SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - animacja ruchu tekstu i obracania obiektów

gangurek - Sob 30 Lip, 2011 12:32
Temat postu: animacja ruchu tekstu i obracania obiektów
Hej - czy da się zrobić w swishu ruch tekstu po ścieżce, tak aby program dostosowywał 'przechył' liter, plus obracanie elementów wokół tekstu?
Jak rozumiem transformacja np. kola w kwadrat tak jak we flashu nie jest wykonalna?

Chodzi o coś takiego:

napis 'przyspawany' do ścieżki i poruszający się po niej razem z obracającymi się kołami.

Januszr - Sob 30 Lip, 2011 15:13

Cytat:
czy da się zrobić w swishu ruch tekstu po ścieżce, tak aby program dostosowywał 'przechył' liter

tak, skonwertuj linię do MotionPath i zaznacz odpowiednie własciwości, aby literki zmieniały kąt;
Cytat:
plus obracanie elementów wokół tekstu?

Jakich elementów? Może załącz SWI, abyśmy zobaczyli z czym masz problemy?
Cytat:
Jak rozumiem transformacja np. kola w kwadrat tak jak we flashu nie jest wykonalna?

Tak.

gangurek - Sob 30 Lip, 2011 15:45

literki mają być 'przepychane' przez obracające się kółka, jak taśma. Nie mam jeszcze swi, zastanawiam się nad kupnem swisha i powolutku testuję.
Głupie pytanie - jest gdzieś gotowy kształt sinusoidy, czy trzeba odręcznie rysować? Aż tak pewnej ręki nie mam ;)

Januszr - Sob 30 Lip, 2011 17:17

Zrób wykres w EXCEL albo innym arkuszu, skopiuj i wklej jako WMF. I będzie sinusoida... Ale to znowu jakieś pytanie, które nie widzę, że nawiązuje do poprzednich postów ? ? ?
Do rysowania krzywych masz PenTool. Możesz także zassać z sieci jakiś wektor. A może wystarczy WAVE z AutoShapów (jak dłużej przytrzymasz przyciśniętą"gwiazdkę")?
Przykład z literami jest tutaj gdzieś na forum zamieszczony... Ale nie chce mi się szukać.

gangurek - Sob 30 Lip, 2011 20:30

Trochę chaotycznie piszę - motionpath ma mieć sinusoidalny kształt.
Januszr - Nie 31 Lip, 2011 09:21

Cytat:
Zrób wykres w EXCEL albo innym arkuszu, skopiuj i wklej jako WMF. I będzie sinusoida.

gangurek - Nie 31 Lip, 2011 16:25

Ok, mam sinusoidę :)
Jednak 'przyspawania' nie udaje mi się zrobić.
Dla testów chciałem zrobić także ruch tekstu po obwodzie koła.
Zmieniając opcje przy konwersji na motionpath i obracając tekst zamieniony na kształt uzyskiwałem różne dziwne efekty, między innymi obrót wokół własnej osi, ale takiego efektu nie dałem rady:

Prosiłbym o łopatologiczne podpowiedzi :) Samo kółko to oczywiście tylko motionpath.

Januszr - Nie 31 Lip, 2011 17:54

Łopatologicznie: załącz swi, na którym mógłbym pracować...
Ewentualnie, http://swish.wodip.opole....opic.php?t=4550