|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - [SOLVED] Baner reklamowy z "zakładkami". Czy jest
skibbbi - Sro 17 Lut, 2010 07:08 Temat postu: [SOLVED] Baner reklamowy z "zakładkami". Czy jest Na początku Witam, bo to mój pierwszy post
Rozważam możliwość zostania Swishomanem kupiłem już książkę i teraz męczę wersję trial. Aby przekonać się do Swish'a chcę trochę podziałać i zrobić kilka banerów. Proste przykłady mam w książce o Swishu, sporo jest też tutków, które staram się przeglądać.
Nigdzie jednak nie znalazłem opisu jak zrobić taki baner z "zakładkami" jak jest np. na www.wp.pl czy w wielu różnych miejscach. Chodzi o to, że baner składa się z np. z czterech "ekranów" z możliwością przełączania między nimi.
Jeżeli ktoś wie jak to zrobić lub zna jakiegoś tutka proszę o info.
Pozdrawiam,
Januszr - Sro 17 Lut, 2010 09:01
Nie wiem co to jest Cytat: | taki baner z "zakładkami" | ale chyba tak go sobie wyobrażam jak w załączonym pliku. Jak klikniesz na tło - zmieni się kolor - z boku masz też kwadraciki do zmiany "ekranów" - o to Ci chodziło?
Przykłady bannerów masz w Swish (NEW PROJECT).
Książka??? No warto ściągnąć instrukcję na początku co by o skrótach klawiaturą poczytać:)
skibbbi - Sro 17 Lut, 2010 10:49
Dokładnie o to mi chodziło. Może nie ten design ale ..... Czyli bez skryptu się nie obejdzie No cóż, więc zabieram się do roboty i studiuję ostro temat Swisha'a
Januszr - Sro 17 Lut, 2010 11:09
To jest raczej na efektach a nie na skryptach. Na skrypcie załączam. Swi ze skryptem to ok 64kb, z efektami waży ok 184kb. Po kompresji do swf odpowiednio: 1,58kb oraz 2,53kb - sam widzisz ile miejsca i czasu ładowania można dzięki pisaninie zaoszczędzić.
Cytat: | Może nie ten design | Czego się spodziewałeś? Dostałeś najłatwiej zrobiony chłam, aby pokazac, że się da i dałem Ci coś od czego możesz zacząć.
skibbbi - Sro 17 Lut, 2010 14:12
To z tym designem to był taki niewinny żarcik Oczywiście rozumiem, że to jest przykład a nie gotowy baner i bardzo dziękuję za wskazanie rozwiązania. Rzeczywiście zaczynam odkrywać, że wiele rzeczy można zrobić za pomocą Efektów a to co widziałem po otworzeniu okienka skrypt to nic innego jak zapis Efektów. Dobrze rozumiem?
Ten drugi przykład jest idealny. Już zaczynam działać.
Pozdrawiam,
Januszr - Sro 17 Lut, 2010 14:56
Cytat: | to co widziałem po otworzeniu okienka skrypt to nic innego jak zapis Efektów |
W żadnym razie. Na efektach jest usuwanie kolejnych elementów, które występują na różnych klatkach filmu (wywalenie obiektu oraz wstawienie obiektu). Skrypt po prostu robi tak, aby coś było widzialne a reszta niewidoczna - czyli nadaje obiektowi właściwość, a nie go wywala jak w przypadku efektu.
|
|