|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
SWiSH Max - PŁYNNE PRZEJŚCIA JAK TUTAJ
Chopin - Pon 01 Sie, 2005 22:44 Temat postu: PŁYNNE PRZEJŚCIA JAK TUTAJ Kto mi powie jak to wykonać by po kliknięciu np w jakiś dizał w menu coś się pokazywało, ap o kliknięciu w następny dział, to się chowało i pokazywał by się następny dizał - tak jak tutaj Pozdrawiam i czekam na odpis. Kto pomoże dam POMÓGŁ
oto przykład o co mi chodzi
nugatt - Pon 01 Sie, 2005 23:28
http://swish.wodip.opole....php?p=2240#2240
nie wiem czy pomogłem
Predro - Wto 02 Sie, 2005 13:16 Temat postu: . cala strone mozesz zrobic w jednej scenie i np po klikniciu w guzik 1 nadajesz akcje stopujesz ja i nadajesz akcje inemu guzikowi i tak w nieskonczonosc. Schemat daje ponizej. w zasadzie jest tam wszystko,reszta zalezy od wyobrazni..
do poprania przyklad
Predro
Chopin - Wto 02 Sie, 2005 22:06
Ale napiszcie - wytłumaczcie coś, a nie dajecie pliki i musze sam obczajać - jakieś wskazówki poproszę bo oba pliki praktycznie nie za wiele mówią
ps. nugatt - obczaiłem pliczek - wytłumacz tutaj jeszcze wszystkim na cyzm to polega i dostaniesz pomógł pozdrawiam. No i idę spać by rano wstać i zabrać się do rozkminiania tego. ELO
nugatt - Sro 03 Sie, 2005 06:35
nie chce pomógł
Cytat: | załącznik chyba pomorze (pomorze czy pomoże?).
zrobiłem 3 sprite'y (s1, s2, s3), które wieżdżają i 3 (g1, g2, g3) które nimi sterują.
np. g1 ma taki skrypt:
Kod: | onSelfEvent (press) {
gotoAndPlay(2);
}
onFrame (1) {
stop();
}
onFrame (2) {
zzz = _parent.s1._currentframe;
if (zzz == 26) {
gotoAndStop(1);
}
}
onFrame (3) {
ppp = _parent.s2._currentframe;
if (ppp == 26) {
_parent.s2.gotoAndPlay(27);
}
sss = _parent.s3._currentframe;
if (sss == 26) {
_parent.s3.gotoAndPlay(27);
}
if ((ppp == 1) and (sss == 1)) {
_parent.s1.gotoAndPlay("go");
gotoAndStop(1);
}
}
onFrame (4) {
gotoAndPlay(3);
// pętla jak w preloaderze
}
|
g1 włącza wsunięcie s1, po uprzednim sprawdzeniu, czy s2 i s3 są w odpowiednim frame'ie i ewentualnym wysłaniu ich do niego (w klatce 26 obiektu s1,s2,s3 jest stop na końcu efektu "slide in", a w klatce 27 zaczyna się efekt "slide out", na końcu którego jest powrót do pierszych klatek tych obiektów). proszę zajrzeć do załącznika, powinno być jaśniej. jakby coś nie było do końca zrozumiałe, to postaram sie jeszcze wyjaśnić.
mam dobrą wiadomośc i złą.
dobra: jak wiedzie nam już to co chcieliśmy to po drugim kliknieciu tego guzika już sie nie zrestartuje.
zła: jak klikamy zbyt szybko to się "krzaczy". jakby ktoś umiał to naprawić to ja bardzo proszę. copy right: alrigh |
nic więcej nie napiszę bo już to robiłem.
ps. można tą pętle rozszerzyć bo może się przycinać
Chopin - Sro 03 Sie, 2005 07:53
Właśnie o to mi chodziło widać, że masz pojęcie o tym . Co do POMÓGŁ - nie chcesz to nie dostaniesz
|
|