SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Pozycjonowanie i ustalanie rozmiarów zewnętrznego swf'a

Lepikur - Wto 02 Sie, 2011 08:39
Temat postu: Pozycjonowanie i ustalanie rozmiarów zewnętrznego swf'a
Witam. Mam stworzoną głowną animację która dopsowuje się do rozmiarów przeglądarki, pozycjonuje swoje elementy na scenie itd. Chcę do tej animacji załadować zewnętrznego swf'a który ustali swoje rozmiary (skaluje się) na podstawie rozmiaru innego MovieClipa na scenie głównej (czyli tej, do której zostanie załadowany).

Ładowana zewnętrzna animacja posiada w pierwszej scenie preloader, a w drugiej scenie dwa movieclipy: galeria (zawierająca zdjęcia) oraz engine (ustalający rozmiar klipu "galeria")

W scenie głownej mam MovieCLip o nazwie "duszek" do któego jest ładowana zewnętrzny swf oraz klip "abc" na podstawie którego ma być ustalany rozmiar łądowanej galerii (na tym samym poziomie co duszek, czyli na głownej scenie)

Czy następujący kod, umieszczony w "engine" zewnętrznego swf'a jest ok (chodzi o pozyskanie rozmiarów klipu "abc"):

Kod:
_parent.galeria._width= 27207*_parent._parent.abc._width/1428;
_parent.galeria._height=1100*_parent._parent.abc._height/940;
_parent.galeria._x=_parent.duszek._width/2;
_parent.galeria._y=_parent.duszek._height/2;

Bo nie dziala mi tak jak chce i nie wiem czy w ogóle w odpowiedni sposób pozyskuje wymiary tego "abc" z poziomu zewnętrznego SWF'a

Dzieki za odpowiedzi

[ Dodano: Sro 03 Sie, 2011 20:54 ]
Rozwiązane.

Aby móc skalować zewnętrznego swf'a najlepiej używać funkcji loadMovieNum("movie_clip.swf",level). Wtedy z poziomu ładowanego klipu możemy go skalować i pozycjonować. Działa jedynie wtedy, gdy funkcje skalujące/pozycjonujęce umieścimy w pierwszej klatce - o dziwo... normalnie funkcje skalujące działają, gdy są umieszczone od 3 klatki (wg "malw nugatta")

Tyle z moich spostrzeżeń
Pozdrawiam :)