|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Film animowany w swish
szymano123 - Sob 28 Maj, 2011 10:44 Temat postu: Film animowany w swish Muszę zrobić animowany filmik w flashu tylko niewiem jak z postaciami,którym buzia się otwiera jak coś mówią. Powie ktoś jak takie coś zrobić?
shastaan - Sob 28 Maj, 2011 12:18
1. Pytanie jest tak mało konkretne, że korci mnie, żeby odpowiedzieć "tak jak postaci, którym się rusza ręka jak ruszają ręką". Trzeba to po prostu wyanimować. Nie powiedziałeś co to ma być za animacja, w jakim stylu itp.
2. Zacznij od poczytania na ten temat. Wyguglaj na przykład "speech animation", "mouth shapes animation" czy inne takie. Masa wiedzy na Ciebie czeka.
Na przykład tu http://www.keithlango.com...old/lipSync.htm
3. Najprostszy sposób to moim zdaniem porobić sobie efekty na konkretne głoski i wklejać w zależności od tego co postać ma powiedzieć. W załączniku masz banalny przykład z trzema wklejonymi głoskami, pierwsze dwa efekty to /o/, kolejne dwa to /a/, ostatnie coś w stylu /e/ Więc możesz założyć, że ten koleś (albo bardzo smutna pani) mówi "nOrmAlnE".
To oczywiście straszny szkic, zrób coś o wiele lepszego.
szymano123 - Sob 28 Maj, 2011 13:11
A wiesz jak przekonwertować swf do avi? bo żaden program mi niechce;/ a jak przekonwertuje do brak obrazu lub dźwięku.
[ Dodano: Sob 28 Maj, 2011 13:15 ]
A filmik to prosty 2 postacie 1 mówi cześć 2 też i co u ciebie słychać itd. Tylko zobaczyć czy można takie coś.
shastaan - Sob 28 Maj, 2011 15:14
Tak, wiem.
Odpowiedziałem już na wszystkie pytania jakie zadałeś ale jestem nadgorliwy i z natury dobry więc powiem Ci jeszcze, tak od siebie, że używam Adobe Media Encoder i że SWiSH potrafi eksportować do avi więc może nie potrzebujesz wcale konwersji.
Januszr - Sob 28 Maj, 2011 18:37
Cytat: | A wiesz jak przekonwertować swf do avi? bo żaden program mi niechce;/ a jak przekonwertuje do brak obrazu lub dźwięku. |
W SM, w ustawieniach Exportu (CTRL + Shift +F12) wybierz AVI Movie. W ustawieniach AVI Movie wybierz Setup Compression... I ustaw właściwie działające kodeki video oraz audio. Jak to zrobisz właściwie to nie ma siły aby nie działało.
|
|