SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Narzucone tło pod IE

tribbal - Sro 01 Wrz, 2010 10:40
Temat postu: Narzucone tło pod IE
Witam

Miałem ostatnio przyjemność zapoznania się z tym tematem. Poniżej wklejam kod, którego użyłem, aby zapobiec braku wyświetlania animacji flash na przeglądarkach IE:

w dziale <head></head>:
Cytat:
<!--[if gte IE 6]>
<script src="dynActiveX.js"></script>
<![endif]-->

a w dziale <body</body> wiadomo kod do swf'a:

Cytat:

<object
classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"
codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=4,0,2,0"
id="Menu"
width="1024" height="200"
>
<param name="movie" value="Menu" />
<param name="quality" value="high" />
<param name="bgcolor" value="#000000" />
<param name="allowscriptaccess" value="samedomain" />

<embed
type="application/x-shockwave-flash"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"
name="Menu"
width="1024" height="200"
src="flash/menu.swf"
bgcolor="#000000"
quality="high"
swliveconnect="true"
allowscriptaccess="samedomain"
>
<noembed>
</noembed>
</embed>
</object>

Problem w tym, iż w powyższym kodzie jeżeli usunę te elementy, które są zaznaczone na czerwono background zostanie domyślnie czarne. Jak mogę się tego pozbyć, ponieważ chcę, aby tło było przezroczyste lub w ogóle go nie było (w sumie na jedno wychodzi).

Pzdr

Januszr - Sro 01 Wrz, 2010 11:20

SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

To nie jest forum HTML albo ACTIVEX.
W każdym razie, biorąc pod uwagę to:http://forums.swishzone.com/index.php?showtopic=34521
to ja u siebie na windows2000 z mozillaFirefox nie widzę różnicy pod IE również.

Jednak mam pytanie:
dlaczego pytasz na tym forum, skoro temat znalazłeś na innym? Spróbuj tam zapytać - pewnei znajdziesz odpowiedź.

tribbal - Sro 01 Wrz, 2010 12:09

Pytam, ponieważ widziałem tutaj tematy poruszone też o kod html'owy. Jakoś jak odpowiadaliście na inne posty z takimi rzeczami związanymi to nie było problemu? Ok, zapytam na tamtym, skoro ten temat tu nie pasuje.

To w takim razie do zamknięcia.

Pzdr

PS: Pytałem, bo może ktoś się zetknął z takim problemem. Szukałem na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.

sl01k - Sro 01 Wrz, 2010 15:25

uzywajcie swfaddress.js do ladowania flashy ...
zapomnijscie o wstawianiu objectow ...

to taka dobra rada ...

dlaczego?
-zeby sie walidowalo (w3c)
-zeby sie szybciel ladowalo (nawet 2sek szybciej)
-zeby miec tresc alternatywna dla ludzi ktorzy nie maja flasha i powiedziec im ..."ej ziom nie masz flasha .. kliknij tu a bedziesz go mial"

pamietaj o css'ach ... daj dla html,body {background:#000000} a napewno problem zniknie

@Janusz ... co ty masz za sapy do czlowieka ... ze nie tu pisze ... skoro temat posrednio dotyczy swisha, i szybciej znajdzie rozwiazanie tutaj czy na flashzone niz na forum dla webmasterow... ... to tak jak by sapal do ciebie fryzier jak bys sie zapytal jakiego szamponu najlepiej uzywac a on by cie odeslal do babki z rosmana.
'HTML albo ACTIVEX" - to zes wymyslil fora :D forum ACTIVEX'a to juz w ogole :) Moze forum jeszcze forum OBJECT'u lub idac ta droga dalej HEDA, BODY, DIV'a wymyślisz ... widze nisze na rynku ... może warto zalozyc ?

tribbal - Sro 01 Wrz, 2010 15:44

sl01k napisał/a:

pamietaj o css'ach ... daj dla html,body {background:#000000} a napewno problem zniknie

Problem w tym, że mam background:#000000, na nim nałożone zdjęcie a na zdjęciu ma widnieć menu we flashu. Domyślnie ustawiłem tło na przezroczystość i nie było problemu. Problem pojawia się wtedy kiedy dodaje skrypt, aby animacja wyświetlała się w IE i przy wstawianiu kodu, który napisałem w pierwszym poście

eden - Sro 01 Wrz, 2010 16:07

sl01k napisał/a:

A nie swfobject ?

sl01k - Sro 01 Wrz, 2010 23:56

Cytat:
sl01k napisał/a:

A nie swfobject ?
to mialem na mysli ... :) pochrzanilo mi sie :D
teraz wersja 2.2 wyszla .. dosc fajna sprawa... dla zainteresowanych ..

@tribbal - daj linka ... sporo motywow moze tu mieszac ...

tribbal - Czw 02 Wrz, 2010 08:14

to jest link, gdzie swf wyświetla się w IE:

http://kokorobijoux.com/omnie.html

natomiast w tej lokalizacji jest projekt, gdzie tak to powinno wyglądać ale jest bez skryptu na IE:

http://jan-korycinski.prv.pl/kokoro_v2/omnie.html

Załączyć swi? Nie wiem czy to potrzebne?

sl01k - Czw 02 Wrz, 2010 09:46

Kod:
<param name="movie" value="menu.swf">
<param name="menu" value=false>
<param name="quality" value="high">
<param name="wmode" value="transparent">
<param name="bgcolor" value="#000000">
<embed wmode="transparent" name="logo" src="flash/menu.swf"

masz blad w kodzie ... ie bierze zrodlo z <embed> a ff i inne z <param>
albo odwrotnie ale chyba sie nie myle
wiec
<param name="movie" value="menu.swf"> powinno miec wartosc taka sama jak src="flash/menu.swf" ... i tutaj bym szukal problemu

tribbal - Pią 10 Wrz, 2010 13:14

Chyba nie - usunąłem oba znaczniki odpowiadające za kolor backgroundu i rzeczywiście jest przezroczystość... problem w tym, ze w swishu na początku ustawienia filmu wybieramy kolor tła... Jak wybierzesz białe to potem w powyższym kodzie film pokaże się na białym tle :/ Jak zlikwidować tło tak aby animacja była przezroczysta??

Pzdr

PS: W tym linku umieściłem pliki z zastosowanie swfobject.js. W pliku Index11.html umieściłem dwa kody - pierwszy który wyświetla się z tłem w swf'ie oraz zastosowaniem swfobject.swf i drugi kod którego używałem gdzie już tego tła nie ma ale nie wyświetla się w IE.