SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Wyłączenie automatycznego przejścia do kolejnej sceny

igla - Pon 21 Lut, 2011 15:43
Temat postu: Wyłączenie automatycznego przejścia do kolejnej sceny
Witam
Mam następujący problem. Posiadam jeden projekt, a w nim dwie sceny. Co zrobić żeby działało to następująco:
Wyświetla się pierwsza scena, dochodzi do końca (znak stopu) i koniec. Nie przechodzi dalej. Dopiero po kliknięciu przycisku, uruchamiana jest druga scena.
Znaki stopu dodałem, ale to chyba działa tylko do końca filmu, a nie sceny.
Bardzo proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam

shastaan - Pon 21 Lut, 2011 16:23

Stop na koncu sceny wklejasz i ma działać.
Możesz też w panelu properties (gdy masz zaznaczoną scenę i aktywne narzedzie wskaźnik) zaznaczyć "stop playing at end of scene"

W załączniku masz to zrobione 1 metodą.

Powodzenia.

P.S. Następnym razem załącz plik swi, z którym masz kłopot.

igla - Pon 21 Lut, 2011 16:31

Możliwe jest, że nie działał mi stop na końcu sceny, ze względu na to że używam starszej wersji programu (2) ?
shastaan - Pon 21 Lut, 2011 16:39

Nie. Nie jest to możliwe. W tej kwestii nic się nie zmieniło od wersji znacznie starszych niż SwishMax 2.

Pokaż swi to powiemy co poprawić.

igla - Pon 21 Lut, 2011 19:18

Wielkie dzięki za pomoc. Przy okazji przeniosłem się na wersje 4 i wszystko lepiej działa :) Teraz tylko pozostał mi jeden problem do rozwiązania, a mianowicie czy można ustawić różną wielkość okna dla różnych scen, tak aby np. okno sceny pierwszej było rozmiarów 400x400, a okno sceny drugiej 400x700?
Januszr - Pon 21 Lut, 2011 20:15

Można ustawić wielkość filmu na 1024x768 a na tym polu wyświetlać mniejsze MovieClipy. Ustawienia globalne nie dotyczą scen a filmu - jego wielkości. Dla przykładu jak pójdziesz do kina to na ekranie możesz zobaczyć telewizor 42 cale w skali 1:1 - czyli mniejsze wyświetlasz na większym. Odwrotnie to raczej nie da się...