacje menu powiązaną z ramką wyświetlającą treść.
Po naciśnięciu na guzik treść strony w ramce niżej zmienia się, a guzik jest nieaktywny. Po naciśnięciu kolejnego guzika treść znowu się zmienia, guzik staje się nieaktywny, a w poprzednio wciśniętym guziku animacja cofa się. Wszystko w płynnej animacji bez zacięć.
Czy potrafi ktoś wytłumaczyć mniej więcej jak to można wykonać albo coś podobnego?