SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - pikselujący resize obiektu ... jest lepsze rozwiązanie ?

logicboy - Sro 09 Wrz, 2009 20:02
Temat postu: pikselujący resize obiektu ... jest lepsze rozwiązanie ?
witam ...

utknąłem na (chyba) banalnym problemie .. ale jak na razie nie mogę sobie z nim poradzić ...

chcę zrobić menu .. gdzie buttonami będą talerze (proszę się nie śmiać .. robię stronę dla restauracji :) ) ... no i chciałem aby po kliknięciu w taki "smakowity" button obok akcji którą wykona ... on sam ma odsunąć się trochę na bok .. ale tak jakby w perspektywie (czyli oddalił) .. bawię sie z opcjami _xscale w efekcie "Moove" .. ale nie wygląda to estetycznie.

Strasznie pikseluje taki obrazek ... .. Macie może jakieś ciekawsze rozwiązanie tego co umieściłem w pliku ?

shastaan - Sro 09 Wrz, 2009 23:12

1. kliknij na obrazek i wejdz w details - tam zaznacz opcję "allow smoothing"
2. skróć efekt (jakies 15 klatek by mi osobiście wystarczyło) - długi efekt to nudny efekt, poza tym można się mu w trakcie przyjrzeć, co jest nieporządane ;]
3. ja bym temu zapodał easing (zakładaka easing w szczegółach efektu move) tak ze 3 na start pod scale.

Może będzie lepszy efekt, ale jeśli będzie to niewiele. Używasz bardzo małej bitmapy. Z definicji musi być kiepsko.
Sam chętnie się dowiem jeśli jest na to jakiś super fajny sposób :D

Szymciosek - Czw 10 Wrz, 2009 18:07

allow smoothing nie naprawi dużo. przed chwilą sprawdziłem.
logicboy - Pią 11 Wrz, 2009 15:51

trudno ... zaznaczę allow smooth ... ale i tak chyba zrobię trik polegający na tym że po szybkiej animacji (zgodnie z radą shastaan'a ;) ) .. animowany obiekt potraktuję "_visible = false" ... a na to miejsce .. "Place" zmniejszonego obrazka w Photoshopie (wyglądającego oczywiście o wiele lepiej) ....

dzięki za sugestie