|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
SWiSH Max - Tekst w animacji ładowany z pliku.
maciekmaster - Pon 08 Mar, 2010 10:23 Temat postu: Tekst w animacji ładowany z pliku. Witam
Zastanawia mnie, czy mieliście już pytanie związane z edycją tekstu na stronie zrobionej w swishu bez konieczności edycji pliku animacji.
Czy da się stworzyć coś w rodzaju cms? Czyli jest plik tekstowy, w którym zapisana jest zawartość tekstu animacji i poprzez ten plik można edytować tekst na stronie.
Januszr - Pon 08 Mar, 2010 11:34
Cytat: | czy mieliście już pytanie związane z edycją tekstu na stronie zrobionej w swishu bez konieczności edycji pliku animacji |
- tak, to dosyć popularne;
Cytat: | Czy da się stworzyć coś w rodzaju cms? |
- naturalnie, że tak;
Cytat: | poprzez ten plik można edytować tekst na stronie |
- no nie bardzo. Animacji SWF tak łatwo nie da się edytować, nawet za pomocą swish, ale da się łatwo zmodyfikować plik na serwerze, z którego ładowana jest zawartość do pliku swf.
maciekmaster - Pon 08 Mar, 2010 16:14
Masz może jakiś przykład? Chodzi o to, że gdybym zrobił stronę dla kogoś, kto nie posiada programu, to jest on zmuszony prosić mnie o pomoc w przypadku, gdyby chciał zmienić tylko jedno zdanie na takiej stronie.
Januszr - Pon 08 Mar, 2010 17:32
Nie mam przykładu mam tylko pliki, które na bieżąco przerabiam wg prośby na tym forum. Tym razem jest to scroller Aumente - niezły człowiek był w swishu. Wiele dobrego zrobił i udostępnił.
PS. Jak zrobisz tak co by się samo robiło to jak będziesz zarabiał?
maciekmaster - Wto 09 Mar, 2010 08:45
No jeśli już wchodzimy w sprawy zarabiania na tych produkcjach, to oczywiście można brać pieniądze za każdą drobną zmianę w tekście na stronie, ale mam już przejścia z klientami, którzy uważają, że raz zapłaci za robotę i ma dożywotnie skakanie koło niego. Ja tam wolę się odcinać od ludzi, ale tutaj pytam raczej z ciekawości, a nie z chęci przełożenia tego na zarobek
eden - Wto 09 Mar, 2010 10:48
Dobrze myslisz, dlatego proponujesz człowiekowi dynamiczną wersję strony (oczywiście mowisz mu, ze to wiekszy koszt, ale dzięki temu zyskuje swoja mozliwosc zmian tekstu) Jesli niechce super drogiego CMS to dajesz mu XML ze wszystkimi tekstami i po sprawie.
Januszr - Wto 09 Mar, 2010 11:33
Apropos zleceń to raczej offtopic, ale naskrobię kilka słów.
1) SWF ma to do siebie, że trudno jest zrobić podstawę, silnik, etc, a reszta to szczegół... Dlatego można zawsze strzelić pojawiający się napis "WERSJA DEMO NIEZAPŁACONA";
2) UPDATE strony to podstawowa sprawa - niemal jak abonament za telefon ;
3) Im więcej dasz możliwości wprowadzania zmian tym więcej będziesz opluwany, bo np. tekst nie wygląda jak w ŁORDZIE, ciężko edytować w notatniku, etc;
3a) Im więcej dajesz mozliwości zmian tym więcej dajesz możliwości do spier....a czegoś;
4) Zmiany sa powodem odwlekania zapłaty - dlatego warto stosować punkt 1 - podobnie jak powodem do wstrzymania wypałat jest otrzymanie maila: "Dziękujemy za wykonanie dzieła wg umowy XX/qwer. Prosimy jednocześnie o przekazanie kopii faktur na oprogramowanie, które zostało użyter do wykonania dzieła, co pozwoli nam na uruchomienie procedur związanych z przelaniem środków".
5) ponieważ sekretarka prześle nie ten dokument, bo się pomyli, a potem powie, że tak wyszło, a Ty zaimplementujesz już txt w swi, to zleceniodawca zwykle wyjdzie z założenia - zrobił, wziął kasę to neich poprawia. Trzeba uświadomić, że to nie jest poprawianie (naprawianie błędów wykonania strony) a update na podstawie kolejnych dostarczonych dokumentów;
6) Ponieważ 5 zdarza się często, moja stawka za drugą rozpoczętą godzinę wynosi 2 -10% rozpoczętej pierwszej godziny pracy - daje do myslenia Klientowi, zanim wpadnie na pomysł "Kazać odpalić komputer, zlokalizowac pliki na backupach, etc, przerobić, skompilować i wrzucić na serwer");
A może warto założyć kolejny TOPIC "moje zabawy z klientami"
eden - Wto 09 Mar, 2010 12:00
To jest bardzo dobry pomysł. Taka biblia freelancera.
Marc - Sob 29 Maj, 2010 10:36
Witam. Pobrałem plik załączony wyżej, ale niestety scroll nie działa :/ Tekst wyświetla się prawidłowo, ale nie da się go przewinąć na dół. Czym to może być spowodowane? Też Wam to nie działa czy tylko ja mam taki problem?
Januszr - Nie 30 Maj, 2010 19:04
Tekstu jest tylko tyle co potrzeba do wyświetlania bez konieczności przewijania albo HGW, bo nie widzę.
Marc - Pon 31 Maj, 2010 13:52
no właśnie nie :/ nawet jak dopisze 50 linijek to dalej scroll nie działa.
Sniper - Sro 20 Paź, 2010 13:19
Potwierdzam, scroll nie działa poprawnie, jakby wogóle nie reagował na kliknięcia/przeciągnięcia.
Januszr - Czw 19 Maj, 2011 19:05
Zamieniłem pliki - powinno działać ok. W przypadku znaków diakrytycznych pamiętajcie o zmianie kodowania na właściwe
mielu - Pią 20 Maj, 2011 09:42
Tobie to się naprawdę nudzi
Januszr - Pią 20 Maj, 2011 10:41
tak mielu, nudzi mi się. Jak masz jakieś fajne i dochodowe zajęcie to chętnie przyjmę
gorg - Wto 17 Sty, 2012 20:28
Mam identyczny problem jaki mieli Marc i Sniper - brak scrollowania tekstu. Mam swisha 4. Czy ktokolwiek rozwiązał ten problem? Wdzięcznym będę za pomoc bądź wskazówki ;]
espe1 - Wto 17 Sty, 2012 20:36
w komponentach swiha 4 jest scrollbox, który działa:
components - controls - scrollers - contentscroller
wystarczy go zaznaczyć i przeciągnąć na scenę, wszystkie opcje (kolor, rozmiar, itd.) ustawiane są w parametrach - jest bardzo rozbudowany
Slayerek - Wto 17 Sty, 2012 21:09
Witam a czy do tego scrola można załadować tekst z pliku txt i co trzeba zrobić aby taki ładowany plik miał np przycisk (może być np tekst "ściągnij" ) który będzie przenosił na daną stronę
Januszr - Wto 17 Sty, 2012 22:32
Tak, można.
Trzeba zaznaczyć renderowanie jako html i w html wstawić link.
Slayerek - Wto 17 Sty, 2012 22:39
zrobiłem tak, że do tekstu dodałem:
font color="#d11515"><a target="_blank" href="adres stronki">POBIERZ</a></font><br
(z naczniku usuniete )
i przekierowuje nas na stronkę
A co powinienem wpisać aby nie przekierowywało tylko po kliknięciu ściągało plik ?
Januszr - Wto 17 Sty, 2012 22:41
zamiast adresu stronki adres pliku? I olej target.
Slayerek - Wto 17 Sty, 2012 22:46
czyli co mam wpisać zamiast target ? bo bez nie dziala jako przycisk
Januszr - Sro 18 Sty, 2012 09:12
Nic - usunąć target i jego definicję. U mnie działa. Ale jak masz problem z tym to możesz skorzystać np z _self zamiast _blank.
Anyway, link powinien wyglądać mniej więcej tak:
<a href="http://AdreSStrony/pliki/nazwapliku.exe" target="_self"><font color="#FF0000"><u>NazwaPlikuDoZassania</u></font></a>
Albo bez target, czyli:
<a href="http://AdreSStrony/pliki/nazwapliku.exe"><font color="#FF0000"><u>NazwaPlikuDoZassania</u></font></a>
Slayerek - Sro 18 Sty, 2012 10:51
ja mam tak i dziala ))
<p align="justify"><font color="#d11515"><b>wzór oferty</b></font><br>
<font color="#d11515"><a target="_blank" href="adres/wzor.docx">POBIERZ</a></font><br>
Januszr - Sro 18 Sty, 2012 11:26
bravo, hura hura.
k.szczepanski - Pon 21 Maj, 2012 12:58
witam.
ja mam odrobinę inny problem - do tego etapu jak tutaj piszecie dotarłem ale za chiny ludownie nie chce mi działaś formatowanie html. - gównie chodzi mi tutaj o wycentorwanie pewnych części tekstu na środek pola tekstowego. Wszystko na siłe jest ustawiane do prawej krawędzi :/
Pozszę o pomoc
Januszr - Pon 21 Maj, 2012 13:13
Załącz pliki, z którymi masz problem. Popraw ortografię
k.szczepanski - Wto 22 Maj, 2012 06:01
Załączam pliki.
Co do ortografii... przez to dwa razy skończyłem Politechnikę a nie Uniwerek... cóż - na świecie zdażają się dyslektycy
Pozdrawiam
PS. Nie chcą mi się podpiąć załączniki przez formularz - podsyłam linka do nich.
www.sabel.pl/1111.zip
bidon184 - Wto 22 Maj, 2012 09:44
Dzieje się tak poniewaz ,popełniłeś mały bład,uznałes że klip akcji w tym przypadku butony z tekstem statycznym ędą działac w tym samym połozeniu co pole ładowania,a tak nie jest poniewaz tekst na butonach mozesz formatowac automatycznie ustawiając osobny akapit,a pole ładowania to całkiem osobny film i nie podlega regolom poprzedniego ,mimo że jest w tym samym movie clipie,niestety nie moge ci tego przygotowac w postaci projektu poniewaz nie posiadam tego programu co ty,ale ogólnie musisz przesunąc na osi x pole ładowania na wszystkich klatkach kluczowych jakie te pole zajmuje ,tu masz screeny:
tak masz zrobione
a tak mniej więcej powinno byc
k.szczepanski - Sro 23 Maj, 2012 07:00
:/ pubuję to poprawić i dalej nie działa pewnie coś źle robię... nie ma ktoś swisha żeby to poprawić? :/
pomocy
Januszr - Sro 23 Maj, 2012 08:26
k.szczepanski napisał/a: | Załączam pliki.
Co do ortografii... przez to dwa razy skończyłem Politechnikę a nie Uniwerek... cóż - na świecie zdażają się dyslektycy
|
Ja skończyłem Politechnikę 4 razy i wiem co to jest „spell checker”... ale to nie na temat troszkę.
Zobaczyłem Twoje pliki. Szukałem, klikałem, i doszedłem do wniosku, że nie chce mi się szukać problemów, skoro nie usunąłeś całej reszty. Dlatego załączam gotowe rozwiązanie. Jednocześnie, warto wiedzieć, że jeżeli załadujesz stronę HTML - napisaną w JAVA+HTML5+AJAX i inne ciekawostki, do FLASH PLAYERA to nie będzie ona prawdopodobnie działać, ponieważ FLASH PLAYER czyta tylko niektóre znaczniki HTML:
http://www.flexer.info/20...y-flash-player/
Zupełnie z innej strony: może udało by się to ładować jako iFrame (pisałem już o tym tutaj) albo może warto rozważyć konwersję do pdf? Lub formatowanie pliku tekstowego
k.szczepanski - Sro 23 Maj, 2012 10:12
witam...
w pliku podesłąnym przez kolegę... hmm skrypt nie działa prawidłowo bo nie ładuje nic
z tego co poczytałem to wnioskuję że skoro nie czyta wszystkich znaczników HTML - w artykule nie ma znaczników pozycjonowania tekstu - wniosek - brak takiej możliwości :/ hmm muszęznaleść inne rozwiązanie :/
Januszr - Sro 23 Maj, 2012 10:33
Naturalnie, że ładuje (wersja SM4: 2011.09.19) Załączam ten sam plik + 2 wyeksportowane do swf i html.
Jeżeli ktokolwiek może potwierdzić, kłopoty z załadowaniem zawartości pliku text.txt to poproszę o taką informację. Być może należało by zgłosić błąd oprogramowania?
k.szczepanski - Sro 23 Maj, 2012 10:42
plik który wyeksportowałeś i zrobiłeś gotową animację owszem działa, ale plik swi przy próbach testowania u mnie nie działa :/ nie wczytuje textu wogóle.
ja pracuję na SWiSH Max 4 kompilacja 2011.09.19 - czyli ta sama co kolega dziwne
Januszr - Sro 23 Maj, 2012 12:32
Jak testujesz? Co wciskasz? Ctrl+t? Czy tools/preferences masz tak jak na obrazku (czyli aby player wykorzystywał folder, w którym jest plik SWI)?
k.szczepanski - Sro 23 Maj, 2012 12:41
tak mam ustawiony odtwarzacz i coś nie działa jak powinno :/
bidon184 - Sro 23 Maj, 2012 12:46
widze że problem sie rozijwa ,na poczatku było że nie chce tekst byc na środku a teraz że wogle nie ładuje,ja ogolnie nie używam samego load,poniewaz nie zawsze plik ładowania jest widoczxny,uzywa takiego czegos ,w twoim przypadku bedzie to wygłądac tak
tekstpole.loadVariables(this._url.slice(0, this._url.lastIndexOf("/")) + "/ogloszenia/[ . .2012 r.] Dstawa materiałów budowlanych.txt");
moze ci sie przyda
Januszr - Sro 23 Maj, 2012 12:57
No to dla mnie to zwykłe "zgadujzgadula". U mnie działa, po exporcie także, a u Ciebie nie. No to w takim wypadku z pewnością nie dogadamy się, ponieważ - jak sądzę - mimo iż mamy podobne oprogramowanie, działa ono różnie.
k.szczepanski - Sro 23 Maj, 2012 13:00
no niestety.. ale i tak nie o to do końća chodziło - po prostu potrzebujęformatowaćten text również poprzez centrowanie go w oknie wyświetlania.. wychdzi na to że zamiast importować pliki txt będę musiał robić osobne swi - tak chyba najszybciej choć to utrudni potem edycję osobom któe nie będą miały oprogramowania
bidon184 - Sro 23 Maj, 2012 13:02
no u mnie tez wszystko działa,tak teraz mysle czy kolega czasami flash player przestawil,poniewaz te swf,auki sa we flash 8 ,a kolega ze wczesnejszych plikow widze że jedzie na 10,proponował bym przestawic flash na 8,bo w 10 i wyzej moze nie wczytywac plikow zewnetrznych
[ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 14:04 ]
PS.chodzi mi oczywiscie o przestawienie flash w ustawieniach publikowania w tym waszym programie
Januszr - Czw 24 Maj, 2012 05:46
Cytat: | PS.chodzi mi oczywiscie o przestawienie flash w ustawieniach publikowania w tym waszym programie |
To nie my go pisaliśmy. A tak przy okazji: jak widać wyraźnie jest to: "Forum użytkowników programów SWiSH" - więc co Ty tutaj robisz?
bidon184 - Czw 24 Maj, 2012 12:39
swf to swf, czytałem niektore wasze tematy i są naprawde ciekawe więc sie przypiąłem
Januszr - Czw 24 Maj, 2012 13:09
Twoja wiedza z pewnością przyda się. Tylko SwishMax jest nieco inny niż Macromedia czy Adobe Flash. Np od wersji pierwszej nigdy nie używałem KeyFrame
Rozważ może, czy nie warto zainwestować te 500pln i kupić wersję full eng (koniecznie eng)?.
bidon184 - Czw 24 Maj, 2012 14:57
hehe,mozna powiedziec że trafiłes w dziesiatke ,tak sie własnie zastanawiam nad tym
krzywy105 - Czw 24 Maj, 2012 15:07
Żeby jeszcze twórcy zrobili nam niespodziankę i wypuścili nowszą wersje z obsługą AS3 to było by pięknie. Można by korzystać z bibliotek 3D itp.
Januszr a dlaczego koniecznie wersję angielską? Czy są jakieś różnice poza nazwami w programie które faktycznie lepiej mieć w eng i w efekcie lepsze rozeznanie w wsparciu i tutorialach angielskich? Ja niestety mam pl ale narazie mi to w niczym nie przeszkadza.
Januszr - Czw 24 Maj, 2012 15:56
Cytat: | Januszr a dlaczego koniecznie wersję angielską? |
A dlatego, że np. ja używam najnowszych wersji, czyli także testowych, inaczej zwanych jako BETA. A "bety" są wypuszczane TYLKO w ENG. Więc, jeżeli załączę plik z bety to Ty go nie otworzysz, bo nie możesz update do beta zrobić, bo beta tylko jest po angielsku. Przekonałem się jak miałem SM2 pl. Trafiłem na błąd programu, który został naprawiony w 2 bety wcześniej, jednak moja licencja (licencja PL) nie pasowała do żadnej anglojęzycznej BETA. Musiałem przekonać producenta, że potrzebuję BETĘ, a że nie ma w języku PL, to poproszę o zmianę licencji na ENG. Nie zmienili - dodali mi nową licencję na ENG. O tego "wypadku" używam tylko ENG. A i pracuje mi się łatwiej, bo np nie robię duszków a movie clipy
Ufff... Ale off top
bidon184 - Sob 26 Maj, 2012 19:07
krzywy105 napisał/a: | Żeby jeszcze twórcy zrobili nam niespodziankę i wypuścili nowszą wersje z obsługą AS3 to było by pięknie. Można by korzystać z bibliotek 3D itp. | ,to nie zupełnie tak jest z tym as3,ponieważ as3 nie obsługuje operacji na przyciskach lub klipach filmowych,mało tego zmienne w polach tekstowych też nie beda wyeksportowane,hym tak wiec w budowie strony gdzie swf slozy tylko jako menu kontekstowe te as3 nie za bardzo sie przyda,a te biblioteki 3d jesli to ma tki znazczenie mozna obejsc,wystarczy przekształcic na Ai,kazdy program flashowy radzi sobie z wektorami,więc nie bedzie problemu,troche wiecej pracy ale satysfakcja większa,as3 zostawil bym dla animacj głownych jak i ładowania pod menu itd,to tyle
|
|