|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Jak otworzyć kształt?
Johanson - Nie 04 Wrz, 2011 21:10 Temat postu: Jak otworzyć kształt? Podczas tworzenia animacji czasami pojawia się konieczność rozłączenia kształtu (oczywiście nie dotyczy to auto-kształtów), ale gdzie tego szukać?
Skoro jest możliwość zamknięcia krzywej w kształ, to zamiana kształtu w krzywą jest czym nadzwyczajnym?
Januszr - Pon 05 Wrz, 2011 17:53
możesz go dowolnie pociąć używając narzędzia KNIFE TOOL
Johanson - Pon 05 Wrz, 2011 21:01
Oczywiście, że mogę skorzystać z noża i pociąć nawet kilka kształtów za jednym zamachem, ale ... nadal z kształtu nie zrobię krzywej.
Januszr - Pon 05 Wrz, 2011 21:40
Nie zrobisz. Da się tylko pociąć kształt. Przyznam, że nie używałem jak dotąd tego typu modyfikacji ani w Corel ani w WindowsDraw ani w Illustratorze. Skąd więc pomysł, że to potrzebne?? Z drugiej strony, jeżeli motywacja będzie silna to warto napisać taką prośbę w WishList - swego czasu wymyśliłem, że dobrze byłoby móc exportować pojedyncze klatki do rysunków, no i jak widać opcja jest
Johanson - Pon 05 Wrz, 2011 23:15
Skąd więc pomysł, że to potrzebne??
Corel widać taką potrzebę, skoro udostępnia taką funkcjonalność.
Poza tym np. w Corelu jest 'odwróć kierunek krzywej', oraz wskaż następny/poprzedni węzeł.
To niby drobiazgi, ale niektórym jest to potrzebne.
Januszr - Wto 06 Wrz, 2011 07:04
OK, jednak SWISH nie jest programem do edycji wektorowej czy wektoryzacji (którą też corel udostępnia i macromedia także)... To program do robienia animacji. Jednak ponawiam swoją propozycję, abyś zamieścił tę propozycję w Swish WishList.
|
|