SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Pierwsza strona POMOC!!!!!!!!!!!!!!!

sir_mateusz - Pią 16 Lip, 2010 16:09
Temat postu: Pierwsza strona POMOC!!!!!!!!!!!!!!!
Witam! Mam pytanie, ponieważ przeszukałem już wszystkie posty i nie znalazłem na nie odpowiedzi. Chcę zrobić pierwszą stronę w swishmax rozdzielczość 800x600. I kiedy wprowadzę dłuższy tekst który wychodzi po za ten obszar zostaje on ucięty. Nie wiem co należy wcisnąć czy wpisać w swishmax dlatego zwracam się do was z prośbą
Januszr - Pią 16 Lip, 2010 21:51

Obrazek nr 1 - Kliknij na klawisz zaznaczony strzałkami - jak na rysunku.
Zmieni się wtedy oznaczenie obiektu - rys 2. Chwyć za biały kwadracik i dopasuj do szerokości. Albo po prostu wpisz w okienko wartość 750px szerokości :)

Zdrówko!

sir_mateusz - Pią 16 Lip, 2010 22:01

Tak. Ale chodzi mi o to że jak robię stronkę i mam tam np. stronę główną, kontakt, historia, to zależy mi żeby strona główna i kontakt były w normalnej wielkości, natomiast mam długi tekst w historii i nie mieści się on na długość. I chciałbym żeby tylko obszar strony dla historii był dłuższy żeby powstał automatycznie z boku suwak do przewijania strony. I jak to zrobić?
Januszr - Sob 17 Lip, 2010 10:26

Załącz SWI. Obawiam się, że jestem z głupi, aby zrozumieć/wyobrazić sobie/domyślać się dalej co masz na myśli.
sir_mateusz - Sob 17 Lip, 2010 14:06

Słuchaj! Chodzi mi oto że moja strona jest w wielkosci 800x600. I chcę zeby tylko dla zakladki HISTORIA zwiekszyc ten obszar tak aby cały dlugi tekst sie zmiescil. I nie wiem czy trzeba jakis skrypt do tego dopisac czy nie mam wcisnietej jakiejs opcji.
Januszr - Sob 17 Lip, 2010 16:04

Nie widzę zakładki, którą określasz jako "tej" i "historia". Załącz SWI to zobaczę co i jak.
sir_mateusz - Sob 17 Lip, 2010 18:53

Masz tu przyklad. W historii kiedy otwieram ten przyklad jako strone www czesc tekstu historia jest ucieta. I chcialbym zeby otwierajac historie z boku byl suwak do przewijania strony ale nie suwak zrobiony w swishu tylko tak jak na wszystkich stronach.
Januszr - Sob 17 Lip, 2010 20:07

No tak to nie da się :) albo HTML albo SWF :)
Masz przykład jak najprościej to zrobić.

sir_mateusz - Sob 17 Lip, 2010 22:27

niestety nie moge otworzyc woje pliku chyba mam starsza wersje. A dlaczego nie da sie tego zrobic jesli moge wiedziec? A jak sa zrobione inne strony w swishmaxie ktore cos takiego posiadaja?

[ Dodano: Nie 18 Lip, 2010 00:21 ]
Wydaje mi sie ze najlepiej kazdy z przyciskow podzielic na sceny. Tylko mam do Ciebie pytanie. Czy wiesz jak zrobic zeby jena strona miala wiekszy obszar np. 700 px a pozostale po 600px. Bo jak zmienie w jednej to odrazu zmienia sie w kazdej :(

Januszr - Nie 18 Lip, 2010 11:13

Używam SM w wersji trzeciej - ostatniej oficjalnej.
Dlaczego nie dą się zrobić tak, aby film wykonany w technologii Flash powiększał się jak tego zechcesz? Nie wiem jak to wyjaśnić. Może najlepiej tak: swf to film wstawiany w plik HTML. HTML i SWF to różne technologie. Współpracują ze sobą, ale to co wymyśliłeś wykracza znacznie po za wyobraźnię twórców FlashPlayera. To co zrobisz w Swish i wstawisz np na stronę albo do projektora EXE jest tylko wstawką o określonych rozmiarach. Jak chcesz aby przeglądarka przewijała plik SWF osadzony w HTML to zrób sobie rozmiar filmu ze 2500px w pionie.
Załączam swf - ot tak, abyś miał do podglądu.

sir_mateusz - Nie 18 Lip, 2010 13:27

A jezeli podziele kazdy przycisk (glowna, historie, kontakt) na 3 osobne sceny to jak zrobic zeby jedna z nich miala wiekszy rozmiar. Bo jak zmienie w jedej rozmiar to automatycznie zmieniaja sie dwie pozostale. Czy tak wogole da sie zrobic?
Januszr - Nie 18 Lip, 2010 19:43

nie zmieniasz rozmiaru SCENY tylko filmu. SWF to film o ustalonych rozmiarach - czego nie rozumiesz?
sir_mateusz - Nie 18 Lip, 2010 21:13

Ok. A czy mogl bys mi napisac krok po kroku jak zrobic ten suwak z boku do przewijania tekstu ? Poniewaz nie moge odtworzyc Twojego pliku bo masz nowsza wersje.
Januszr - Pon 19 Lip, 2010 05:56

"Suwak" jest komponentem progrmu SwishMax 2 i 3. Przepraszam Cię, ale nie będę pisał jak korzystać z komponentów.
sir_mateusz - Pon 19 Lip, 2010 20:31

Mam jeszcze chyba ostatnie juz pytanie. Jak zrobic zeby tekst na stronie internetowej mozna bylo zaznaczyc i skopiowac?
Januszr - Wto 20 Lip, 2010 06:43

jak na rysunku np.
sir_mateusz - Wto 20 Lip, 2010 07:37

Mam do Ciebie jeszcze jedna prosbe. Znalazlem taki oto formularz e-mail. Tylko nie wiem w ktorym miejscu w scypcie nalezy podac adres e-mail do mnie, tak zeby wyslany e-mail przyszedl na moja poczte.
mielu - Wto 20 Lip, 2010 10:14

W pliku php :)
Januszr - Wto 20 Lip, 2010 10:48

Oczywiście mielu, ma rację, a ściślej w pliku st_mailform_script.php
sir_mateusz - Wto 20 Lip, 2010 11:18

Mam takie dwa pliki php. Otworzylem je w programie zajaczek. I wktorym miejscu dokladnie podac e-mail?
$rec_email = "brian@purifiedproductions.com"; // who do you want to send this email to
ato do czego?
$subject = "Swishmax Contact Form - Swish-Tutorials.com"; // this is the subject line of the email

[ Dodano: Wto 20 Lip, 2010 12:22 ]
plik

Januszr - Wto 20 Lip, 2010 14:18

Nie będę uczył angielskiego :)
No bez przesady!!!

sir_mateusz - Pią 23 Lip, 2010 16:53

Mam prosbe czy mogl by ktos sprawdzic co tutaj w skrypcie jest nie tak?
Jest jeszcze taki problem ze kiedy myszka przyczymam i przeciagne w dol suwak to kiedy chce nacisnac strzalke w gore lub w dol to nie dziala

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:57 ]
Mam problem. pod przyciskiem umiescilem tekst ze scrollem. Jednak w scrypcie chyba jest cos nie tak, poniewaz nie chce sie on przewijac i kiedy nacisnie sie suwak to on znika. Czy ktos bardziej doswiadczony w programie swishmax mogl by mi pomoc?