|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Galeria - otwieranie określonego zdjęcia
Sajgoniarz - Sro 25 Maj, 2011 18:39 Temat postu: Galeria - otwieranie określonego zdjęcia Witam, na swojej stronie mam problem, do którego nie znalazłem rozwiązania. Na stronie posiadam 2 kontenery : 1. do ładowania podstron, 2. do ładowania galerii. Podstrony są poradnikami, i każda z nich ma posiadać własną galerię, które otwierają się w kontenerze poprzez kliknięcie w miniatury zdjęć na podstronie. Galerię są zewnętrznymi plikami swf, zawierającymi zdjęcia w mc. Problem polega na tym, że nie wiem jak za pomocą przycisków-miniatur podstrony powiedzieć kontenerowi od galerii, aby tu widzę 2 opcje : na wstępie przesunąć galerię na _x, na którym znajduje się wywołane zdjęcie , albo odtworzyć tą galerie na klatce na której umieszczę zdjęcie funkcją place.
Januszr - Sro 25 Maj, 2011 19:17
Pytasz o to jak sterować zewnętrznie ładowanym swf? Wybacz, ale nie do końca rozumiem. Jeżeli jednak zgadłem, to tutaj jest rozwiązanie:
http://blog.swishzone.com/?p=3890
Sajgoniarz - Sro 25 Maj, 2011 20:38
rzuciłem tylko na to okiem, nie jestem pewien dokładnie czy to to, ale właśnie chodziło mi o przesyłanie danych między dwoma plikami, więc pewnie dużo mi to pomoże dziś już jestem padnięty żeby to zaimplementować ale Wielkie dzięki
Januszr - Sro 25 Maj, 2011 21:04
Jak będą problemy zerknij tutaj:
http://swish.wodip.opole....opic.php?t=5279
A jak dalej będą problemy załącz SWI - z pewnością ktoś pomoże.
Sajgoniarz - Czw 26 Maj, 2011 17:46
O znalazłem sam konkretne rozwiązanie :
1. w Galeri, wyciągamy wszystkie pliki na scenę
2. na nieparzystych klatkach dajemy Stop filmu (w scenie)
3. Następnie do każdego zdjęcią dodajemy place, na kolejnych scenach parzystych, od 2 klatki zaczynając, tak jak chcemy aby były w galeri.
4. W miejsce gdzie pojawia się nam kolejne zdjęcie dajemy remove dla poprzedniego, chyba że "placowane" fotki mają wyższy priorytet i same zakrywają poprzednika.
5. na Buttonach w podstronach poza LoadMovie(); dodajemy : _root.klatka = numer klatki na której umieściliśmy zdjęcie z miniatury buttona; czyli np :
On (press)
{
_root.Container.loadmovie("costam.swf");
_root.klatka = 56;
}
6. wracając do Galeri dodajemy :
OnFrame(1)
{
gotoAndPlay(_root.klatka);
}
skrypt polega na wysłaniu do głównego pliku wartość klatki, a następnie pobraniu tej wartości przez film, i odtworzenie go na wybranej klatce Mam nadzieje że trafią tu inni mający ten sam problem ^^
rockrobin - Czw 26 Maj, 2011 18:14
Sajgoniarz, brzmi to ciekawie co napisałeś może jakieś przykładowe swi
|
|