|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Wstawienie swf?
mrtomy - Pon 11 Sty, 2010 17:57 Temat postu: Wstawienie swf? Witam,
mam zrobioną wizualizację 3D i chciałem ją wstawić do pierwszej sceny. Użyłem do tego kodu:
Kod: |
onSelfEvent (load) {
ramkal.loadMovie("wizual.swf");
}
|
ale niestety efektów nie widać. Dotyczy to tego pliku z wizualizacją ponieważ jak utworzyłem sobie nowy w swishmax to wszystko działa poprawnie. Spędziłem już nad tym parę godzin, czy ktoś może mi pomóc?
Plik z wizualizacją
Pozdrawiam
shastaan - Pon 11 Sty, 2010 23:35
Wyslales swf, który chcesz załadować a błąd tkwi w pliku do którego będzie on ładowany.
Pokaż ten drugi i to w swi.
eden - Pon 11 Sty, 2010 23:51
Błąd jest w tym, że Twoj wizual.swf jest to plik ActionScript3 a chcesz go załadowac przy pomocy loadMovie z ActionScript2. Takie cos nieprzejdzie.
Januszr - Wto 12 Sty, 2010 12:17
Anyway, możesz załadować do levela ale nie do MC
mrtomy - Wto 12 Sty, 2010 13:16
eden napisał/a: | Błąd jest w tym, że Twoj wizual.swf jest to plik ActionScript3 a chcesz go załadowac przy pomocy loadMovie z ActionScript2. Takie cos nieprzejdzie. |
Dzięki wielkie za podpowiedź - to już działa. Wyeksportowałem wizualizację wybierając ActionScript2 i po wstawieniu za pomocą powyższego skryptu działa poprawnie.
Mam jeszcze jeden problem z tym związany, otóż wizualizacja nie ładuje się w miejscu ramki tylko od górnego lewego rogu?
test
Dzięki wszystkim.
[ Dodano: Sro 13 Sty, 2010 15:56 ]
Nikt nie ma żadnego pomysłu?
(Sorki za post pod postem)
miaka_chan - Sro 13 Sty, 2010 21:47
Witam w klubie, mam ten sam problem. Zewnętrzny swf nie ładuje mi się w pozycji ramki tylko zawsze w rogu.
Panowie pomocy!
eden - Czw 14 Sty, 2010 00:49
No jak ... zrobcie movieclipa w miejscu gdzie chcecie, i do niego ładujcie kontent (zaznaczcie mu lewy gorny róg jako zakotwiczenie)
Januszr - Czw 14 Sty, 2010 08:36
eden - spróbuj
Anyway, ja popróbowałem i wygląda na to, że jak tylko pojawia się załadowany plik p-570x316.swf poprzez loadMovie wszystko się chrzani. Ale jak używa się loadMovie do swf zrobionych ze Swish to jest ok - ciekawe, prawda?
Może jednak "p-570x316.swf" jest jakiś lewy- u mnie nawet nie wyświetla się dobrze -> screenshot.
mrtomy - Czw 14 Sty, 2010 14:02
eden, tak robię od samego początku... jednak swf nie ładuje mi się w miejscu movieclipa.
Januszr, u mnie akurat wyświetla się poprawnie tylko nie tu gdzie potrzeba...
eden - Czw 14 Sty, 2010 14:39
niewymiękajcie : )
Kod: | onLoad () {
createEmptyMovieClip("test", 1);
loader_obj = new MovieClipLoader();
loader_L = new Object();
loader_L.onLoadStart = function () {
test.window_x=100;
test.window_y=100;
};
loader_obj.addListener(loader_L);
loader_obj.loadClip("p-570x316.swf", test);
} |
mrtomy - Czw 14 Sty, 2010 19:54
eden, czy możesz udostępnić plik swi z tym jak to zrobiłeś bo u mnie jak był problem tak i jest? Będę bardzo wdzięczny...
eden - Czw 14 Sty, 2010 23:23
http://www.4eden.net/test.rar
mrtomy - Pią 15 Sty, 2010 18:46
Dziękuję eden, myślałem że coś ja robię źle - bo faktycznie plik z wizualizacją ładnie się ładuje po środku, ale po dodaniu np. zdjęcia z tłem, tło ładuje się w tym samym miejscu co wizualizacja a nie na całym "planie" (to samo zresztą się tyczy innych elementów). Więc "naprawiając" jedno "psuje" się drugie.
test
eden - Pią 15 Sty, 2010 21:45
faktycznie. Teraz powinno być ok.
Kod: | onLoad () {
createEmptyMovieClip("test", 1);
test._lockroot=true;
loader_obj = new MovieClipLoader();
loader_L = new Object();
loader_L.onLoadStart = function () {
test.window_x=100;
test.window_y=100;
};