|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Jak wczytać konkretna klatke sceny z zewnętrznego swf'a ?
mraaay - Sro 21 Kwi, 2010 15:32 Temat postu: Jak wczytać konkretna klatke sceny z zewnętrznego swf'a ? WITAM
Mam takie pytanie. Jak załadować do sceny zewnętrznego swf'a z określeniem nr. klatki i ewentualnie sceny. Próbowałem wstępnie tak jak poniżej i na inne sposoby... bez rezultatów
Pod button'a wrzucam taką komende:
on (press) {
loadMovie("projekt.swf");
gotoAndPlay("Scena_1",22);
}
Wczytuje mi tu swf'a bez problemu ale zawsze od klatki 1. W jaki sposób można przekierować do wybranej klatki? Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje!
Pozdr.
Januszr - Sro 21 Kwi, 2010 16:18
Zrób sobie MovieClipa i nazwij go np. container
Do sceny kod:
Kod: |
onSelfEvent (load) {
container.loadMovie("projekt.swf");
}
|
Zrób sobie kształt, np prostokąt. Skrypt do prostokąta:
Kod: | on (release) {
container.gotoAndPlay(2);
} |
O ile 2 to jest właśnie ta klatka od której chcesz aby film zaczął się odtwarzać.
Zdrówko!
mraaay - Czw 22 Kwi, 2010 09:21
Dzięki ale nie zadziałało w czym może być problem ?
Januszr - Czw 22 Kwi, 2010 09:32
Pierwszy, chyba najpowazniejszy problem to jest taki, że nie załaczyłeś plików swi, z którymi problem wystąpił. Drugi problem może byc taki, że próbujesz załadować plik swf wykonany w innym programie niż SM3. Czyli np masz plik pisany w ActionScript wersji 3, której swish nie obsługuje. Kolejny problem może być taki, że pomyliłeś nazwy. Kolejny problem może być taki, że nie testujesz w katalogu a w podglądzie w programie swish. Kolejny problem może byc taki, że ścieżka do ładowania pliku jest nieprawidłowa. Kolejny problem może być taki, że zabezpieczenia ogólnie pojętego Microsoft nie pozwalają na taki zabawy. Kolejny problem może być taki, że próbujesz załadować swf z innego miejsca (serwera) niż jest plik odtwarzany a nie wpisałeś w HTML aby to było możliwe. Przychodzi mi do głowy wiele innych pomysłów ale nie chce mi się juz klepać...
[ Dodano: Czw 22 Kwi, 2010 09:48 ]
No dobrze... to ja załaczę swf i swi co by nie było, że ściemniam z tymi skryptami i poradami co wcześniej naskrobałem.
mraaay - Czw 22 Kwi, 2010 14:40
Ok, dzięki na dobrym tropie jesteśmy.. ale jednak nie jest do końca te rozwiązanie, którego szukam. Potrzebuję przejścia do pliku swf "kontrolowany" np. klatka 10 ale dopiero kiedy użyje przycisku "przejście do klatki 10". Przed załadowaniem chciałbym żeby tylko się wyświetlały dwa przyciski "klatka5" i "klatka10" z pliku kontrolujący. Dopiero po wybraniu jednego z dwóch buttonów wczytuje się plik kontrolowany z wybraną klatką. Żeby utrudnić sprawę chciałbym podczas wczytywania pliku kontrolowanego przeładować go na miejsce kontrolowanego usuwając go i pozostawiając wczytany tylko Layout z wczytanym swf'em "kontrolowanym" np. na klatce 10. Dzięki za podpowiedzi.
Januszr - Czw 22 Kwi, 2010 14:55
Cytat: | Potrzebuję przejścia do pliku swf "kontrolowany" np. klatka 10 ale dopiero kiedy użyje przycisku "przejście do klatki 10". |
no tak własnie działa przykład - więc ... (???)
Cytat: | Przed załadowaniem chciałbym żeby tylko się wyświetlały dwa przyciski "klatka5" i "klatka10" z pliku kontrolujący. Dopiero po wybraniu jednego z dwóch buttonów wczytuje się plik kontrolowany z wybraną klatką. |
wywal ze sceny
Kod: | onSelfEvent (load) {
container.loadMovie("kontrolowany.swf");
} |
i dodaj do buttonów:
Kod: | on (press) {
} |
Reszta jest jasna jak słońce mam nadzieję. W container zrobić każdą animację jaką chcesz.
mraaay - Pią 23 Kwi, 2010 11:07
Jest znaczny progres w podbojach Na szybko wrzuciłem pod button takie coś:
on (press) {
}
on (release) {
container.gotoSceneAndStop(10);
}
To wyświetli mi zawsze pierwsza klatkę a później przeskoczy do wybranej. Jak ominąć ta pierwszą klatkę? Dziękuje za pomoc.
Januszr - Pią 23 Kwi, 2010 11:53
nie wiem
Może najlepiej jak ukryjesz pierwszą klatkę? np wywalisz w pierszej klatce ładowanego swf wszystko?
Pokaż co robisz to pokombinuję.
mraaay - Pią 23 Kwi, 2010 12:00
Ok dobra przygotuję z preloaderami bo nie wiem jak z nimi jeszcze będzie się zachowywać i wrzucę na forum.
[ Dodano: Pią 23 Kwi, 2010 16:48 ]
Wrzucam scenę testową jeżeli będzie ktoś miał siłę powalczyć z tym to byłbym wdzięczny. Plik "MENU" posiada dwie części - menu1 i menu2. Wczytujemy z MENU "projekt". Po załadowaniu pliku "projekt" mamy możliwość przejścia z powrotem do MENU (menu1 lub menu2). Tutaj się zaczyna cały problem bo: po wybraniu przycisku powrotu do MENU np. do części drugiej ładuje się ta scena ale nie mogę usunąć pozostałości po stronie "projekt" a po dołożeniu preloaderów wczytywanie jest nie poprawne.
Januszr - Sob 24 Kwi, 2010 07:46
Najprościej zrób to bez ładowanych swf, bo jakoś w tym przypadku nie widze takiej potrzeby. Sądziłem, że ten ładowany SwF to jest, nazwijmy to delikatnie, "zapożyczony" z jakiejś strony.
Jak chcesz aby ładowany plik "zniknął" to daj na któreś klatce REMOVE albo kolejny button typu:
on (release) {
container.unloadMovie();
}
Albo zawsze możesz sklonować w te samo miejsce buttony i jednemu dać aby ładował film i szedł do klatki w której ma REMOVE a drugi ma PLACE, drugiemu aby unloadował oraz szedł do klatki, w której ma REMOVE a pierwszy ma PLACE.
Film ładowany, jak już musi taki być, zacznij od stop na pierwszej klatce a wszystkie obiekty niech mają REMOVE. Pozwoli to na brak wyświetlania pierwszej klatki przy ładowaniu.
mraaay - Pon 26 Kwi, 2010 15:47
Witam
Właśnie zacząłem kombinować z REMOVE. Dziękuję bardzo za szybka odpowiedz i skuteczną pomoc Pozdrawiam.
|
|