SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - przewijanie obrazków

Piotrek - Wto 15 Gru, 2009 15:12
Temat postu: przewijanie obrazków
Witam,

Wiem, że istnieje sporo skryptów swish, które robią coś na kształt panoramy. Mnie jednak nie jest potrzebna panorama, a przewijanie jednego obrazka od prawej do lewej i na odwrót. Akcja przesuwania obrazka, jak i jej prędkość, uzależniona jest od tego na jaki niewidoczny guziczek, umieszczony na boku animacji, najechała myszka. Czy wie ktoś może jak uzyskać efekt przesuwania obrazka bez niewidzialnych guziczków ale w taki sposób aby skrypt sprawdzał odległość myszki od środka animacji i na tej podstawie obliczał w którą i jak szybko przesuwać ma się obraz? Bardzo jest mi w tym zakresie potrzebna pomoc. :(

Piotrek

Szymciosek - Wto 15 Gru, 2009 17:20

Pewnie :D
Thumbnails Scroller

Piotrek - Sro 16 Gru, 2009 09:07

A nie masz może takiego pliku, pliku lub linka ?? bo coś mi szukanie w google nie wychodzi :)

[ Dodano: Sro 16 Gru, 2009 10:25 ]
Ok już w porządku, google pomogło :) Skrypcik idealny na moje potrzeby. Dziękuję :)

[ Dodano: Sro 16 Gru, 2009 15:57 ]
Jeszcze jedna prośba... skrypcik działa tak doskonale, że chciałbym go zastosować w jeszcze jednym projekcie. Wiesz może jak zrobić żeby działał w pionie? :)

[ Dodano: Sro 16 Gru, 2009 15:59 ]
załączam jeszcze to czego użyłem :)

dege99 - Pon 15 Lut, 2010 19:41

Czy moze ktos znajacy sie na rzeczy odpowiedziec ktora zmienna odpowiada za przewijanie w poziomie ?
jak koledze wyzej zalezy mi na przewijaniu w pionie.

zalaczylem plik swi... po zmianach, nie dziala jak powinien :/

dodam: SwishMax3.

Januszr - Wto 16 Lut, 2010 08:21

Jeżeli moge zaproponować to najprościej wykorzystać istniejące komponenty z załączników albo z adresu:
KLIKNIJ TUTAJ - ktoś juz zrobił kawał roboty, właśnie po to aby nam było łatwiej ;)
A jak nie chcesz zastępować to zawsze możesz zobaczyć jak oto najprościej zrobić.
Może pomoże?

Cytat:
Czy wie ktoś może jak uzyskać efekt przesuwania obrazka bez niewidzialnych guziczków ale w taki sposób aby skrypt sprawdzał odległość myszki od środka animacji i na tej podstawie obliczał w którą i jak szybko przesuwać ma się obraz?
ODPOWIEDŹ

Zdrówko!

dege99 - Czw 18 Lut, 2010 22:21

ooo bardzo dziekuje za pomoc :]

pozdr

Januszr - Pią 19 Lut, 2010 08:23

Proszę,
polecam się ;)

Jaco87 - Pią 19 Lut, 2010 08:33

czesc mam pytanko jak zrobic by moja strona robiona w swishu otwierala sie jako html
Januszr - Pią 19 Lut, 2010 08:47

Cytat:
czesc mam pytanko jak zrobic by moja strona robiona w swishu otwierala sie jako html

- zdanie zaczynać należy Wielką Literą. Powinno być "Cześć";
- zrobic - nie ma takiego słowa w języku polskim. Powinno być "zrobić";
- swish - to nazwa własna - Wielka Litera !! !!
- swishu - czasami warto dodać w której wersji;
- otwierala - zabrakło "ł"???
- sie - ODSIE i KSOBIE to komendy wydawane do konia ciągnącego furmankę - powinno być "się";
Na początek proponuje zakupić "ELEMENTARZ" i nauczyć się pisać.

Nie da się. Swish robi pliki swf , które odtwarza FlashPlayer Macromedii później Adobe.
I tyle. Odpowiedziałem Ci już co zrobić tutaj: http://swish.wodip.opole....opic.php?t=4826
Jeżeli jeszcze raz dopiszesz coś do wątku niezwiązanego z tematem/powtórzysz posty to sądzę, że nie będę w stanie udzielać Ci żadnej pomocy. Poczytaj regulamin i dostosuj się.

Odpowiedź przyszła - taka jak spodziewałem się:
Cytat:
Od: Jaco87
Do: Januszr
Wysłany: Dzisiaj 19:06
Temat: gówno
Januszrrrrrrrrrrrrrrrrrr łaski bez sam do tego doszedłem a po za ty jak bys nie zauważyl bylo po polsku

krapsicki - Czw 24 Cze, 2010 09:17

Witam,
pobrałem plik załączony do wpisu:

Cytat:
lightbox.zip
Pionowy scroller z miniaturami i lightbox

zmieniłem go lekko gdyż nie chciałbym aby był efekt zapętlenia... niestety nie wiem jak osiągnąć efekt najzwyklejszego zatrzymania się przewijania gdy pojawi się ostatni prostokąt...

byłby ktoś w stanie pomóc? :/