|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Formularz konatktowy z checkbox.
maciekmaster - Pią 10 Wrz, 2010 18:13 Temat postu: Formularz konatktowy z checkbox. Witam.
Może na tym forum znajdzie się ktoś doświadczony i podpowie mi rozwiązanie.
Chodzi o to, że wszystkie tutaj (i nie tylko tutaj) dostępne formularze zrobione w swishmax są fajne, ale nie posiadają jednej bardzo ważnej opcji.
Chciałbym aby swishmax przesyłał do pliku php nie tylko zmienne wypełnionych pól tekstowych, ale także informację o tym, czy dany checkbox został zaznaczony.
Nigdzie nie mogę znaleźć tego typu rozwiązania.
Drugą możliwością może być formularz z rozwijaną listą wyboru. Po wybraniu odpowiednich rzeczy formularz to wysyła.
Takie rozwiązanie znalazłem tutaj, ale oczywiście skrypt nie działa, bo dokonanie wyboru nie zmienia nic w formularzu.
Chodzi mi o to: http://swish.wodip.opole....opic.php?t=2202
Najlepiej by było w końcu rozwiązać na tym forum problem formularzy z checkboxami.
Chyba że można wrzucić do strony zrobionej w swishmaxie jakiś skrypt java takiego formularza.
Z góry dziękuję za pomoc.
[ Dodano: Nie 12 Wrz, 2010 16:46 ]
Jak zwykle pojawia się trudniejszy temat i nagle programiści milczą.
Dzięki za pomoc.
mielu - Nie 12 Wrz, 2010 19:30
W komponentach jest CheckBox, może on będzie dobrze chodził
maciekmaster - Pon 13 Wrz, 2010 07:17
Jest tam checkbox i jest także w jakimś tutorialu, ale może ktoś pomoże to zintegrować z formularzem kontaktowym, który musi przetworzyć zmienne przez plik php.
Jest zmienna powiedzmy Imię, która jest polem tekstowym oraz Treść wiadomości, które są w czytane przez skrypt i wysyłane do pliku php. To wszystko do tej pory jest dla mnie czytelne i na tej zasadzie mogę sobie dodawać pola do formularza.
Teraz niech ktoś mi napisze, jak stworzyć zmienną, której treść po zaznaczeniu checkboxa zostanie wysłana do pliku php.
[ Dodano: Pon 13 Wrz, 2010 14:04 ]
Formularz gotowy. Było to banalnie proste z wykorzystaniem tutoriala tworzącego checkboxy oraz dostępnego na tym forum formularza kontaktowego. Dziwie się, że na tym forum nikt do tej pory nie przedstawił gotowego rozwiązania. Nie ma sensu sobie życia utrudniać, chociaż spróbujcie sami coś grzebnąć, a nauka nie pójdzie w las.
Gdyby ktoś chciał gotowe rozwiązanie, to proszę pisać.
mielu - Pon 13 Wrz, 2010 14:51
W załączniku masz przykład, po zaznaczeniu opcji dopisuje Ci do pola tekstowego, można dopisywać do zmiennej a potem to wysłać razem z formularzem
maciekmaster - Pon 13 Wrz, 2010 15:36
Niestety dla mnie jest to plik zapisany w zbyt nowej wersji
Ale jak już napisałem w poprzednim poście, poradziłem sobie z tematem.
Dzięki i pozdrawiam.
maciey75 - Pon 13 Wrz, 2010 18:31
maciekmaster zamiesc na forum bedzie dla ogólu
maciekmaster - Pon 13 Wrz, 2010 18:49
Proszę bardzo. Jest to wstępnie wykonany formularz dla agencji reklamowej, więc w pliku rezerwacja.php należy zmienić adres mailowy. Ilość zmiennych i ich nazwy można edytować do woli. Mój formularz przesyła na maila wszystkie opcje, które są do wyboru, ale tylko przy wybranych stawia napis WYBRANO. Wszystko można mieniać, dodawać itd.
Grafika również do edycji.
W razie pytań, piszcie.
Pozdrawiam i życzę miłego korzystania.
|
|