SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - ładowanie filmu sterowane innym filmem

erbe - Wto 26 Lip, 2005 17:23
Temat postu: ładowanie filmu sterowane innym filmem
witam,
mam pytanko czy robiac menu w oddzielnym pliku i srodek strony w oddzielnym swf'ie jest mozliwe zaladowanie filmu z menu do srodka strony. jesli tak jak to zrobic. pewnie chodzi o telltarget ale nie moge dojsc jak tam wpisac nazwe pliku srodka strony.

z gory dziekuje i pozdrawiam

nugatt - Czw 28 Lip, 2005 10:39

poproszę trochę jaśniej.
osobiście mam ładowane zewnętrzne swf ładowane do głównego swf, które komunikują się z nim za pomocą
Kod:
_root.nazwa_szprajta.coś_tam

erbe - Czw 28 Lip, 2005 11:37

nugatt napisał/a:
poproszę trochę jaśniej.
osobiście mam ładowane zewnętrzne swf ładowane do głównego swf, które komunikują się z nim za pomocą
Kod:
_root.nazwa_szprajta.coś_tam

chodzi mi o to zeby zainicjowac cos w stylu htmlowskich ramek. zeby w menu mozna okreslic do ktorego swfa ma sie ladowac film. moze obrazowo jakos lepiej to wyjasnie -->

chodzi mi o cos w tym stylu tylko nie wiem czy jest to mozliwe
Kod:
_root.nazwa_pliku(swf).nazwa_szprajta.coś_tam

pozdrawiam

nugatt - Czw 28 Lip, 2005 12:32

cdzyli to są 4 pliki swf i te zmenu mają sprawiać, żeby do tego dużego coś się ładowało. wszystkie 4 zrób w jednym pliku i do niego ładuj, bo jeśli chodzi o przekazywanie zmiennych przez html, to ja wysiadam. tak bedzie łatwiej.
erbe - Czw 28 Lip, 2005 13:48

nugatt napisał/a:
cdzyli to są 4 pliki swf i te zmenu mają sprawiać, żeby do tego dużego coś się ładowało. wszystkie 4 zrób w jednym pliku i do niego ładuj, bo jeśli chodzi o przekazywanie zmiennych przez html, to ja wysiadam. tak bedzie łatwiej.

ehhh no wiem ze tak bedzie latwiej i tak tez zrobilem niestety. chcialem tylko sie dowiedziec czy idzie to zrobic w taki sposob jak na obrazku, bo kurcze nie zawsze moge jest mozliwosc zrobienia tego w jednym pliku.

mimo wszystko dzieki i pozdrawiam

tAboon - Czw 28 Lip, 2005 16:58
Temat postu: Re: ładowanie filmu sterowane innym filmem
erbe napisał/a:
witam,
mam pytanko czy robiac menu w oddzielnym pliku i srodek strony w oddzielnym swf'ie jest mozliwe zaladowanie filmu z menu do srodka strony. jesli tak jak to zrobic. pewnie chodzi o telltarget ale nie moge dojsc jak tam wpisac nazwe pliku srodka strony.

z gory dziekuje i pozdrawiam
Jest to mozliwe, tylko menu musisz mieć załadowane fo główneog swfa (czyli teog twojego " srodek strony w oddzielnym swf'ie jest mozliwe zaladowanie filmu z menu do srodka strony") a potem tlyko ładujesz tamte swf'y. Tylko musisz mieć załadowane menu do jakeigoś swf'a. A dalej już robisz standardowo bez żadnego większego problemu czyli ładowanie swf'a do swf'a.

Tak na amrginesie powiem, że załadowany swf jest traktowany jakby integralna czeswc glownego swf'a. Czyli po załadowaniu go w sprite, dalej jakbys sobie wyobraził scieżki kolejne będą wyglądały jakbyś wuciął z teog załadowanego swf'a i wkleił w tego głównego. Troche zawile to brzmi,a le jak już pokminisz i pokombinujesz to juz będzie jak po masle.

Kod:

_root.nazwa_pliku(swf).nazwa_szprajta.coś_tam
A to jest awykonalne