|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
Moja strona w SWiSH-u - Moje boje czyli strona firmowa :)
tjindy - Pon 04 Kwi, 2011 10:20 Temat postu: Moje boje czyli strona firmowa :) Witam, w końcu przebrnąłem przez temat i po prawie roku (sic!) w ciągu 3 dni skleciłem to co w linku poniżej.
Strona WWW
Strona ukończona w 90% także wszelkie uwagi (krytyczne również) mile widziane.
Jako że nie jestem jeszcze wirtuozem AS strona na słabszych kompach może się mulić
Budowa strony to 4 swf-y.
Pierwszy to cała stronka wraz z loaderami pozostałych: intro, logo, oraz dolne menu.
Intro to 3,5 MB plik więc proszę o cierpliwość..
Prawie cały dzień zajęło mi szukanie "wyzwalacza" zakończenia intra - a po prostu nie uzmysłowiłem sobie że należało po prostu zaznaczyć kolejną scenę jako TARGET... ech..
Strona powstała przy udziale tego forum - na zasadzie = szukaj i ócz siem
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania/narzekania - do wyboru.
tjindy
Gyver - Pon 04 Kwi, 2011 11:16
Pierwsza rzecz jaką możesz zrobić dla dobra tej strony to usunąć intro. Jest fatalne.
tjindy - Pon 04 Kwi, 2011 12:05
Gyver napisał/a: | Pierwsza rzecz jaką możesz zrobić dla dobra tej strony to usunąć intro. Jest fatalne. |
Hmmm.. nad tym się zastanowię
Wiem że jest pretensjonalne ale żeby zaraz samo zuooo ..
Pozdrawiam
tj
shastaan - Pon 04 Kwi, 2011 15:48
Samo zuo to nie ale pretensjonalne nie do końca oddaje jego niefajność. Kompletny przerost formy nad... No sam nie wiem nad czym :] Intro out, moim zdaniem również.
Strona natomiast jest znacznie od intro lepsza.
Nie pasuje mi:
-brak linków do stron w portfolio (nawet layoutu nie pokazujesz);
-template'owa konstrukcja strony.
- zepsute odbicie napisu kontakt.
Poza tym wporzo
tjindy - Pon 04 Kwi, 2011 15:54
shastaan napisał/a: | Samo zuo to nie ale pretensjonalne nie do końca oddaje jego niefajność. Kompletny przerost formy nad... No sam nie wiem nad czym :] Intro out, moim zdaniem również.
Strona natomiast jest znacznie od intro lepsza.
Nie pasuje mi:
-brak linków do stron w portfolio (nawet layoutu nie pokazujesz);
-template'owa konstrukcja strony.
- zepsute odbicie napisu kontakt.
Poza tym wporzo |
Dzięki za uwagi.
AD1. Linki się robią (dlatego nadmieniłem że to progress strony).
AD2. Tak wiem. Trudno nie uciec od tego co już jest na rynku, a zależało mi na czasie. Z czasem przemyślę jeszcze koncept.
AD3. Faktycznie, plus za spostrzegawczość.
Dzięki za uwagi.
Pozdrawiam
TJ
Januszr - Pon 04 Kwi, 2011 17:42
Czy to to Intro to jest jakiś film typu avi??? No bo to mogłoby byś np w pliku swf - w wektorach, tak by było wyraźniejsze i zajmowało mniej miejsca...
tjindy - Wto 05 Kwi, 2011 05:33
Januszr napisał/a: | Czy to to Intro to jest jakiś film typu avi??? No bo to mogłoby byś np w pliku swf - w wektorach, tak by było wyraźniejsze i zajmowało mniej miejsca... |
To jest swf.
Ogólnie intro miało przypominać dobre stare czasy demosceny a wyszło jak wyszło
Generalnie:
- pierwsze plansze to png z 8bit alpha + krzywe swisha
- kolejna scenka to wiadomo filmik
- teksty na ścianie - png
- filmik
- i reszta to krzywe swisha.
Same filmiki zajmują niecały 1 MB. Skompresowane of coz. Muzyka - na wyjściu 22 kHz 96 kbit - więc szału też nie ma - ok 800 kb lub mniej. Z tego co zauważyłem to właśnie obrazy PNG zajęły większość miejsca.. męczyłem się nad kompresją scen - dodając kompresję do plików w pliku wynikowym i nadal szału nie ma... Gdybym miał większą wiedzę jeśli chodzi o AS plus jakieś wsparcie 3D w swishu / biblioteki - to może by mi się udało to zmiejszyć.
Jeszcze mi chodzi po głowie po prostu player. I tak chyba z czasem zrobię - żeby nie kolec w oczy ludziom intrem którym nie są zainteresowani.
Pozdrawiam
TJ
Januszr - Wto 05 Kwi, 2011 16:48
co do 3d to chyba tylko Swift 3d i export do vektorów. Wyjdzie o niebo lepiej niż jakieś tam rysunki wyświetlane po sobie W swish nie ma możliwości zabawy w 3D. Ale oczywiście proste "silniki" znajdziesz w sieci.
tjindy - Sro 06 Kwi, 2011 05:19
Januszr napisał/a: | co do 3d to chyba tylko Swift 3d i export do vektorów. Wyjdzie o niebo lepiej niż jakieś tam rysunki wyświetlane po sobie W swish nie ma możliwości zabawy w 3D. Ale oczywiście proste "silniki" znajdziesz w sieci. |
Cenna uwaga. W zasadzie nie pomyślałem nad takim faktem jak eksporcik...
Dzięki
TJ
Batelen - Sro 13 Sty, 2016 10:49
Stronka nawet ciekawa koncepcyjnie, ale coś tak łyso na niej. Coś by trzeba jeszcze zmienić.
mokos - Czw 18 Sie, 2016 12:06
to intro za długo sie ładuje czyli za duzo zajmuje
cripple - Sro 19 Paź, 2016 09:24
Fajnie, że strona jest przyjazna urządzeniom mobilnym. To teraz bardzo się ceni.
|
|