|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Xml
rambo - Pon 17 Maj, 2010 07:36 Temat postu: Xml Witam mam taki problem:
Chcę zrobić prosty system newsow czytany z zewnatrznego pliku problem polega na tym iż chcę aby długość była automatyczna, w zależności od testu napisanego w pliku tekstowym:
Kod: | onSelfEvent (load) {
newsXML = new XML ();
newsXML.ignoreWhite = true;
newsXML.onLoad = function (success) {
if (success) {
newsItem = this.firstChild.childNodes;
for (var i = 0; i <newsItem.length; i++) {
box = newsmenu.duplicateMovieClip ("newsmenu" + i, i );//,_ y = 60
box._x = 5;
box._y = newsmenu._height + 60 * i;
box.newslink.text = newsItem [i]. attributes.name;
box.link = newsItem [i]. attributes.link;
box.desc.text = newsItem [i]. attributes.desc;
box.desc._text.autosize = true;
}
}
}
newsXML.load ("news.rss");
}
|
dziekuję za pomoc
Snajper - Wto 12 Paź, 2010 14:17
Witaj, ja też się z tym męczę i niestety ale nie znalazłem na to rozwiązania, z tego co poczytałem to nie ma takiej możliwości aby pole "text" dostosowywało wysokość do tekstu pobranego z zewnętrznego pliku.
Januszr - Sro 13 Paź, 2010 13:05
Zrób sobie na scrollerze
Sniper - Czw 14 Paź, 2010 07:18
Scroll jak najbardziej, tylko chodzi o to, że w jednym polu tekstowym wyświetli tyle linii tekstu ile mu ręcznie ustawię, a automatycznie nie powiększy sobie tego pola. Znaczy się ja nie umiem zaprogramować pola tak, żeby automatycznie dostosowywał wielkość.
Januszr - Czw 14 Paź, 2010 11:03
Na początek zaznaczę, że mam kiepski monitor i nie potrafię (chyba) zobaczyć co jest nie tak, ale widzę, że może być coś nie tak, ponieważ czcionki pixelowe mają niestety swoje ograniczenia. Jednym z tych ograniczeń jest to, że należy je ustawić w pozycji o liczbach całkowitych. To znaczy, że _x i _y nie powinno być np 180.99 a np. 181.
Warto zaznaczyć x=o i ustalić punkt odniesienia (zaznaczone kolorem czerwonym) dla wszystkich textów (np. górny lewy róg). Następnie ustawiamy pozycje w liczbach całkowitych - kolor zielony. Sprawdź proszę czy to pomaga - bo powinno - a ja mam za kiepski sprzęt aby sprawdzić.
Sniper - Czw 14 Paź, 2010 14:14
Dziękuję kolego za odpowiedź, stosowałem się do Twoich porad w tym konkretnym pliku i niestety nie pomogło, ale tak jak pisałem, przekopiowałem zawartość do pliku SWI gdzie nie było problemów z czcionkami (znacz się problemy zniknęły własnie po ustawieniu parametrów, które poradziłeś) i w tamtym pliku to pomogło, więc jak przekopiowałem zawartość, to czcionki też wyświetlał poprawnie. Także problem jak narazie zażegnany .
PS. Nie ten temat, proszę przenieś posty do odpowiedniego tematu
|
|