SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - efekt podobny jak w menu na swish.er.pl

maciey75 - Pią 05 Sie, 2005 21:32
Temat postu: efekt podobny jak w menu na swish.er.pl
czesc,
kolejny raz z pytaniem, za ktore pewno niektorzy mnie zjedza ale nie moge wyczaic na jakiej zasadzie dziala ten badziew z zalacznika. moze to juz pozna godzina ale to chyba nie jest wytlumaczenie :oops:

z gory dzieki za pomoc

cya
m.

Chopin - Sob 06 Sie, 2005 00:41

Może to smiesznie zabrzmi , ale efekt ten jest tak prosty do zrobienia, że normalnie nie wiem jak to napisać :D
JuRgEn - Sob 06 Sie, 2005 09:59

Jest to tak proste ze musialem przedstawic za pomoca screenow :D :D

Poprostu rysujesz obiekt narzedziem "rectangle" (tylko zeby kolor byl ustawiony inny niz tla na zakladce "Shape".

Robisz efekt "move" (klikajac 2 razy na lini czasu)

Chwytasz róg i zmieniasz wielkosc (sciagasz to).

a zeby zrobic "powrot" robisz dokladnie to samo tylko ze rozciagasz ten obiekt.
Nie zapomnij nadac na poczatku "place" :wink:

PS.
Cytat:

czy Ty jestes ze Slaska ? :D

tAboon - Sob 06 Sie, 2005 12:26

drugie rozwiązanie jest bardzo podobne:
Rysujesz prostokat; przechodzisz do zakładki Transform. Podajesz mu Strech w %, zmieniasz np.: na 0,01, (tlyko rozłącz sobie X=Y);
wstawaisz na linii czasu Move; wchodzisz we właściwości Move i ustawiasz mu do jakiej wielkości procentowej ma się rozszerzać. Zwęrzanie robisz podobnie, tlyko podajesz mu wartość procentową do której ma się zwężyć.

Nie musisz dawać na początku PLACE. od momentu zadziałania któregokolwiek efektu na linii czasu dla danego obiekt, obiekt jest juz widoczny.

maciey75 - Sob 06 Sie, 2005 20:42

czesc z deszczowego poznania,

JuRgEn - zrobilem jak kazales ale to dziala tak, ze przesuwa mi szejpa w lewo i prawo i nie zmienia rozmiaru wiec cos musze chrzanic :?

tAboon - dzieki bardzo, smiga bez zarzutu i w prawo i w lewo :-D=

cya
m.

ps.
widze ze normalni ludzie tutaj i nikt nie obrzuca blotem nawet jak ktos pyta o podstawy :)

tAboon - Nie 07 Sie, 2005 14:58

Każdy był kiedys początkującym i pytał o podstawy.

Problem rozwiązany wiec zamykam temat