SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Pojawianie się ścieżki

figureliusz - Pon 05 Gru, 2011 12:01
Temat postu: Pojawianie się ścieżki
Witam.
To mój pierwszy post, więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Problem:
Czy jest do zrobienia efekt, w którym narysowana ścieżka pojawia się płynnie? W innych programach jest gotowy efekt writeon, tu tego nie znalazłem.
Substytuty w rodzaju zamazywania maski ścieżki kolejnymi punkcikami, czy usuwanie jakiejś maski kawałek po kawałku mam przetrenowany.

Pozdrawiam,
F

Januszr - Pon 05 Gru, 2011 12:49

Pojawianie to chyba jesdnak klatka po klatce odsłanianie bądź _visible=true dla kolejnych obiektów.
Ale np rysowanie jest tutaj na forum. Wystarczy poszukać "Pisać pisakiem".

Rozumiem, że to praca domowa :) :) :) :)

Proponuję nie korzystać, bo już koledzy skorzystali więc sprawdzający zaśnie jeżeli nie będzie różnic w wykonaniu :P

figureliusz - Pon 05 Gru, 2011 13:42

Nie praca domowa :)
tamte tematy mam przerobione (zdarza mi się użyć google czy szukaj zanim zadam pytanie :lol: )

Pisanie tekstu przez wstawianie obiektu do klipu z literką na spodzie jako maska - działa
Usuwanie czarnego kółeczka z białej literki na czarnym tle - jak najbardziej :)

Wszystko to ma jedną wadę, nie da się kontrolować czasu w jakim "się pisze". W jakimś stopniu mogę to kontrolować np ilością klatek w klipie, ale jak wstawiłem raz 100 to przeglądarka nie nadążyła :cry: a przesuwanie 100 kółeczek/literkę jest mocno męczące

W finalcutpro zdaje się widziałem konkretny efekt writeon, który narysowaną krzywą pokazywał w czasie x - gotowy efekt.
Również tutoriale do flasha gdzieś wygrzebałem ale do swisha niestety nie :(

Więc, gdyby się dało efektem narysować maskę czy usunąć linię po ścieżce i móc ustawiać jeszcze czas, to efekt byłby piękny

Przykład prymitywny w załączeniu (kółeczka na masce liter)
F

/edit
hem, w przykładzie film ma 150 klatek :) player się nieco nie wyrabia

Januszr - Pon 05 Gru, 2011 13:57

To może spróbuj poszukać jednak "Pisać . albo nie .. nie szukaj , bo ja pisze o szukaniu na forum, Ty o góglach...

Zoabcz to: http://swish.wodip.opole....isa%E6+pisakiem

Mam na myśli tem plik zassany 423 razy. To jest zwykłe pisanie. mazanie po ścieżce, którą naskrobiesz przez move (albo konwersję obiektu do MotionPath).

Napisz czy pomogło :)
W "zleceniach" masz wykorzystane to jako rysowanie ścieżki do celu.

figureliusz - Pon 05 Gru, 2011 14:27

Pięknie dziękuję, to też znalazłem :)
Pewnie na skrypty jeszcze nieco za wcześnie, ale spróbuję zrozumieć i zastosować.

Dzięki

/edit
Już coś zaczynam kumać, rysujemy linię po ścieżce, którą może być kształt litery, ale litera zwłaszcza ładną czcionką, jest nieco bardziej skomplikowana niż linia o grubości, kolorze i alfa.

Ale, gdyby ta rysowana ścieżka stała się maską do wyświetlenia właściwej literki...
Pokombinuje

/edit
Kurcze, linia nie może być maską :evil: