SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - loader do galerii

sali1 - Pon 12 Paź, 2009 08:14
Temat postu: loader do galerii
Witam.

Pisałem kiedyś o tym problemie ale został bez odzewu.
Otóż zrobiłem sobie galerie zdjęć. Gdzie zdjęcia są ładowane z katalogu na serwerze.
I teraz jak zrobić leader do tych zdjęć. Bo trochę głupio wygląd jak się kliknie na miniaturkę i trzeba czekać z pustym ekranem aż się załaduje.

Jedynie co mi przychodzi do głowy to zrobienie z każdego zdjęcia małego movie z leader-em na początku i takiego ładować do galerii.

to adres stronki:
galeria

Szymciosek - Pon 12 Paź, 2009 13:09

Zainteresuj się MovieClipLoaderem
sali1 - Pon 12 Paź, 2009 15:22

loader_obj = new MovieClipLoader();
loader_L = new Object();
loader_L.onLoadInit = function(target) {
funkcja skalująca(target);
}
loader_obj.addListener(loader_L);
loader_obj.loadClip([String:sciezka], [String:kontener]);

znalazelm takie cos ale nic z tego nie rozumie :(

eden - Pon 12 Paź, 2009 17:22

Brzmi bardzo znajomo : )

Kod:
loader_obj = new MovieClipLoader(); // tutaj tworzysz obiekt naszej loadingowej klasy
loader_L = new Object(); // tutaj tworzysz pusty obiekt, który będzie poźniej listenerem
loader_L.onLoadInit = function(target) { // ustalasz na jaki event ma nasz listener odpowiadać
funkcja skalująca(target);               
}
loader_obj.addListener(loader_L); // przypisujesz listener pod obiekt loader_L
loader_obj.loadClip([String:sciezka], [String:kontener]); // zasadnicza metoda wgrywania. Podajesz ściezkę fotki i kontener wgrywania
// np: loader_obj.loadClip("images/male/fotka1.jpg", "_root.gallery.kontener_mc");

narazie nie są Tobie potrzebne listenery i eventy, jeśli niechcesz robić pasków postepu czy funkcji skalujących.

sali1 - Pon 12 Paź, 2009 20:04

Nie bardzo czaje o co biega.

Co gdzie tworze. W sensie co mam zrobić żeby to zadziałało.

Wkleiłem to sobie do script-u w scenie co mam do niej jeszcze dołożyć rozumie ze jakiegoś duszka do którego będzie ładowane zdjęcie i jeszcze jakaś miniaturkę która będzie to odpalała. Tylko co gdzie wklejam?? Cały ten skrypt do miniaturki czy jak. A co loaderem mam sobie jakiś stworzyć??

Jestem jeszcze trochę zielony w tym temacie.

Może jakiś przykład.
Albo krok po kroku co tworze.

kruki - Sro 21 Paź, 2009 17:53

tez mam ten problem... dołączam się do pytania. Jak zrobic loader do poszczególnego zdjęcia. Może ktos doda jakiś przykład w załączniku?
stefcio - Sro 21 Paź, 2009 19:31

Użytkownik nugatt robił coś takiego i chyba powinno być jeszcze gdzieś na forum , zaraz poszukam
widex - Sro 21 Paź, 2009 19:32

A może by tak przejrzeć chociaż ostatnie posty, gotowy skrypt napisałem i umieściłem tu: http://swish.wodip.opole....opic.php?t=4645 Mam z nim jeden problem ale wasz temat został tam wyczerpany