SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Efekt powiększenia oraz linki

yasiu - Sro 26 Paź, 2011 22:09
Temat postu: Efekt powiększenia oraz linki
Witam serdecznie uczestników tego forum. Próbowałem skleić z kilku wątków jeden plik ale mi nie wyszło. Dlatego już na wstępie z racji mojego laizmu zwrócę się do Was z prośbą o zrobienie kilku rzeczy.

www.forumbrzeg.pl ---> prawa strona -----> polecamy

Chodzi mi o to by miniaturki zmieniały się co kilka sekund (tak jak jest), natomiast chciałbym by:

1. Po najechaniu myszą powiększały się do wybranego rozmiaru (żeby plakat był czytelny). I oczywiście aby slajd się zatrzymał.
2. Po kliknięciu odsyłał do żądanego url.

Z góry dziękuję.

shastaan - Czw 27 Paź, 2011 10:15

Już odsyła do żądanego url - wszystko Ci działa, nie widzę problemu.
Co do powiększania to już jest maksymalnie powiększony więc nie możesz powiększyć bardziej bo Ci się nie zmieści w obiekcie flash i będzie widać tylko część.

Chyba, że coś źle rozumiem?

yasiu - Czw 27 Paź, 2011 23:36

Właśnie chciałbym zrobić tak aby po najechaniu powiększało się i zasłaniało resztę.
Januszr - Pią 28 Paź, 2011 09:08

Przykład w załączeniu.
yasiu - Pią 28 Paź, 2011 12:55

Przykład jest dobry, ale jak zrobić by powiększał się w lewo? Przy rozdzielczości 1024x768 urwie część powiększonego obrazka :)

Może ewentualnie otwierać nowy obrazek w lewo od miniatury.

Januszr - Pią 28 Paź, 2011 13:17

Cytat:
bo Ci się nie zmieści w obiekcie flash i będzie widać tylko część.

Przyjacielu, to co siędzieje w animacji to dzieje sięw animacji a nie po za jeje granicami :)
Tak jak napisał shastaan, nie do końca da się powiększyć efekt po za obszar animacji.
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad innym efektem: BLUR, FADE, GLOW(?) takim, który nie potrzebuje zwiększenia rozmiaru animacji.
Czy czegoś nie rozumiem?
Powiększanie w Prawo, lewo, inną stronęmożna uzyskać poprzez zmianę położenia ArnchoPointa. Przykład w załączeniu.

yasiu - Pią 28 Paź, 2011 13:25

Dlatego piszę, że jestem zielony :)

Może powiem inaczej:

Chcę uzyskać efekt taki, że są przewijające się miniatury w tamtym miejscu, jednak po najechaniu na nie, ma wyskoczyć obok większe zdjęcie :)

Januszr - Pią 28 Paź, 2011 13:38

Te obok to musi być w obszarze animacji (MOVIE). Zobacz sobie jak zrobiłem to:
http://swish.wodip.opole....p?p=22576#22576
http://swish.wodip.opole....p?p=21400#21400
Być może Cię to nieco natchnie:)
Można zrobić animacje pojawiające się po sobie i powiększające - ale te powiększenie będzie tylko widoczne na obszarze FILMU (czyli animacji). Jak po za tę animację wyjedzie to po prostu będzie pocięte...
Napiszę Ci co rozumiem z tego zdania (bo może nie rozumiem):
Cytat:
Chcę uzyskać efekt taki, że są przewijające się miniatury w tamtym miejscu, jednak po najechaniu na nie, ma wyskoczyć obok większe zdjęcie :)

- chcesz jakiś efekt uzyskać
- w jakimś miejscu przewijają sięj akieś miniatury (w tym Twoim pierwszym pliku?)
- trzeba do każdej dodać akcję rollover
- gdzieś ma się pojawić jakiś większy obiekt. (co t ojest obok? Obok Warszawki leży Krakówek :) ?? ? )
Wydawało mi się, że w przykładezie masz pokazane w jaki sposób zrobić efekt powiększania z wyłowieniem powiększanego obiektu na wierzch?
A może masz jakiś przykład z innej strony www, podaj link - zrobię reprodukcję.

yasiu - Pią 28 Paź, 2011 14:48

Tak, to jest jak laik pisze do profesjonalisty :-b

Może zapytam tak, czy obszar (jeżeli obszar będzie większy jak miniatura którą załączyłem) nie będzie zasłaniał innych rzeczy które są na stronie (jeżeli obraz nie jest powiększony)?

Januszr - Pią 28 Paź, 2011 16:02

Nie sądzę aby zasłaniał, bo zawsze coś będzie obok tego obiektu.
Jakiego profesjonalisty? Ja tylko się bawię swishem...