SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Efekt swiatła na bitmapie.

janek - Pią 02 Lip, 2010 17:24
Temat postu: Efekt swiatła na bitmapie.
Napisałem tekst,skopiowałem go i z kopii zrobiłem maskę z zaznaczeniem Target.Czerwone swiatło widać tylko na tekscie i o to mi chodziło.Następnie importowałem bitmap o przezroczystym tle (png) i chciałem uzyskać takim samym sposobem ten sam efekt ale tym razem swiatło widać także na tle.Jak zrobić aby było widoczne tylko na lisciach?
Piotr - Pią 02 Lip, 2010 19:40

Nadanie przezroczystości nic nie daje (jak widać z Twojego przykładu). Aby osiągnąć ten efekt o którym mowa musisz "wyciąć" obiekt z tła a nie nadawać przezroczystość.

Pozdrawiam ... :-D=

janek - Pią 02 Lip, 2010 21:51

Cytat:
musisz "wyciąć" obiekt z tła

Mógłbys dokładniej wyjasnić jak zrobić takie wycięcie?

shastaan - Pią 02 Lip, 2010 23:24

Powinieneś to zrobić na krzywych a nie na bitmapie. Jeśli jest sytuacja, w której nie da się krzywymi oddać danego efektu i decydujesz się na bitmapę to przygotuj się na mozolną operacje nadawania tej bitmapie pożądanego przez Ciebie kształtu.

Krótko mówiąc chodzi o narzędzie "reshape" i dostosowanie tego prostokąta, który ma wypełnienie typu "image" do kształtu tego co ten image przedstawia.

Dodatkowo, jeśli chcesz zrobić w takim kształcie dziurę, musisz z innego obiektu zrobić kształt tej dziury i zgrupować oba jako "shape" odpowiadając TAK na pytanie "Make the overlapped regions of objects with the same fill style empty".

janek - Pią 02 Lip, 2010 23:40

Rozumiem.Rzeczywiscie bardzo pracochłonna operacja.Myslę,że najprosciej w moim przypadku będzie wyciąć maskę piórkiem.Dzięki za pomoc.
Piotr - Sob 03 Lip, 2010 09:33

janek napisał/a:

Mógłbys dokładniej wyjasnić jak zrobić takie wycięcie?

Ja do tego używam Corel'a ... :mrgreen:

Pozdrawiam .. :-D=

shastaan - Pon 05 Lip, 2010 12:42

Ja illustratora, żeby było jasne, tłumaczyłem na słiszu bo w słiszu siedzimy i też się da.
Ale mi chciałeś pojechać :D

Piotr - Pon 05 Lip, 2010 16:30

shastaan napisał/a:
Ale mi chciałeś pojechać :D

Wcale wogle że nie ... :mrgreen:

Pozdrawiam ... :-D=

janek - Pon 05 Lip, 2010 20:54

Próbowałem w Paint Shop Pro i wychodzi całkiem dobrze przy zapisie pliku w .EMF
Piotr - Wto 06 Lip, 2010 16:05

No widzisz !!
Cieszę sie ze rodzina Corela pomogła ... :mrgreen:

Pozdrawiam .... :-D=